Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mesquite

Struky s nízkym glykemickým indexom

17. 02. 2015 Ochorenia Potraviny Superpotraviny Zelenina  Martina Strihová
Mesquite

Na rozdiel od mesquite arómy, (ktorú vlastne žiadne mesquite neobsahuje), je mesquite pravým pomletým práškom z týchto strukov, ktorý je známy svojimi pozitívnymi účinkami na znižovanie cukru v krvi.Vďaka sladkej, údenej, melasu pripomínajúcej chuti je vítanou prísadou v modernej kuchyni. 

Nízkoglykemický struk s vysokým obsahom vlákniny

Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje ako rýchlo a ako veľmi potravina zvýši hladinu cukru v krvi. Meria sa na stupnici od 0 po 100. K potravinám s vysokým glykemickým indexom (70 a viac) patrí napríklad chlieb, pečivo, ryža a cestoviny. Nízky glykemický index (55 a menej) má ovocie, zelenina a struky ako mesquite, ktorý má glykemický index od 25. Zvýšená konzumácia takýchto nízkoglykemických potravín má pozitívny vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. Potraviny je možné spolu aj kombinovať, ako napríklad ryžu s fazuľou, čím sa znižuje glykemická záťaž potravín s vyšším glykemickým indexom.

Mesquite struky sa pomelú na prášok, ktorý slúži ako zdravé sladidlo.

Napriek tomu, že je mesquite mierne sladké, patrí k nízkoglykemickým potravinám, ktoré nespôsobujú rýchly nárast cukru v krvi. V jednej štúdii v American Journal of Clinical Nutrition z roku 1990 výskumníci prišli na to, že tento plod patrí k potravinám s najnižším glykemickým indexom spomedzi potravín, ktorými sa stravovali Pima indiáni (aj ryžou, limskou fazuľou, žaľuďmi a tepary fazuľou). Mesquite obsahuje veľmi veľa vlákniny, pomalšie sa trávi, a preto sa cukor zvyšuje v krvi pomalšie. Jedna polievková lyžica mesquite prášku (15 gramov) obsahuje približne 3 gramy vlákniny, čo tvorí 10 percent odporúčanej dennej spotreby vlákniny.

Mesquite nezabraňuje len rýchlemu zvyšovaniu cukru v krvi, ale ho aj reguluje. V roku 2011 bola publikovaná štúdia, v ktorej výskumníci zisťovali pôsobenie sušených a pomletých strukov medového mesquite (Prosopis glandulosa). Zistili, že v časovom rozmedzí ôsmych týždňov prišlo u ľudí k významnému zvýšeniu hladiny inzulínu a podstatnému zníženiu hladiny cukru v krvi. Okrem toho zistili zvýšenú aktivitu beta-buniek v pakreasi, ktoré začali produkovať viac inzulínu. Poškodením týchto buniek vzniká diabetes typu 1.

Mesquite môže zlepšiť hladinu cukru v krvi

V štúdii publikovanej v roku 2009 v Journal of Medicinal Food vedci skúmali pôsobenie extraktu z Algarrobo (Prosopis pallida), juhoamerického druhu mesquite na enzýmy, ktoré regulujú trávenie škrobov, a tým regulujú aj krvný tlak. Zistili, že mesquite extrakt funguje podobne ako inhibítor alfa-glukozidázy, čiže orálne antidiabetiká, pretože blokuje enzým, ktorý spôsobuje premenu škrobov na cukor. Navyše tento extrakt pôsobil aj ako znižovač krvného tlaku, ktorý zabraňoval tvorbe angiotenzínu II v tele. Táto zlúčenina spôsobuje zužovanie ciev, a tým pádom sa zvyšuje tlak krvi v cievach. Možno sa v budúcnosti mesquite presadí ako prírodný prostriedok na znižovanie krvného tlaku a hladiny cukru v krvi, ale k tomu je potrebných ešte pár štúdii.

A teraz k praxi...

Mesquite prášok zoženiete predovšetkým od predajcov cez internet. Dbajte nato, aby ste si objednali čistý prášok zo sušených a pomletých mesquite strukov, lebo na trhu existuje aj „mesquite korenie“, ale to je predovšetkým zmes korenín, olejov, ale aj dochucovadiel a žiadneho kvalitného mesquite.

Keďže mesquite prášok chutí prirodzene sladko, podobne ako melasa, hodí sa do receptov s vanilkou alebo kakaom, do orechového mlieka, zmrzliny alebo iných dezertov. Dá sa použiť aj na pečenú či grilovanú koreňovú zeleninu ako sladké zemiaky, alebo na tekvice. Napriek tomu, že sa ťažko odhaduje množstvo mesquite, ktoré potrebujeme na to, aby sa preukázali jeho pozitívne účinky na zdravie organizmu, jedna alebo dve čajové lyžičky stačia na to, aby ste z neho mali labužnícky pôžitok a veľa živín.

Mesquite stromy rastú na vyprahnutých miestach a púšťach, kde sa veľa rastlinám nedarí.

Tip Vitariána

Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa dá mesquite prášok používať:
Pridajte si pár lyžičiek mesquite do smoothie, alebo týmto práškom posypte nejakú sladkú kašu či granolu. Mesquite je dobré používať hlavne surové, hodí sa do raw dezertov, vynikajúco dopĺňa kakao a vanilku. Týmto práškom môžete nahradiť aj menšiu časť až polovicu múky v receptoch, alebo ním môžete dosladiť svoju kávu či čaj, čím im navyše dodáte výživné látky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency