Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Letné tipy na zmrzlinu

4 úžasné a jednoduché recepty na zmrzliny bez mlieka (nepotrebujete ani stroj na výrobu zmrzliny!)

26. 06. 2015 Potraviny Diéta Ovocie Recepty  Martina Strihová
Letné tipy na zmrzlinu

Zmrzlinu alebo sorbet si môžete vyrobiť bez mlieka a mliečnych výrobkov (konzumácia mliečnych výrobkov spôsobuje napríklad akné), bez pridaného cukru a dokonca aj bez drahého stroja na výrobu zmrzliny! Tieto vynikajúce recepty sú perfektné ako príležitostné letné dezerty.

Existuje niekoľko spôsobov, ako si zmrzlinu vyrobiť. Prvý spôsob je skutočne rýchly a jednoduchý:

Mrazený banánový jogurt

Ošúpte banán a zmrazte ho. Vložte do Vitamixu alebo do kuchynského robota a nechajte mixovať, kým zmes nie je krémová. Naberte si kopček do misky a vychutnajte si hotovú zmrzlinu! Môžete pridať vanilkový extrakt, kakao, mätu (dobrá s kakaom!), mrazené jahody alebo čokoľvek iné, aby ste si vyrobili svoju obľúbenú zmrzlinu. Ak sa zmrzlina vyšľahá, jej štruktúra začne pripomínať mrazený jogurt.

Banán treba najskôr ošúpať, až potom zamraziť. Bude z neho krémová zmrzlina.

Ďalšia zmrzlina obsahuje viac tuku ako banánová, ale je krémová a vynikajúca:

Krémová kokosovomliečna zmrzlina

Prísady:

  • 4 dl plnotučného kokosového mlieka, chladeného
  • 1-2 mrazené banány (určite ich pred tým ošúpte a môžete aj nakrájať na kúsky)
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • ak potrebujete, pridajte si extra sladidlo (surový med, agávový sirup, kokosový sirup)
  • na dochutenie si pridajte napríklad kakaový prášok alebo kúsky, orechy, bobuľovité ovocie, viac kokosu, atď. Môžete pridať aj štipku kvalitnej morskej soli, aby sa zvýraznila sladká chuť.

V mixéry zmixujte kokosové mlieko, banány, zdravé sladidlo, vanilku a ovocie alebo extrakty. Ochutnajte, či netreba nič pridať a vložte do mrazničky alebo zmrzlinovača.

Zmrazte v mrazničke a potom:

  • ak máte zmrzlinovač, nechajte cezeň prejsť zmrzlinu. Na koniec môžete primiešať suché prísady (kakaové kúsky, orechy, atď.). Zmrzlinu naložte do vzduchotesných nádob a uložte do mrazničky.
  • ak nemáte stroj na výrobu zmrzliny, nemusíte si ho ísť kupovať! Štruktúra síce nebude úplne rovnaká (nie taká krémová), ale zmes môžete naliať do nádobiek na mrazenie a potom každých 30-60 minút premiešať/prešľahať, aby nezamrzla na jeden veľký kus, až kým nie je hotová (asi 3 hodiny).

Iný spôsob na výrobu zmrzliny je dať rozmixovanú zmes do mrazničky a každú pol hodinu premiešať alebo prešľahať.

Tu je ešte niekoľko kombinácií k tejto zmrzline na vyskúšanie:

  • jahody (čerstvé alebo mrazené) a čerstvá bazalka
  • mandľové maslo a kakao
  • kokos a mandle
  • kakaové kúsky a mätové lístky (pridajte spirulinu na dofarbenie!)
  • zmes vašich obľúbených bobúľ
  • kokos a limetková šťava

Tiež to môžete ponechať jednoduché, napríklad si vybrať jeden druh ovocia (broskyne, čerešne) a štipku vanilky. Samozrejme, nezmixujte všetky prísady na dochutenie naraz – vyberte si nejakú, v jednoduchosti je krása.

Konopná zmrzlina

Ak nie ste veľkým fanúšikom kokosových orechov, niečo podobné získate rozmixovaním ½ šálky konopných semienok s dvomi šálkami vody (vodu do mixéra pridávajte postupne a stopnite, keď sa zmes stane krémovou). Potom to použite namiesto kokosového mlieka v predchádzajúcom recepte.

Ovocný sorbet

Na tento letný mrazený ovocný dezert budete potrebovať:

  • 2-3 šálky ovocia
  • ½ šálky tekutiny, vyberte si podľa chuti (alebo vodu, ak to chcete jednoduché)
  • vaše obľúbené sladidlo, napríklad stéviu, kokosový sirup (dobrovoľne)

Na zdravý ovocný sorbet potrebujete len mrazené ovocie, trochu vody alebo inej tekutiny a prípadne zdravé sladidlo na dosladenie.

Vyberte si vaše obľúbené ovocie, nakrájajte a vložte do mrazničky na niekoľko hodín. Mrazenie vopred je lepšie a jednoduchšie, len treba mať dobrý mixér, ktorý si s mrazeným ovocím poradí. Nezaberie to veľa času, ovocie len vyberiete z mrazničky a rozmixujete s ½ šálkou tekutiny (vody, citrónovej šťavy, kokosového mlieka, atď.) a nejakým sladidlom. Ale ak by si s tým váš mixér neporadil, nezmrazte ovocie dopredu. 

Ďalšou možnosťou je dať suroviny do veľkej misky a použiť ručný mixér na rozšľahanie na správnu štruktúru (je to jednoduché a rýchle a zmrzlinu môžete jesť hneď z misy).

V závislosti na ovocí, aké použijete, budete potrebovať vodu navyše, ale pridajte naraz len niekoľko polievkových lyžíc a pozorujte štruktúru. Vždy je ľahšie pridať ako potom zachraňovať...

Keď je zmrzlina hotová, len vypnite mixér a môžete jesť. Ak ste ho však náhodou nechali zapnutý príliš dlho, zmes znovu vložte do mrazničky a každých 30 minút ju premiešajte, kým nie je hotová.

Ak chcete jemnejšiu štruktúru, môžete tekutinu precediť, potom naliať do veľkej nádoby, ktorá už je studená (napríklad zmrazený pekáč), vložiť to do mrazničky a potom (ako predtým) každých 30 minút premiešať alebo prešľahať, pokým to nie je hotové.

Na sorbet potrebujete len zmraziť ovocie.

Tip Vitariána

Buďte kreatívni! Do zmrzlín môžete použiť aj ľubovoľné rastlinné mlieka.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency