Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ktorá diéta je najlepšia? 1. časť

Plusy a mínusy desiatich najpopulárnejších spôsobov stravovania

23. 03. 2015 Stravovanie Diéta  Martina Strihová
Ktorá diéta je najlepšia? 1. časť

Takže ktorá diéta skutočne funguje a ktorým by ste sa mali vyhnúť? Prečítajte si hodnotenie z U.S. News and World Report o každej z nich.

Intermittent Fasting – časovo obmedzené jedenie

Otomto type stravovanie bolo v poslednej dobe napísaných veľa populárnych kníh. Intermittent fasting (IF) je model stravovania, ktorý sa veľmi líši od klasického modelu raňajky-obed-večera a vyžaduje si intervaly, v ktorých sa jedlu musíte úplne vyhnúť. To znamená, že je tam stanovený čas na jedenie, po ktorom nasleduje predĺžená doba pôstu.
Pri metóde 5:2 jete 5 dní do týždňa normálne, a potom máte 2 dni v týždni pôst (kedy môžete zjesť len 500-600 kalórií). V metóde od Lean Gains s intervalmi 16:8 môžete jesť 8 hodín čokoľvek a potom nasleduje 16 hodinový pôst.

Metóda 5:2 intermittent fasting - časovo obmedzeného jedenia.

PRE: Zástancovia tvrdia, že tento spôsob funguje, pretože keď hladujete, menej sa vystavujete kolísaniu hormónov ako je inzulín, ktorý sa zvyšuje po jedle a pomáha ukladať telesný tuk. Ak je vaším bežným zvykom jesť niečo každú chvíľku počas dňa,  každý druh hladovania by od vás zrejme vyžadoval znížiť príjem kalórií, a preto by pokles váhy nasledoval prirodzene.

PROTI: Zatiaľ, čo máte pôst, budete pravdepodobne hladný, a tento hlad ovplyvňuje psychiku, spôsobuje časté zmeny nálad a mrzutosť. Počuli ste niekedy termín „hangry“ – hladný a nahnevaný? Po anglicky je hladný hungry a nahnevaný angry a toto slovo pomenúva človeka, ktorý je náladový a nahnevaný kvôli hladu. Tieto dôsledky robia dlhodobé dodržiavanie tohto režimu pre niektorých ľudí náročným.

Vegánstvo

Ak ste pripravení spraviť vášmu stravovaniu generálku, vegánska strava, ktorá vylučuje všetky živočíšne produkty – mlieko, mliečnu čokoládu, hamburgery, atď. – môže byť skvelá voľba. Vegánska strava pozostáva z ovocia, zeleniny, obilnín, strukovín, orechov a rastlinných olejov. Ak je dobre nastavená a vyrovnaná, tak je jedným z najčistejších a najzelenších spôsobov stravovania.

Dobre vyvážená vegánska strava je jedným z najlepších spôsobov stravovania.

PRE: Vďaka vysokým dávkam ovocia, zeleniny, celých zŕn a strukovín je vegánska strava veľmi bohatá na antioxidanty, draslík a vlákninu, prinášajúcu pocit nasýtenia a uspokojenia. Má tiež nižší obsah látok, ktorým by sme sa mali vyhýbať: sodíka, nasýtených tukov a prázdnych kalórií. Vegánska strava, bohatá na živiny, ponúka nespočetne veľa zdravotných benefitov a – keďže suchú klobásu a syr vymeníte napríklad za krekry s quinoou a brokolicu - pravdepodobne uvidíte zmenšenie obvodu vášho pásu. Táto rastlinná diéta môže poskytnúť všetky esenciálne a neesenciálne živiny požadované aktívnymi jedincami, ak konzumujú pestré potraviny.

PROTI: Ak nie je vegánstvo správne vyvážené a pestré, môžu ľuďom chýbať niektoré živiny (vápnik, železo, vitamín B12 a D) a bielkoviny. Vegánski športovci môžu mať riziko nedostatku mikroživín, pretože živočíšne produkty majú veľa bielkovín. Bielkovinové potreby športovcov sú vyššie ako potreby iných ľudí kvôli cvičeniu vyvolávajúcemu odbúravanie svalov a potrebu ich následného prebudovania. Vegáni si môžu bielkoviny dopĺňať proteínovými práškami vyrábanými z rôznych bielkovinových zdrojov (konopný, ryžový, hrachový, atď.). Niektoré rastlinné potraviny obsahujú dokonca viac bielkovín, ako tie živočíšne (proteíny, riasy, moringa, atď.). Aj surová zelenina je kvalitným zdrojom bielkovín, ktorý je aj vďaka tomu, že nie je tepelne spracovaná, omnoho vstrebateľnejší ako ten z mäsa, aj keď zeleniny treba (alebo môžeme) zjesť väčšie množstvo, ako živočíšnych výrobkov.

Paleo diéta

Paleo je založené na teórií, že naše telá nie sú stavané na trávenie spracovaných potravín, ktoré sú základom väčšiny moderných diét, ale sú stavané na konzumovanie podobných vecí, aké jedli naši jaskynní predkovia.

Paleo diéta sa zakladá na strave, ktorú jedli naši jaskynní predkovia. Vylučuje sacharidy.

PRE: Diéta vylučuje spracované a nekvalitné potraviny, ktoré sa často spájajú so zápalovými a chronickými chorobami, ako je srdcová choroba, cukrovka a bolesť kĺbov. Povolené potraviny, ako mäso odchované na tráve, divé ryby, hydina, vajcia, orechy, ovocie a zelenina zvyknú byť bohaté na živiny, bielkoviny a vlákninu. Tiež sú odporúčané tuky zdravé pre srdce (olivový olej, rybí olej, avokádo), zatiaľ čo mliečne výrobky, obilniny, strukoviny, škroby, alkohol, spracované potraviny, cukry a náhrady za cukor sú zakázané. Ak vylúčite všetky prázdne kalórie zo spracovaných jedál, môžete sa cítiť lepšie a stratiť niekoľko centimetrov v páse.

PROTI: S odstránením a obmedzením väčšiny potravinových skupín môže byť táto diéta chudobná na sacharidy, minerály a vitamíny, ktoré možno budete musieť doplňovať. Keď vylúčite nezdravé jedlá, kalórie a niektoré najobľúbenejšie zložky vašej dennej stravy, môžete sa cítiť trochu deprimovane. Diéta sa líši od hlavných stravovacích smerov, preto môžu mať ľudia problém dodržiavať ju dlhodobo.

TLC diéta

Bola vytvorená americkým inštitútom s programom zameraným na cholesterol a schválená American Heart Association. TLC diéta (Therapeutic Lifestyle Changes = Terapeutické zmeny životného štýlu) si vyžaduje od stravníkov prísne obmedzenie tuku, a to hlavne srdce upchávajúcich nasýtených tukov.

TLC diéta vyžaduje výrazné obmedzenie tukov.

PRE: Diéta znižuje cholesterol o 8-10 percent do 6 týždňov. Je to diéta, ktorú môže dodržiavať celá rodina, pretože zatiaľ čo ponúka obmedzenie kalórií pre dospelých (2500 kalórií pre mužov a 1800 pre ženy, 1600 kalórií pre mužov, ktorí chcú schudnúť a 1200 kalórií pre ženy, ktoré chcú schudnúť), je viac zameraná na obmedzenie konzumácie nasýtených tukov, transaturovaných tukov a cholesterolu. Je to celkom vyvážená strava s presným pomerom sacharidov, bielkovín a tukov. Obsahuje tiež veľa vlákniny - približne 25 gramov denne.

PROTI: Príjem nasýtených tukov by ste mali obmedziť na menej ako 7 percent celkového množstva kalórií a cholesterol na maximálne 200 gramov denne. Tieto hodnoty môže byť náročné určiť a niekedy aj sa nimi riadiť. Ak váš cholesterol stále nechce ustúpiť, budete musieť pridať 25 gramov rastlinných stanolov/sterolov, ako aj 10-25 gramov rozpustnej vlákniny. Bez dozoru zdravotného odborníka alebo vlastného vzdelávania môže byť tento spôsob stravovania pre niektorých náročný. Keďže zvýšite príjem vlákniny, prijímajte viac tekutín, aby ste sa vyhli zápche.

Nízko sacharidové diéty

Pod toto pomenovanie spadá veľa populárnych diét. Ide o obmedzovanie príjmu sacharidov a  nahradením ich štedrými porciami bielkovín a tukov. Zatiaľ čo „módna Atkinsonova diéta“ už nie je taká rozšírená, stále sa jej darí.

Nízko sacharidová diéta obmezuje sacharidy a nahrádza ich bohatým príjmom tukov a bielkovín. Je dobrá na niektoré chronické choroby, ale z dlhodobého hľadiska nebezpečná.

PRE: Zástancovia tvrdia, že vylúčením, alebo obmedzením cukrov a sacharidov bude chudnutie prirodzene nasledovať. Tieto diéty nedovoľujú konzumovať biely chlieb, krekry, alebo zákusky, takže sa váš kalorický príjem určite zníži. Niektorým sa počas diéty zlepšila aj hladina cukru v krvi, čo sa môže spájať s rýchlym schudnutím, alebo faktom, že sa vylúčia rafinované cukry. Ukázal sa pozitívny vplyv pri chronických a kardiovaskulárnych ochoreniach. Krátkodobo sa javia ako bezpečné, ale dlhodobé dodržiavanie sa spája s pretrvávajúcimi obavami o bezpečnosti.

PROTI: Tieto  diéty vám umožnia dopriať si viac tukov a bielkovín, teda masla, vajec a slaniny. Kvôli vysoko nasýteným tukom a obsahu cholesterolu nebuďte prekvapení, ak rýchlo stúpne vaša hladina cholesterolu. Okrem toho, ak vylúčite niektoré potravinové skupiny, môžete trpieť nedostatkom niektorých vitamínov a minerálov. Tiež môžete trpieť bolesťami hlavy a zápchou, čo sú bežné problémy ľudí dodržiavajúcich nízko sacharidovú stravu.

Tip Vitariána

Pozitívny vplyv vegánskej a surovej stravy a cvičenia dokázal aj experiment Vitalita a svaly živou stravou.
V druhej časti článku sa dočítate o ďalších známych diétach a spôsoboch stravovania, napríklad o očistách a o surovej strave.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency