Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Horčica roľná - Žltá liečivka

Rastlina plná živín

12. 10. 2015 Bylinky antioxidanty  Ján Hegyi
Horčica roľná - Žltá liečivka

V minulosti uznávaná ako jedna z najvýživnejších rastlín

Horčica rolná pochádza zo stredomoria, ale dnes ju nájdeme vo všetkých kútoch Európy. Vyskytuje sa hlavne na poľnohospodárskej pôde, rumoviskách, pozdĺž ciest a v hlinitých pôdach s dostatkom vápnika.

Všetky rastliny podobné horčici roľnej boli v minulosti uznávané ako najzdravšie rastliny. Sú bohaté na vitamíny A, B, C, E a K, vápnik, draslík, síru, meď, mangán a vlákninu. Horčica roľná obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine a srdcovým ochoreniam.

Po požití povzbudzujú rozompleté semená horčice chuť do jedla, podporujú trávenie a pôsobia antibakteriálne. Homeopatické prípravky zo semien sa uplatňujú pri zápaloch dýchacích ciest a tráviacej sústavy.

Ak vám chýbajú nejaké minerálne látky alebo vitamíny, vyskúšajte do svojho jedálnička zaradiť horčicu roľnú a možno vás príjemne prekvapí.

Dominantná horčica roľná

Použitie a zaujímavosti

Listy, kvety a semená sa môžu jesť surové. Všetky časti rastliny sa môžu tiež dusiť, restovať, variť alebo marinovať. Používa sa tiež ako korenie.

Do čeľade kapustovité patrí vyše dvetisíc druhov jedlých raslín (Schofield 2003). Horčica roľná, peniažtek roľný a kapsička pastierska sú rôzne odrody divo rastúcej horčice. Kapusta, karfiol, brokolica, kel, reďkev a rukola tiež patria do čeľade kapustovité. Túto čeľaď ľahko rozpoznáte podľa silnej, korenistej vône. Rozdrvte list alebo kvet ktorejkoľvek rastliny z čeľade kapustovité a presvedčte sa, či vám vonia povedome.

Podľa Johna Kallasa je zeleň divej horčice jedna z najvýživnejších potravín, ktoré máme k dispozícii. Obsahuje vysoké koncentrácie betakaroténu, vápnika, vlákniny, zinku a vitamínu A.

Detail horčice roľnej

Základná charakteristika

Upozornenie: Horčica roľná je absolútne bezpečná na jedenie. Odporúča sa dávkovanie v menších množstvách.
Latinský názov: Brassica spp.
Čeľaď: Brassicaceae/Kapustovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a plody.
Chuť: Korenistá a pikantná.
Popis: Listy horčice roľnej sú veľké, tmavozelené a rastú v prízemnej ružici.
Listy sú zúbkaté ako listy púpavy. Kvety môžu byť biele, ružové alebo žlté. Všetky odrody horčice majú rovnakú štruktúru kvetov. Kvety sa skladajú zo štyroch korunných lupienkov a šiestich tyčiniek.
Obdobie kvitnutia: Jún – september.

Tip Vitariána

Vyskúšajte si dochutiť vaše obľúbené jedlá horčicou roľnou a získate tak jej priaznivé účinky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency