Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kyslička - Kyslá pochúťka

Osviežujúca rastlinka

19. 05. 2015 Stravovanie Bylinky  Ján Hegyi
Kyslička - Kyslá pochúťka

Kyslička obľubuje tienisté miesta

Rastie hlavne na tienistých stanovištiach, v listnatých aj ihličnatých lesoch, pri lesných potokoch a vytvára nádherné zelené kobercovité porasty.

Kyslička obsahuje veľké množsto vitamínu C a železa. Je výborná na liečenie zápchy, ochorení krvi, kožných chorôb, reumatizmu a tráviacich problémov. Kyslička tiež zbavuje telo ťažkých kovov ako napríklad olova, arzénu a ortute. V ľudovom liečiteľstve je používaná tiež na bolesti hrdla, horúčku, kašel, kŕče a pálenie záhy. Kysličke sa prisudzujú aj afrodiziakálne účinky. Kyslička má aj močopudné účinky a na prechádzke v lese dokáže hravo uhasiť smäd.

Na opuchy sa prikladajú obklady z rozmiaždených listov a pri zápaloch ústnej dutiny sa prežúva čerstvá rastlina. Ak máte problémovú pokožku skúste si ju niekoľkokrát potrieť čerstvou štavou z kysličky.

Známa liečiteľka Maria Treben liečila kysličkou aj žltačku, zápal obličiek a rakovinu žalúdka.

Kyslička s bielymi kvietkami

Kde môžeme kysličku použiť

Listy a kvety sa môžu jesť surové v šalátoch alebo ako chuťovka. Krehké listy majú kyslú chuť a sú výborným doplnkom do smoothies a šalátových dresingov. Keď listy kysličky rozdrvíte, pridáte vodu a osladíte, vytvoríte tým veľmi chutný nápoj namiesto klasickej limonády.

Listy kysličky môžu byť zelené, fialové alebo červené

Základná charakteristika

Latinský názov: Oxalis spp.
Čeľaď: Oxalidaceae/Kysličkovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a semená.
Chuť: Kyslá a citrónová.
Popis: Kyslička pozostáva z troch srdcovitých listov na vrchole štíhlej stonky. Ľudia si ju často mýlia s ďatelinou, pretože má podobne štrukturované listy. Kysličku ľahko odlíšite od ďateliny podľa tvaru listov. Ďatelina má tri elipsovité listy, zatiaľ čo kyslička ich má srdcovité. Listy kysličky môžu byť zelené, fialové alebo červené. Kvety sú zvyčajne ružové alebo žlté. Kvety kysličky majú päť korunných lupienkov.
Obdobie kvitnutia: Apríl - október.

Tip Vitariána

Nabudúce keď pôjdete do lesa na prechádzku, skúste sa popozerať, či nenájdete záhon srdcovitých listov. Jej chuť je výborná a určite sa po ňu ešte vrátite :-)

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency