Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mrlík biely - Bratranec špenátu

Vynikajúca burina

30. 05. 2015 Stravovanie Bylinky Bielkoviny  Ján Hegyi
Mrlík biely - Bratranec špenátu

Mrlík bol obľúbený hlavne v minulosti

Nájdete ho hlavne na pôdach, ktoré boli nejakým spôsobom narušené. Takže na záhradách, sídliskách, rumoviskách pri okrajoch ciest a na ornej pôde. Rastie na miestach, ktoré sú bohaté na živiny. Mrlík nezbierajte na pôdach, ktoré boli chemicky postrekované a kontaminované, pretože jeho vlastnosťou je aj pomáhať a čistiť takúto pôdu.

Mrlík biely je bohatý na mnohé aminokyseliny,vlákninu, vitamíny A, B, C a K, kys. listovú, železo, vápnik, fosfor, draslík, sodík a selén. Obsahuje aj veľký podiel omega 3-mastných kyselín. Ako všetky jedlé tmavozelené rastliny, aj mrlík pomáha s trávením, znižuje riziko cukrovky a rakoviny, posilňuje kosti a znižuje zápaly v tele.

Aj požujete listy mrlíka môžete takúto zelenú pastu aplikovať zvonku na uštipnutia hmyzom, popáleniny, rezné rany a na slnkom spálenú kožu.

Mrlík biely bol hojne využívaný aj v minulosti, až pokiaľ nebol do Európy v 16. storočí privezený špenát z juhozápadnej Ázie, ktorý nahradil jeho miesto.

Listy mrlíka môžu mať aj fialkasté zafarbenie

Použitie mrlíka bieleho

Mrlík sa môže jesť surový v šalátoch, smoothies alebo ako chuťovka. Mrlík si môžete aj odštaviť a pripraviť si tak na živiny veľmi bohatú šťavu. Chuťou a konzistenciou sa mrlík podoba na svojho bratranca - špenát. Jedna rastlina mrlíka vytvorí vyše sedemdesiatpäťtisíc semien. Tieto semená sú podobné semenám maku a sú tiež dobrým zdrojom potravy. Zeleň mrlíka je lahodná dusená, opražená, varená. Môžete si z neho pripraviť prívarok ako zo špenátu alebo aj polievku.

Mrlík biely so semenami

Základná charakteristika

Upozornenie: Neodporúča sa konzumovať veľké množstvá mrlíka (ako aj špenátu), pretože obsahuje kys. štavelovú, ktorá vo väčších množstvách môže spôsobiť nepríjemnosti.
Latinský názov: Chenopodium album
Čeľaď: Chenopodiaceae/Mrlíkovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a semená.
Chuť: Chutí ako špenát.
Popis: Mrlík môže vyrásť až do výšky dvoch metrov. Listy sú trojuholníkové a tmavozelené. Sú poprášené voskovým, belavým alebo fialkastým prachom(vyzerá to ako múka), ktorý sa dotykom zotiera. Kvety sú zelené, maličké a rastú na vrchole rastliny.
Obdobie kvitnutia: Jún - október.

Tip Vitariána

Mrlík má výbornú chuť a konzistenciu. Vyskúšajte si pripraviť šalát z mrlíku a neoľutujete. Takisto ho môžete pridať aj do vaších obľúbených smoothies.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency