Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ktorá diéta je najlepšia? 2. časť

Plusy a mínusy desiatich najpopulárnejších spôsobov stravovania

23. 03. 2015 Stravovanie Diéta Vitariánstvo  Martina Strihová
Ktorá diéta je najlepšia? 2. časť

Stredomorská diéta

Táto vyvážená diéta zdravá pre srdce je dobre preskúmaná a presadzuje aktívny životný štýl, zdravú váhu, menej cukru, červeného mäsa, nasýtených tukov a viac ovocia, zeleniny a orechov. Neexistuje presný stredomorský jedálniček, ale spoločnými znakmi sú zvýšenie príjmu dobrých potravín ako ovocie, zelenina, strukoviny, celé zrná, olivový olej a morské plody.  

PRE: Ak je vaším cieľom viac zdravé srdce ako chudnutie, táto strava je pre vás vhodná. Je tiež jednoduché riadiť sa zvýšením príjmu dobrých vecí – potravín, ktoré si môžete dať všade – a menej nezdravé potraviny bohaté na nasýtené tuky by ste mali obmedziť. Táto strava sa dá dodržiavať, či už jete niekde vonku, alebo doma a môžete si pri nej dopriať aj pohár červeného vína.

Stredomorská diéta zahŕňa veľa ovocia, zeleniny, olivový olej, orechy, obilniny, atď. Obmedzuje cukor, nasýtené tuky a mäso.

PROTI: Ak hľadáte diétu na chudnutie, tu vám ho negarantujeme. Stredomorská diéta obmedzuje niektoré potraviny, ktoré možno denne večeriate, ako červené mäso, hydinu, mliečne výrobky a sladkosti, takže si budete musieť vyhľadať obchody, kde si nakúpite niečo iné.

Flexitariánska diéta

Vypracovaná odborníkom na výživu D. J. Blantnerom je mixom pojmov „flexibilný“ a „vegetarián. Inými slovami, prívrženci tejto diéty sú väčšinou vegetariáni. Táto strava sa zameriava nie tak na obmedzovanie potravín, ako nanahrádzanie mäsových výrobkov bezmäsitými zdrojmi bielkovín, ako sú tofu, strukoviny, orechy a semienka.

PRE: Výskumy dokázali, že vegetariáni zvyčajne vážia menej ako ich mäsový kolegovia. Navyše, vegetariánska strava je všeobecne zdravšia pre srdce, vďaka nízkemu príjmu nasýtených tukov a cholesterolu a vyššiemu príjmu vlákniny a rastlinných bielkovín. A navyše, ak v potravinách naplníte nákupný vozík strukovinami, orechmi a vajcami namiesto steakov a iných druhov mäsa, okrem toho, že si zlepšujete zdravie, šetríte si aj peniaze.

Flexitariánska diéta je založená na náhrade mäsa bezmäsitými potravinami.

PROTI: Táto diéta sa dodržiava ľahko. Niektorí jednoducho vynechajú po väčšinu času hydinu, bravčové a hovädzie mäso. Ale pre niektorých, ktorí chcú dodržiavať prísnejšiu diétu a sú vegetariánmi stále, je to príliš jednoduché.

Diéta podľa Mayo Clinic

Táto diéta sľubuje výsledky, ale nie tie rýchle. Vyžaduje si dlhodobú zmenu životného štýlu vrátane toho, že by ste nemali jedávať pred televíziou a mali by ste obmedziť nepozorné jedenie. Ale ponúka zhodenie 3-5 kíl do dvoch týždňov.

PRE: Táto diéta učí, ako zmeniť životný štýl a povzbudzuje k cvičeniu, čo je dobré, pretože chudnutie sa netýka na 100% len kontroly potravín, ktoré jete. Žiadne jedlo nie je úplne vylúčené, takže môže byť jednoduchšie dodržiavať túto diétu z dlhodobého hľadiska.

Strava podľa Mayo Clinic si vyžaduje dlhodobú zmenu životného štýlu a sústredenie sa na jedlo, ak jete, teda napr. nepozerať TV.

PROTI: Diéta začína s obmedzujúcim „Zhoďte tie kilá!“ a vyžaduje obmedzenie cukru, občerstvení medzi jedlami (okrem zeleniny a ovocia), plnotučných mliečnych výrobkov a dokonca aj večeranie v reštaurácií. Druhá časť „Žite tým!“ vyžaduje počítanie kalórií, aj keď sústreďuje sa hlavne na počítanie koľko jedál denne zjete. Aby ste boli úspešní, sú potrebné presné porcie jedál (podľa odmeriek).

Detoxy a očisty

Populárnych detoxikačných diét s cieľom zbaviť telo nahromadených toxínov je veľa a líšia sa v dĺžke najčastejšie od 3 dňových šťavových pôstov po 21 dňové detoxikácie, počas ktorých sa vylúčia niektoré skupiny potravín, alebo sa denne pijú len očistné nápoje.

PRE: Detoxikácie sľubujú rýchle schudnutie, vyliečenie, očistenie a obnovený pocit lepšieho zdravia. Vylučujú sa niektoré skupiny potravín, obsahujúce veľa toxínov ako kofeín a alkohol. Vylučujú sa aj ťažko stráviteľné jedlá ako mäso, syry a spracované potraviny. Vďaka tomu telo potrebuje menej energie na trávenie a môže sa zbavovať toxínov a uvoľniť energiu na liečenie. Detoxikácie nemusia byť zamerané len na chudnutie, ale obmedzením jedenia sa väčšinou spájajú s poklesom váhy.

Očisty a detoxy síce telo prečistia, ale často nemenia naše celkové zvyky a životný štýl.

PROTI: Dr. Jenna Bell, PhD, RD naznačuje, že všeobecne je lepšie vyhnúť sa takýmto kúram. Zatiaľ čo na krátku dobu schudnete, tieto diéty neprevychovávajú k žiadnym zmenám životného štýlu, ktoré sú pre chudnutie a udržanie váhy potrebné. Okrem toho, nebudete mať energiu, ktorú potrebujte na cvičenie, čo je tiež pre trvalé chudnutie nevyhnutné. Niektoré detoxikačné kúry môžu mať aj ďalšie negatívne dôsledky.

Raw food – surová strava

Na živej alebo surovej strave môžete jesť všetko surové ovocie, zeleninu, byliny, orechy a semienka, klíčky a ovocie sušené do 42°C. Žiadne obmedzovanie veľkosti porcií, môžete jesť, až kým nemáte príjemný pocit nasýtenia.

PRE:

  • surová strava zachováva všetky živé enzýmy, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú pri mnohých telesných funkciách, ako aj pri zabudovávaní bielkovín, ktoré by sa varením zničili.
  • ovocie a zelenina, šťavy a smoothies vôbec nezaťažujú trávenie, takže sa po jedle necítite unavení a nepotrebujete si oddýchnuť,
  • budete mať veľa energie, pocit ľahkosti a dobrú náladu,
  • zbavíte sa zdravotných problémov a chorôb,
  • určite schudnete, pričom môžete vždy jedávať do sýtosti,
  • zlepší sa vám pleť,
  • ak mávate chuť na sladké, môžete si dopriať sviežeho ovocia koľko len chcete, alebo z neho namixovať rôzne veľmi chutné smoothies, a potom chuť na nezdravé dezerty zmizne,
  • dá sa dodržiavať aj dlhodobo,
  • a ušetrí obrovské množstvo času stráveného varením.

Raw food - živá strava - jeden z najdokonalejších spôsobov stravovania.

PROTI: Je lepšie sústrediť sa na príjem čerstvého ovocia a zeleniny (low fat raw food), ako na veľké množstvo orechov a semienok. Aj keď sú zdravé, predsa len sú to tuky. Orechov a semienok sa odporúča približne za hrsť denne. Inak si pri surovej strave dávajte skôr pozor na to, aby ste jedli dostatok, ako na to, aby ste sa v jedení obmedzovali (ovocie a zelenina obsahujú oveľa menej kalórií). Ak máte na výber, vyberajte si všetko organické a zrelé.

Tip Vitariána:

Na surovú stravu nemusíte naskočiť naraz, aby to nebol pre vás veľký šok a aby ste sa pri tom udržali. Môžete začať postupne tým, že si zameníte raňajky za surovú variantu. Neskôr môžete pridať ďalšie jedlo a potom... zistíte sami.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency