Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Je váš džús zdravý?

Alebo plný odpadu?

30. 03. 2015 Stravovanie Nápoje Odšťavovanie  Martina Strihová
Je váš džús zdravý?

Podľa výskumu z roku 2013, po káve a cereáliách je ovocný džús na treťom mieste v zozname, čo bežný Američan najčastejšie konzumuje na raňajky. A pre väčšinu je to zdravá voľba. Niektoré štúdie naznačujú, že citrusové šťavy môžu zachrániť obličky.

Ale buďte opatrní: „na etiketách výrobkov v džúsovom priemysle sa odohráva ozajstná manipulácia,“ tvrdí Jill Maher, Ph.D. z University in Pittsburgh. Niektoré tvrdenia o džúsoch môžu klamať.

Fotky vás môžu oklamať

Ak je na obale obrázok  granátových jabĺk, bobúľ a iného „superovocia“, prizrite sa bližšie. Určite sa toto ovocie vo fľaši nachádza, ale možno nie v takom množstve, aké si myslíte.
Veľa nápojov, ktoré by mali obsahovať exotické ovocie, je zriedených s lacnejšími šťavami, ako biele hrozno, jablko alebo hruška. V skutočnosti Coca-Cola bojuje so žalobami, pretože jej nápoj „granátové jablko čučoriedka“ značky Minute Maid obsahuje len 0,3 a 0,2 percenta týchto dvoch džúsov.

Keď si kupujete džús, prečítajte si zloženie.

Urobte toto

Uistite sa, že ovocná šťava, ktorú si chcete kúpiť, obsahuje veľa tej prísady, o ktorú vám ide, a najlepšie, ak sa nachádza na prvom mieste. A pozorne si na etikete všimnite frázy ako „ochutené s“, ktoré môžu naznačovať nízky obsah propagovaného ovocia.

Prísady sa nie vždy sčítavajú

Fľaše s nápismi „antioxidačné vitamíny A, C a E“ alebo „bohaté na vlákninu“ môžu tieto živiny zahŕňať – ale len vo veľmi malom množstve. Výrobcovia džúsov môžu pridávať tieto jednotlivé živiny počas výroby, hovorí Jairam Vanamala, Ph.D. Aj keď falšovanie nápoja mu môže pridať špecifické zdraviu prospešné vlastnosti, výhody nie sú až také komplexné, ako by črevám alebo srdcu dodalo celé ovocie a zelenina, tvrdí Vanamala.
Džúsy s vysokým obsahom dužiny obsahujú viac živín ako džúsy bez drene,“ hovorí Vanamala. Dužina je bohatá na antioxidanty a pektín, vlákninu, ktorá pomáha rozvoju dobrých črevných baktérií.

Urobte toto

Rozmixujte si vlastné smoothie. Zaberie to menej času ako odšťavovanie a zachová vlákninu výbornú pre črevá.

Nedozviete sa celú pravdu

Vidíte grafiku na obale, ktorá vnucuje názor „27 čučoriedok, 3 ¼ jablka a 1 banán v každej fľaši“? Dobre, „neberú toľko čučoriedok a jabĺk, zlisujú to dohromady a urobia šťavu,“ tvrdí Ron Wrolstad, Ph.D., profesor  z Oregon State University. Namiesto toho, výrobcovia zmiešajú šťavy z koncentrátov – a potom sa rozhodnú o vyváženosti džúsu. Tiež vyjadrenie „celé ovocie“ vás môže viesť k presvedčeniu, že džús je čerstvejší, ako v skutočnosti je.

Šťavy v obchodoch sa vyrábajú z koncentrátov, nie z čerstvého ovocia.

Urobte toto

Je lepšie rozdrviť celé ovocie do smoothie. Spracovávaním sa vyraďujú niektoré antioxidanty a vláknina. S nápojom domácej výroby získate viac z oboch.

Vysoká teplota škodí

Zamyslite sa nad pojmami ako „pasterizované“. Šťava sa pasterizuje pri vysokej teplote, aby sa predĺžila trvanlivosť džúsu. Po pasterizácií môže pomarančová šťava zostať v sudoch až osem mesiacov predtým, ako sa objaví v obchodoch. Ale keď sú citrusové šťavy vystavené vysokým teplotám, niektoré protizápalové zlúčeniny v nich môžu poklesnúť alebo sa vypariť, tvrdí Vanamala. Navyše, teplo znižuje množstvo d-limonénu, zlúčeniny v pomarančovej šťave, ktorá sa podieľa na čerstvej chuti.

Urobte toto

Kúpte si aspoň „za studena lisované“ džúsy. V roku 2011 štúdia Food Chemistry zistila, že za studena lisovaná jablčná šťava mala takmer osemkrát viac vitamínu C ako pasterizovaná. Tieto si kupujte v malých množstvách a vypite rýchlo, aby ste sa vyhli pokazeniu.

Najlepšie spravíte, ak si sami odšťavíte vlastnú šťavu, alebo rozmixujete smoothie. Je to najzdravšia varianta a viete, čo ste si tam dali.

Tip Vitariána

Tu je lepší nápad: vyrobte si vlastnú šťavu. Ovocné a zeleninové šťavy obsahujú najviac látok vtedy, keď sa odšťavia. Živiny z nich sa postupne strácajú, takže najlepšie je piť ich hneď čerstvé. Sú najzdravšie a viete presne, čo ste si do nich dali.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency