Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hviezdica prostredná - Pomocníčka pri chudnutí

Vytrvalá a veľmi chutná burina

14. 04. 2015 Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Hviezdica prostredná - Pomocníčka pri chudnutí

Vtáky ju milujú

Hviezdica je hojne rozšírená a rastie hlavne na poliach, v sadoch, záhradách, pri okrajoch ciest a v parkoch. Rastie od začiatku jari a za priaznivého počasia ju môžete nájsť dokonca aj v zimnom období. Je známa aj pod názvom Kuračka, pretože sa využíva ako krmivo pre všetky druhy vtákov, a to hlavne sliepok.

Hviezdica obsahuje veľké množstvo vitamínu C a E. Je tiež bohatá na meď, fosfor, vápnik, draslík, saponíny, organické kyseliny a horčíny. Má močopudné účinky, prečisťuje krv, používa sa na liečbu obličiek, močového mechúra a močových ciest. Hviezdica pôsobí priaznivo taktiež na dýchacie cesty a v minulosti sa používala pri liečbe tuberkulózy.

Hviezdica upokojuje podráždené tkanivo, takže ju môžete používať aj pri rôznych kožných chorobách. Napríklad pri vyrážkach, ekzémoch, psoriáze  a popáleninách. Má antibakteriálne účinky, čiže je vhodná aj na vonkajšie poranenia a odreniny.

V Egypte sa táto rastlina využívala hlavne pri problémoch s trávením a močovými cestami.

Hviezdice rastúce na kôre stromu

Pripravte si chutný a šťavnatý šalát

Hviezdica má výbornú chuť a môžete ju použiť na prípravu šalátov, smoothies, pomazánok, sendvičov, wrapu, alebo pridať do polievok. Tinktúra pripravená z hviezdice je výborná na močové cesty a obličky. Ak máte problémy s odbúravaním tukov a cholesterolom, skúste si každé ráno pripraviť bylinný čaj z hviezdice.

Hviezdica - záhon

Základná charakteristika

Latinský názov: Stellaria media
Čeľaď: Caryophyllaceae/Klinčekovité
Jedlé: Listy, stonky a kvety.
Chuť: Listy a kvety sú trochu sladké a šťavnaté. Stonky majú zemitú chuť.
Popis: Hviezdice rastú v hustých prízemných porastoch, takže sa ľahko sa zbierajú nožnicami. Jednoducho uchopte jednou rukou plnú hrsť hviezdíc a druhou rukou ich tesne pri zemi odstrihnite. Listy sú elipsovité a rastú protistojne pozdĺž dlhých štíhlych stoniek. Kvety sú maličké a biele, s piatimi korunnými lupienkami, ktoré sú zospodu rozštiepené, takže to vyzerá, ako by mali desať korunných lupienkov.
Obdobie kvitnutia: Od marca až do konca októbra.

Tip Vitariána

Zamrazte kvietky hviezdice v zásobníku ľadu a potom pridávajte do vašich obľúbených nápojov. Hviezdica tiež pridá vašim zeleným smoothies príjemnú chuť a výživné vlastnosti.

Súvisiace články

Cesnak

Cesnak

Vitamín B12 a riasy

Vitamín B12 a riasy

Kapsaicín

Kapsaicín

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency