Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jete zdravo a stále ste hladní?

Jete a jete, no stále nemáte pocit sýtosti?

06. 05. 2015 Stravovanie Potraviny Problémy Bielkoviny Chemické látky  Martina Strihová
Jete zdravo a stále ste hladní?

Dobrou správou je, že sa nie je za čo hanbiť a prečo sa trápiť, pretože zdravá strava je o hojnosti. Na jedení veľkých porcií rastlinných jedál nie je nič zlé, pretože tieto jedlá obsahujú viac vody, živín a vlákniny a zistíte, že vaše trávenie je rýchlejšie ako pri bežných jedlách.  

No po tom, ako si na rastlinnú stravu zvyknete, zostanete aj dlhšie nasýtení a nebudete jej musieť ani jesť tak veľa. To si vysvetlíme nižšie. Najskôr si však uveďme niekoľko dôvodov, prečo sa môžete cítiť hladní, aj keď ste toho zjedli veľa:

1. dôvod: ste zalepení a živiny sa nevstrebávajú

Predstavte si, že chcete špongiu naplniť vodou, no ona je obalená v tuku a oleji. Môžete na špongii vidieť diery, ktorými by sa voda dostala dnu, ak špongiu ponoríte, no povlak na nej to neumožňuje. Môžete ju namáčať a namáčať, ale stále nevsakuje žiadna voda.

Ak je vo vašom tele ešte veľké množstvo toxínov, tak vaše črevá môžu na potravu reagovať ako olejová špongia. Jete a jete, ale vaše klky, tie malé priehlbinky po celej dĺžke čreva, ktoré majú vsakovať živiny, nemôžu robiť svoju prácu.

Dôvodom, prečo sa po zdravom jedle necítite byť sýti môže byť, že vaše telo je znečistené a nedokáže preto prijímať živiny.

V závislosti na vašej minulosti, na vašich zvykoch a životnom štýle by tieto malé klky mohli byť roky potiahnuté odpadovými látkami, ktoré vaše telo nemôže využiť – hlavne cukor, mliečne výrobky, nadmerný príjem živočíšnych výrobkov a rafinovanou múkou. Pretože je tam tak veľa špiny, ktorá už pokrýva povrch čreva, len veľmi málo živín môže byť do tela skutočne absorbovaných.

Naše telá potrebujú výživu, aby fungovali správne, a preto telo stále vysiela signály, aby sme jedli a jedli... Vaše klky sa upchajú vyššie spomenutým cukrom, mliečnymi výrobkami, atď. a problém môžu ešte zväčšiť ďalšie spracované potraviny a rast kvasiniek a plesní v tele.

To je dôvod, prečo by ste si telo mali vyčistiť. Napomáha tomu ovocie a zelenina, ktoré pomáhajú odvádzať odpad a raziť cestu živinám cez klky do vašej krvi a buniek.

2. dôvod: BPA, cukor a leptínová rezistencia

Robíte dobre, ak sa vyhýbate mrazenému tovaru, lenže konzervovaná fazuľa, paradajky a iné výrobky, ktoré obsahujú BPA môžu byť takisto škodlivé – a BPA obsahuje viac potravín, ako by ste si mohli myslieť.

Ani mrazené, ani konzervované - najlepšie je čerstvé. Konzervované potraviny totiž často obsahujú BPA, ktoré sa spája s obezitou.

BPA bolo v štúdii na deťoch spojené s obezitou. Výskum sledoval vek detí, ich etnický pôvod, sledovanie televízie, vzdelanie opatrovateľa, rod, kalorický príjem a hladinu kreatínu v moči. Deti s najvyšším podielom BPA v moči boli na obezitu najviac náchylné. BPA sa často nachádza v plechovkách, aby sa zabránilo korózii, ale aj v niektorých plastoch, ako napríklad vo fľašiach na vodu a iných obaloch potravín.

BPA zvyšuje hladinu leptínu v tele a leptín znižuje pocit hladu. To znie síce ako recept na chudnutie, lenže problémom je, že obézni ľudia sú často voči leptínu odolní, takže zvýšená hladina pre nich nie je práve tá správna vec. Ak ste obézni a máte rezistenciu na leptín, vaše telo nedostáva jasné správy, či ste sýti, alebo nie. Cítite sa hladnými, pretože vaše telo si stále myslí, že hladujete.

Okrem BPA môže štandardná americká strava s vysokým príjmom cukru zvyšovať leptín a podporiť rezistenciu naň. V štúdii na potkanoch, ktoré boli kŕmené stravou bez cukru, ďalej stravou bez cukru s vysokým obsahom tukov a stravou s vysokým obsahom fruktózy a tukov sa zistilo, že rezistenciu na leptín mali len potkany kŕmené stravou s vysokým obsahom fruktózy aj tuku. Takže ak konzumujete veľa cukru, môže to byť časť tohto problému.

Ak máte leptínovú rezistenciu, mali by ste sa začať zdravo stravovať. Začať tým, že vylúčite veľa vecí, ktoré môžu k leptínovej rezistencii prispievať. Najskôr by ste mali zahodiť všetky konzervované a do mikrovlnky určené potraviny, ako aj rafinované cukry a škroby

Ak ste stále hladní a ak máte leptínovú rezistenciu, v prvom rade zaraďte do stravy veľa surovej zeleniny.

Ak to spravíte, prvá vec čo pocítite bude, že váš hlad už nie je ako neovládateľný nákladný vlak! Budete sa cítiť pokojnejšie a prirodzene nasýtení a menej pažraví. Tiež si všimnete, že vaša energia je stálejšia a nie sú tam žiadne výkyvy (hladina cukru v krvi často vedie k hladu, pretože chceme, aby nás cukor „pozdvihol energiu“).

3. nejete dostatok vlákniny

Je dobré napríklad dať si pred bežným jedlom šalát  - zelenú listovú zeleninu s rôznou inou zeleninou s množstvom farieb a chutí. Existuje pre to niekoľko dôvodov. Prvým je, že šalát pred jedlom prispieva k jedlu obrovským množstvom vlákniny. Štúdie skutočne ukazujú, že viac vlákniny sa rovná menšiemu pocitu hladu po jedle.

Je lepšie získať vlákninu z jedla ako z doplnkov, pretože ak len prehltnete tabletku, uniká vám veľa ostatných živín a zdravotných účinkov, ktoré by vám poskytla zelenina. Okrem toho, čím je jedlo výživnejšie, tým dlhšie sa cítite plní (a zelená listová zelenina je plná vitamínov a minerálov).

Pre vlákninu platí:

  1. Bude chvíľu trvať, kým sa váš žalúdok prispôsobí konzumácii toľkej vlákniny. Väčšina z nás vyrástla na jedle s malým množstvom vlákniny – na „hutnejších“ potravinách, takže na začiatku nebudete zvyknutí na taký objem stravy a takú malú hustotu (budete sa cítiť ľahko aj po jedle). Možno budete potrebovať piť viac smoothies (nielen malú šálku, ale aspoň ½ alebo ¾ litra a viac).
  2. Konzumácia takého množstva rastlinných potravín sa môže zdať strašne veľká, ale je v nej toľko vody a vlákniny, že to v skutočnosti nie je tak veľa, ako sa zdá.  Na večeru si napríklad môžete dať „obrovský“ šalát, niekedy varenú zeleninu alebo zrno, ako napríklad quinou, pšeno alebo polievku. Na pohľad to vyzerá ako veľa jedla, ale toto jedlo je menej husté a bohatšie na vlákninu, vodu a živiny – čo je dobré!
  3. Časom zistíte, že medzi jedlami nie ste takí hladní. Keď sa vaše trávenie zlepší a začnete z jedla vstrebávať viac živín, všimnete si, že cítite menej hladu po jedle. V skutočnosti zistíte, že ste sýti a stále sa cítite ľahko – čo je výnimočný a úžasný pocit. Žiadne príznaky kómy z jedla!

Keď sa váš tráviaci systém vyčistí, živiny zo zdravej stravy sa budú lepšie vstrebávať a nebudete po jedle takí hladní.

Ale toto všetko nejakú dobu trvá, takže buďte trpezliví, nalaďte sa na svoje telo a objavte správne porcie a veľkosti jedál, ktoré vám vyhovujú – s pochopením,  že sa to v priebehu času bude vyvíjať. Ak sa však stále cítite hladní medzi jedlami – jedzte viac! Ľahko stráviteľné smoothies, zelenina, zeleninové polievky a omáčky, guacamole, atď. sú tu pre vás stále. Pokračujte a vaše telo a rytmus jedenia sa doladia!

Nanešťastie, presný návod, koľko jesť, aby ste sa cítili plní a sýti, neexistuje. Vaša chuť do jedla sa začne stabilizovať a vy sa po vyčistení svojho tela začnete cítiť byť sýti po výživných jedlách plných vlákniny. A budete prekvapení, ako dobre sa budete cítiť.

Tip Vitariána

Ak nezvládate konzumovať veľké porcie, superpotraviny vám pomôžu zasýtiť sa rýchlejšie menším množstvom jedla.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency