Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Lopúch - Veľký a liečivý

Rastlina proti zápalom

04. 05. 2015 Stravovanie Koža Bylinky Krv  Ján Hegyi
Lopúch - Veľký a liečivý

Jedna z najväčších liečiviek

Lopúch rastie hlavne pri cestách, plotoch, v okolí hnojísk, pri lesoch ale prakticky ho nájdete skoro všade. Zberá sa hlavne koreň, ale používajú sa aj listy a semená.

Lopúch je bohatý na kyselinu listovú, inulín, vitamíny A, C, K, a minerály ako vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, zinok, selén. Obsahuje aj látky, ktoré maju protiplesňové a protibakteriálne účinky. Lopúch výborne čistí krv, má významné protizápalové, močopudné a potopudné účinky. Prospešný je tiež na pečeň a žlčník, znižuje hladinu cukru v krvi, predchádza tvorbe žlčových a močových kameňov a povzbudzuje látkovú premenu.

Lopúch sa používa pri liečbe rôznych kožných ochorení, ekzémoch, psoriáze, akné, hnisavých vyrážkach  a ďalej účinne pomáha pri uhrovitosti, mastnej pokožke a svrbiacich vyrážkach. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú proti vypadávaniu vlasov, podporuje tiež rast nových vlasov a výborný je aj na lupiny a mastné vlasy.

Známa abatiša a liečiteľka stredoveku Hildegarda z Bingenu predpisovala ľuďom túto bylinu za účelom liečenia rakovinových nádorov.

Lopúch - listy

Použitie a pár zaujímavostí

Podobne ako lopúch väčší možno zberať aj lopúch plstnatý (Arctium tomentosum) a lopúch menší (Arctium minus). Majú podobné účinné látky a rovnaké liečivé účinky. Všetky tri druhy patria medzi najstaršie liečivé rastliny rozšírené nielen v Európe, ale aj v Ázii, Afrike a v Amerike.

O zahnutých štetinkách suchých hlavičiek lopúcha sa hovorí, že boli inšpiráciou pri vynájdení zapínania na suchý zips.

Lopúch - suché hlavičky

Krehké mladé listy sú chutné v šalátoch, alebo sa môžu použiť ako korenie pri varení. Korene môžete pripraviť vyprážané, pečené, do polievok. Z koreňov si môžete pripraviť aj veľmi účinnú tinktúru.

V Japonsku sa lopúch pestuje ako kultúrna liečivá bylina. Mladé listy sa pridávajú do šalátov alebo polievok. Jednoročné korene sa zase jedia surové, varené alebo pečené, pričom sa často používajú ako náhrada zemiakov. Koreňom lopúchu Japonci nahrádzajú koreňovú zeleninu ako je mrkva, petržlen či paštrnák.

Lopúch - koreň

Základná charakteristika

Latinský názov: Arctium spp.
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, stonky a korene.
Chuť: Korene sú zemité, škrobové a trochu horké. Listy majú mierne horkastú chuť.
Popis: Listy lopúcha sa podobajú na listy rebarbory. Sú tmavozelené, elipsovité a majú výraznú hlavnú žilu. Keď dospejú (v druhom roku ich rastu), môžu byť listy dlhšie ako 60 centimetrov. Mladé listy vychádzajúce zo zeme sú pokryté jemnými bielymi chĺpkami. Hlavičky kvetov sú okrúhle a pichľavé, s ružovými alebo fialovými kvetmi. Kvety lopúcha sa ľahko lepia na oblečenie ako suchý zips.
Obdobie kvitnutia: Júl - September. Korene sa vykopávajú skoro na jar alebo začiatkom jesene. Listy sa zbierajú hlavne mladé.

Tip Vitariána

Korene lopúcha môžete jesť ako inú koreňovú zeleninu a získať tak jeho blahodárne účinky. Vyskúšajte pridať menšie listy do šalátov alebo si pripraviť štavu z mladých listov. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency