Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Konopné semienko - kvalitný zdroj bielkoviny

Semienka s 33-37% čistej bielkoviny podporujúcej imunitu

30. 09. 2015 Superpotraviny Bielkoviny Imunita  Martina Strihová
Konopné semienko - kvalitný zdroj bielkoviny

Čím viac vzrastá vystavovanie sa umelých chemikáliám, pesticídom a rádioaktívnym látkam, tým viac a viac ľudí  sa zaujíma o jedenie potravín, ktoré sa nachádzajú nižšie v potravovom reťazci (na rozdiel od živočíšnych produktov ako napríklad mäso, veľké morské ryby, kôrovce a mliečne výrobky, ktoré sú na vrchole potravového reťazca, kde sa zhromažďujú toxíny), čo znamená jedenie viac a viac rastlín.

Vedľajšie účinky stravovania sa živočíšnymi produktmi ako je zvýšený cholesterol, nasýtené tuky, nárast hmotnosti, zároveň zvyšujúca sa nevyhovujúca kvalita a chuť a taktiež umelé chemikálie (pesticídy, vpichovanie hormónov, očkovanie zvierat atď.) sa stávajú nesmiernym problémom, ktorý spôsobuje, že milióny ľudí hľadajú humánnejšiu a udržateľnú alternatívu ako vegetariánske, vegánske zdroje bielkovín a tuku a zdroje zo surovej stravy. Jedným z najlepších zdrojov bielkovín a tuku je konopné semienko.

Nutričný obsah konopných semienok

Čo sa týka priemerného obsahu živín, lúpané konopné semienko obsahuje 35 percent bielkovín, 47 percent tuku a 12 percent sacharidov.

Konopné semienko obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravého ľudského života. Žiadny iný rastlinný zdroj nemá esenciálne aminokyseliny v takej ľahko stráviteľnej forme, ani esenciálne mastné kyseliny v takom dokonalom pomere pre ľudské výživové potreby.  

S 33 až 37 percentami čistej stráviteľnej bielkoviny, surové konopné semienko so svojou nedotknutou pôvodnou životodarnou energiou a enzýmami, je jedným z najbohatších prírodných zdrojov komplexných bielkovín. Iba riasy ako spirulina, AFA modrozelená riasa a morský rastlinný planktón prekonajú konope z hľadiska bielkovín.                              

Okolo 47 percent každého konopného semienka pozostáva z ,,dobrých tukov“ s ideálnym pomerom omega-3 (kyselinou alfa-linolénovou) a omega-6 esenciálnych mastných kyselín (kyselinou linolovou a kyselina gama-linolénovou).

Obsah sacharidov v lúpanom konopnom semienku je 11,5 percenta a obsah cukru je 2 percentá. Z lúpaného konopného semienka je 6 percent sacharidov v podobe vlákniny. Obsah vlákniny v konopnej múke je najvyšší zo všetkých komerčne pestovaných semien. Okrem toho, že obsahuje základné skupiny živín, konopné semienko má vysoký obsah vitamínu E (trikrát viacej ako ľan) vo forme alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferola a alfa-tokotrienola.

Konopné semienko obsahuje veľa bielkovín, kvalitné tuky a sacharidy.

Bielkoviny

Aminokyseliny sú chemickou jednotkou stavebného prvku, ktorý vytvára bielkovinu. Hneď po vode, bielkoviny tvoria najväčší podiel ľudskej váhy. Z bielkovín pozostávajú svaly, väzy, šľachy, orgány, žľazy, nechty, vlasy, telové tekutiny a takmer všetky stránky mikroskopického bunkového mechanizmu. Bielkoviny sú nevyhnutné pre stavbu kostí. Bielkovina sama o sebe môže slúžiť ako neurotransmiter alebo jeho prvotná častica umožňujúca všetkým naším bunkám prijímať a prenášať správy.

Bielkoviny nie sú potrebné iba na budovanie svalov a sily, ale aj výdrže, vyrovnaného cukru v krvi a neurochémie, neurologického zdravia, rýchleho hojenia, pre stavbu pevných kostí, detoxikáciu a takmer každú stránku zdravého života.

Výzva, ktorej čelíme sú ,,vysokobielkovinové“ živočíšne jedlá, ktoré čím ďalej, tým ťažšie zaobstarávame. Vysokobielkovinová ,,divoká zver“ je čoraz vzácnejšia a hovädzie mäso, kuracie mäso a ryby z veľkochovov majú nižší obsah bielkovín a vyšší obsah tuku a toxínov. Veľkochov je ekologicky, emocionálne a psychologicky dysfunkčný, vplyvom čoho si všetci uvedomujeme, že sa musíme vyhýbať toxickým zdrojom bielkovín.

Konopné semienko na rozdiel od bežne dostupnej živočíšnej bielkoviny je čisté a je surovým zdrojom komplexných bielkovín. Nikdy nepotrebuje prevariť, aby sa zabili baktérie, takže všetky jeho dôležité súčasti zostávajú neporušené.           

Bielkoviny z konopného semienka sú tiež rýchlejšie vstrebávané ako živočíšne bielkoviny, pretože sa miešajú dokopy s vodou, nápojmi, smoothies, kokteilmi a šalátovými dresingami bez zrážania alebo tepla. Konopné semienka sú ľahké pre tráviaci systém.                 

Z bielkovinovej časti konopného semienka viac ako 60 percent tvorí globulárny edestín, čo je najvyššia koncentrácia v rastlinnej ríši. Slovo ,,edestin“ pochádza z gréckeho slova edestos, čo znamená jedlý. Edestín je považovaný mnohými vedcami a výskumníkmi za najjedlejšiu a ľahko stráviteľnú formu proteínu v potravovom reťazci.

Ďalších 35 percent konopnej bielkoviny tvorí albumín, ktorý je tiež považovaný za jeden z ľahšie stráviteľných proteínov.

Edestín a albumín sú ,,jemné“ širokospektrálne proteíny, ktoré sú hypoalergénne  (mávajúce nízky výskyt alergických reakcií medzi obyvateľstvom). Mnoho ľudí je alergických na bežné vysokobielkovinové jedlá ako srvátka a sója.

60% konopnej bielkoviny tvorí edestín a 35% tvorí albumín.

Edestín a imunitný systém

Edestín je rastlinný globulín. Globulíny sú jednoduché globulárne proteíny pozostávajúce výlučne z aminokyselín. Takmer všetky protilátky, enzýmy, hormóny, hemoglobínové molekuly, fibrogin (ktorý sa pretvára na fibrín, ktorý zahusťuje krv) sú globulárne proteíny a môžu byť vytvorené z edestínu.

Globulíny sú rozdelené do troch skupín: alfa, beta a gamaglobulíny. Alfa a beta globulíny sa podieľajú na prenose proteínu a informácií z jednej časti tela do druhej pomocou krvi. Dopravujú surový materiál potrebný na stavbu nového tkaniva a aj na nahradenie poraneného tkaniva.      

Gamaglobulíny pracujú na imunitnom systéme a sú rozdelené do piatich skupín protilátok zvaných imunoglobulíny. Všetky sú vytvárané, aby bojovali so špecifickými mikróbmi, ktoré napádajú bunky. Tieto globulíny sú zodpovedné za prirodzenú aj získanú imunitu, ktorú človek má proti cudzím mikróbom. Sú nevyhnutné pre zdravý imunitný systém.                      

Gamaglobulíny sú prvou obranou proti infekciám. Sú to protilátky naprogramované bielymi krvinkami a zdvojované klonmi bielych krviniek zvaných plazmatické bunky. Tieto protilátky z gamaglobulínov ničia antigény (mikróby) ako sú nanobaktérie, vírusy, baktérie, toxické plesne, rakovinové bunky, toxíny, odumreté tkanivo a vnútorný odpad. Protilátky sú na mieru vyrobené, aby neutralizovali alebo rozkladali iba jeden špecifický typ antigénu. Tieto protilátky kolujú v lymfe a v krvi (niekedy roky) a čakajú na blízky kontakt s antigénom, ktorého majú zničiť. Hneď ako sa ocitnú v blízkosti antigénu, protilátka spustí príval ničivých enzýmov, ktoré likvidujú povrch antigénu.

Jedna biela krvinka môže vytvoriť stovky klonov plazmatických buniek za niekoľko dní. Dospelá plazmatická bunka vytvára okolo dvetisíc protilátok každú sekundu počas svojho niekoľkodňového života. Schopnosť tela odolávať a zotaviť sa z choroby závisí od toho, ako rýchlo dokáže produkovať obrovské množstvá protilátok na odrazenie počiatočného útoku. Takto si staviame a získavame imunitu.

Ak je globulínový proteín – východiskový materiál v nedostatočnom množstve, transport živín je oslabený a armáda protilátok môže byť príliš malá na to, aby zabránila prepuknutiu symptómov choroby.

Pretože konopné semienko je najlepším zdrojom materiálu na stavbu globulínu (edestínu) na svete, jedenie konopného semienka zaistí, že telo bude mať zásobu globulínu potrebnú na prenos surových materiálov a podporu imunitného systému a imunitnej reakcie.

Vyrobte si z konopných semienok napríklad šalátový dressing.

Tip Vitariána

Kozmická Hempini omáčka
½ šálky vody
3 PL citrónovej šťavy
2 PL jačmenného misa
⅓ šálky konopných semienok
1 PL nasekaného zázvoru
2 PL tahini
2 PL olivového oleja
Rozmixujte dohladka. Tento recept je tá najvýživnejšia omáčka, aká môže byť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency