Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kokosový orech - symbol raja

Osviežujúca kokosová voda, krémová kokosová smotana a zdravý kokosový olej

30. 08. 2015 Superpotraviny Orechy Kokos Tuky  Martina Strihová
Kokosový orech - symbol raja

Kokosové palmy sú prehistorické rastliny, ktoré sú vzdialene príbuzné trávam. Dobre tolerujú soľ a môžu bohato rásť hneď pri oceáne. Vnútrozemské kokosové palmy môžu byť priamo hnojené vodou z oceána. Palmy môžu absorbovať takmer všetky známe minerály prínosné pre ľudskú výživu.

Kokosovým palmám sa darí v piesku a piesočnatých pôdach, ale môžu tiež prežiť aj v podmienkach ílovitej pôdy. Majú rady hojné slnečné svetlo, veľké množstvo zrážok a vysokú vlhkosť.  Ťažko prežívajú v suchých podmienkach a sú netolerantné na chladné počasie. Môžu rásť, ale nedávajú poriadne plody v oblastiach nedostatočného tepla a vlhkosti ako južná Kalifornia, kde ich pestujú ako izbové rastliny. Optimálne teplo pre kokosové palmy je od 21 až 32 stupňov Celzia. Najväčšiu produkciu kokosu zo všetkých národov na svete majú Filipíny.    

Kokosový orech je ľahký a schopný udržať sa na hladine a dokáže sa rozšíriť na značné vzdialenosti prírodnými oceánskymi prúdmi.  Na oceáne dokážu prežiť mnohé mesiace. Kokosové orechy sú stále vyplavované na určitých plážach subtropického a mierneho pásma po celom svete. Kokosy sa teraz nachádzajú v celých trópoch od 26 stupňa severnej zemepisnej šírky do 26 stupňa južnej zemepisnej šírky.

Kokosové orechy rastú na kokosových palmách v tropických oblastiach.

Kokosy môžu zachrániť váš život

Kokos je jeden z najväčších darov na našej planéte. Nezáleží na tom kde ste, čo ste spravili, ako veľmi ste zanedbali svoje telo, mladá čerstvá kokosová dužina, kokosová voda, kokosová smotana a/alebo kokosový olej vám môže zachrániť život.

Čistá organická kokosová voda je jedným z najvyšších zdrojov elektrolytu nájdeného v prírode. Voda z mladého kokosu je takmer identická s ľudskou krvnou plazmou, čo z nej robí univerzálneho darcu.

Počas bojov v Pacifiku počas 2. svetovej vojny, od roku 1941 do roku 1945, obidve strany v konflikte využívali kokosovú vodu odčerpanú priamo z kokosového orecha  na podávanie núdzových plazmových transfúzii zraneným vojakom.

Plazma tvorí 55 percent ľudskej krvi. Ostatných 45 percent našej krvi tvorí hemoglobín, ktorý je vo svojej podstate transformovaná rastlinná krv (chlorofyl). Keď konzumujeme nápoj, ktorý pozostáva z 55 percent čerstvej kokosovej vody a 45 percent čerstvej zelenej šťavy (alebo šťavy z jačmeňa ako Dr. Ann Wigmore odporúčala) dávame si okamžitú krvnú transfúziu.

Kokosová voda je takmer identická s ľudskou plazmou, preto sa vo vojne využívala ako núdzová plazmová transfúzia.

Ktoré kokosy si vyberať?

Kokosové orechy sú pre zdravie najprospešnejšie v ich ranom štádiu rastu. Obsahujú jemnú ,,kašu“, ktorá pozostáva prevažne z čistého nasýteného tuku, ktorý má pozoruhodnú schopnosť omladiť vekom podmienené oxidatívne poškodenie tkaniva, zlepšiť fungovanie nervovej sústavy, zvýšiť tvorbu materského mlieka a obnoviť mužské sexuálne tekutiny.

Ak by ste niekedy cestovali do tropickej krajiny, mali by ste vypiť a zjesť aspoň tri alebo štyri mladé kokosy denne. V Severnej Amerike a Európe sú mladé thajské kokosy dostupné v predajniach zdravej výživy a na ázijských trhoch. Sú to ,,krížené“ kokosy a nie sú také optimálne ako divé tropické kokosy (rastúce na Havaji a v Mexiku), kvôli ich vyššiemu obsahu cukru vo vode a nedostatku prány (dôležitej životnej energie) v dužine. Avšak, sú tiež vcelku užitočné a fungujú obzvlášť dobre ako základ pre smoothies a fermentované nápoje. Dokonca organické mladé thajské kokosy sú v dnešnej dobe dostupné.

Thajské kokosy, ako väčšina dovážaných kokosov sú orezané z ich pôvodnej veľkosti a tvaru. Na ázijských trhoch sú tieto mladé biele kokosy zabalené v plastovom obale ľahko rozoznateľné, pretože sú ploché na jednej strane, valcovité okolo okrajov a kužeľovité na vrchu. Keď takéto kupujete, vyberajte tie najnovšie kokosy, ktoré sa dostali na trh. Hocijaká pleseň alebo vlhkosť pod obalom naznačuje, že orech je pokazený.

Hnedé chlpaté kokosy, aké pozná väčšina ľudí sú zrelé. Obsahujú kvalitnú kokosovú vodu (nie vždy), ale dužina je tvrdá a vláknitá, na rozdiel od dužiny v ranných štádiách rastu. Vláknitá dužina je menej chutná a menej stráviteľná, no v rámci vlákniny a proteínu je jednou z najliečivejších tukov, aké poznáme.

Hnedé chlpaté kokosy sú zrelé. Obsahujú kvalitnú kokosovú vodu (nie vždy), ale dužina je tvrdá a vláknitá, menej chutná a menej stráviteľná.

Kokosová smotana a olej

Ťažkosťou ohľadom zrelých kokosov je, že obsahujú vysoké množstvo hrubého proteínu a vlákniny (trikrát viacej vlákniny ako zelenina), ktorá obklopuje výživný a čistiaci kokosový olej. Rieši sa to buď drvením vláknitej korpy kameňom (zrelej tvrdej bielej kokosovej dužiny) na kokosovú smotanu alebo zohrievaním korpy sa vo vode extrahuje olej a/alebo lisovaním liečivého tuku z korpy za studena a takto sa koncentruje výťažok do oleja. Skutočne surový kokosový olej sa zhotoví, keď kokosová korpa je vysušená na nízkych teplotách a potom za studena lisovaná. Olej sa v lise uvoľní a následne sa naplní do fliaš. Krémový kokosový olej sa skvapalňuje pri zohrievaní nad 25 stupňov Celzia.

Kokosová smotana (niekedy nazývaná kokosové maslo) je získavaná zo zrelých kokosov, ktoré obsahujú stuhnutú bielu dužinu (korpu). Korpa je rozrezaná a pozbieraná. Počas procesu končovania pomocou mlynčekov buď z nehrdzavejúcej ocele alebo kameňa je korpa mikronizovaná počas dvadsiatich štyroch hodín, pokiaľ sa z korpy nestane smotanovo-syrový typ orechového masla. (Pre zrozumiteľnosť neexistuje významný rozdiel medzi tukom a olejom, tieto termíny sú zameniteľné.)

Kokosový olej a kokosová smotana sa používajú ako jedlo a liek od počiatku histórie. Ayurvéda (indická medicína) a liečebné systémy Polynézie dlho presadzovali terapeutické a kozmetické účinky kokosu. Kokosová smotana je tak chutná, že najväčšou výzvou je ju vyskúšať a prestať ju jesť.

Na váhu má kokosový olej menej kalórii než hocijaký iný zdroj tukov.

Na rozdiel od vysokokalorických, dlhoreťazcových, cholesterolom nasiaknutých, nasýtených živočíšnych tukov aké sa nachádzajú v mäse a mliečnych výrobkoch, kokosová smotana a kokosový olej sú vytvorené zo surových nasýtených tukov obsahujúcich predovšetkým strednoreťazcové mastné kyseliny, ktoré môže telo účinne stráviť a rýchlo premeniť na energiu.

Kokosová dužina a smotana sú vynikajúcou pochúťkou, ktorá je veľmi výživná a zdravá.

Tip Vitariána

Goji kokosové guľky

Od Sandy B. ,,Chocolate Face“ (Čokoládová tvár)
1 hrnček nastrúhaných kokosových vločiek
½ hrnčeka kokosového oleja
1½ hrnčeka surových kešu orieškov
1¼ hrnčeka konopných semienok
½  hrnčeka prášku z goji bobúľ
1½ hrnčeka goji bobúľ
1 hrnček tokotrienolu
2½ PL surového medu
1-2 štipky Keltskej morskej soli
Pomeľte semiačka a oriešky samostatne v kávovom mlynčeku, potom pridajte zostávajúce ingrediencie do vysokorýchlostného mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým sa nezmenia na kašu. Z tejto kaše urobte guľky a dajte do chladničky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency