Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kozobrada - Vhodná na choroby pečeňe, žlčníka a pomôže aj s trávením

Všestranná liečivá rastlina

10. 12. 2015 Trávenie Bylinky  Ján Hegyi
Kozobrada - Vhodná na choroby pečeňe, žlčníka a pomôže aj s trávením

Kde ju môžeme hľadať? Aké liečivé vlastnosti sa v nej skrývajú?

Kozobrada preferuje hlinité a výživné pôdy. U nás sa vyskytuje od nížin do podhorí. Rastie hlavne na slnkom zaliatych lúkach, trávnatých okrajoch ciest, na pastvinách, medziach a rumoviskách. Najrozšírenejšou na území SR je kozobrada lúčna (Tragopogon pratensis).

Kozobrada obsahuje najmä vitamíny A, C, D a E, vápnik, železo, fosfor a proteín. Je tiež bohatá na prírodný inulín, ktorý nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a preto je vhodná aj pre diabetikov. Kozobrada má tiež veľa antioxidantov, ktoré zlepšujú imunitný systém a znižujú riziko rakoviny.

Kozobrada je považovaná za rastlinu, ktorá veľmi prospieva funkcii pečene, žličníka a žalúdka. Má detoxikačné účinky a taktiež čistí krv. Disponuje močopudnými účinkami, podporuje zdravú chuť do jedla, podporuje vykašliavanie hlienu a pozitívne vplýva aj na trávenie. Sirup pripravený z koreňa kozobrady poskytuje úľavu pri bronchitíde a neutíchajúcom kašli. Pri kožných problémoch sa môže kombinovať vnútorné podávanie s aplikáciou vonkajšou, a to vo forme obkladov.

Latinstký názov kozobrady Tragopogon je odvodený gréčtiny. Tragos znamená koza a pogon brada. Tejto názov jej bol daný kvôli veľkým páperovým hlavám v čase keď sa vytvárajú semená.

Páperová hlava kozobrady, podobná púpave

Použitie kozobrady

Najčastejšie sa používa koreň rastliny a to buď surový (ak je mladý) alebo sušený (starší a dlhšie vydrží). Korene môžete použiť, podobne ako aj ako mrkvu, v polievkach, dusených pokrmoch alebo zapekanej zelenine. Stonku kozobrady je možné využit ako špragľu. Mladé krehké listy, výhonky, púčiky a kvety môžete jesť surové ako pochúťku, alebo ich použite na prípravu šalátov. Kozobrada sa podáva sa aj vo forme odvaru, ktorý sa varí väčšinou do 1 minúty.

Kozobrada rastúca na lúke

Základná charakteristika

Latinský názov: Tragopogon spp.
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, mladé výhonky, púčiky, kvety, korene a všetky ostatné časti,
ktoré sú krehké.
Chuť: Všetky časti rastliny sú sladké.
Popis: Kozobrada má dlhé, štíhle listy, ktoré sa vinú okolo stonky. Stonka
je dutá a rúrkovitá. Ak je stonka poškodená, začne z nej vytekať biela
lepkavá šťava. Kvety sú vo všeobecnosti žlté alebo fialové a rastú v zloženom tvare ako rumanček. Kozobrada má tiež dlhé, špicaté kališné lístky, ktoré rastú spod korunných lupienkov. Kozobrada sa vo farbe líši od žltej až po tmavofialovú. Keď kozobrada semení, vyzerá podobne ako páperové hlavičky púpavy.
Obdobie zberu koreňa: október – apríl.
Obdobie zberu vňate: máj – august.

Tip Vitariána

Pridajte kozobradu do vašich obľúbených smoothies a dodáte im sladkú chuť, nutričnú hodnotu a liečivé vlastnosti. Počas letných dní ju môžete konzumovať na prechádzke/turistike ako surovú sladkú pochúťku.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency