Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Goji: prameň mladosti

Pestovanie, história a zdravotné prínosy malých červených bobúľ

20. 08. 2015 Veda Superpotraviny Pestovanie Dlhovekosť  Martina Strihová
Goji: prameň mladosti

Ako goji rastie...

Bobule goji rastú na kríku, ktorý sa rozrastá ako vinič, ak je pestovaný v tieni. Tie najväčšie goji kríky narastú do výšky 1,83m a budú mať polomer približne 1m. Dĺžka oválnych listov sa pohybuje v závislosti od miesta a odrody od jedného po desať centimetrov. Farby bobúľ goji sú v rozmedzí od svetložltej cez červenooranžovú po tmavočervenú. Niekedy sú bobule goji veľkosti hrozienok podlhovasté ako lopta na ragby. Existujú aj bobule goji, ktoré majú tvar malej papriky. Často bývajú bobule úplne guľaté.

Odhaduje sa, že v Ázii existuje 85 druhov goji a v Severnej a Strednej Amerike 15 druhov. Vzhľadom k tomuto geografickému rozptylu je možné, že goji do Severnej Ameriky priniesli skupiny migrujúce z Ázie, či už loďou, alebo cez Beringov most.

Goji sú pozoruhodne prispôsobivé. Dobre sa im darí na drsnej suchej púšti ako aj v trópoch. Znášajú aj mrazivé zimy. Snáď najzaujímavejším faktom je, že goji zvláda také veľké denné kolísanie teplôt ako 22 stupňov Celzia.

Bobule goji rastú na kríku, ktorý sa rozrastá ako vinič. Dajú sa ľahko dopestovať.

História

História Ázijských odrôd je lepšie zdokumentovaná, preskúmaná a zasvätená v legendách a ľudovom podaní, ale aj ázijské aj americké odrody goji si zasluhujú špeciálnu pozornosť, pretože ich dejiny a zdraviu prospešné vlastnosti sú veľmi bohaté.

Goji bolo v latinskom klasifikačnom systéme kategorizované pod rodom Lycium (alebo Lyceum). Slovo Lyceum gréckeho pôvodu znamená „škola učenia“. A to je to, v čo verili majstri čínskeho bylinkárstva, že môže goji poskytovať. Podľa legendy sa človek môže naladiť na liekopis bylinných údajov obsiahnutých v rastline jednoducho len jedením bobúľ goji. Navyše niektorí veria, že ak sa niekto venuje štúdiu goji, pestuje a jedáva ho, goji je schopné naučiť ho základné princípy čínskeho bylinárstva.

Ázijské goji

Číňania, Mongoli a Tibeťania pestovali alkalickú rastlinu goji kvôli výnimočnej výživovej hodnote bobúľ, sýtej červenooranžovej farbe a príjemnej plnej chuti približne 5000 rokov. Na uskladnenie ovocia sa goji často suší, až kým nemá štruktúru podobnú sušeným hrozienkam.

Goji sa pestuje tiež v Tibete a bolo uznané Tibetskou školou medicíny v Lhase za superpotravinu už dvetisícpäťsto rokov. O odrode goji Lycium barbarum sa hovorí, že je pôvodom z Tibetu. Len goji zabalené pod Tibet Authentic značkou sú skutočne vypestované v Tibete. Iné goji nesúce nápis „Tibetské“ sú vypestované v Mongolsku alebo v Číne.

Americké goji

Americké odrody goji sú sústredené prevažne v púšti na juhozápade USA a nejaké druhy sú tiež prítomné v západných púšťach Mexika a Južnej Ameriky. Goji bolo dôležitým zdrojom potravy pre takmer všetky domorodé americké kmene v juhozápadnej púšti vrátane Hopi, Apačov, Supai, Hohokam, Pima, Anasazi, Navajo, Zuni a mnohých ďalších.

Významný Apač Geronimo sa narodil v jednej z  oblastí Ameriky s najhustejším výskytom divých goji. Kmeň Apačov bol známy tým, že vlastnil úžasnú silu, obratnosť, dlhovekosť a zručnosti na prežitie.

Zdravotné prínosy

Goji je „adaptogén“, termín používaný vo svete liečivých rastlín na opis látky s kombináciou terapeutických účinkov na ľudské telo. Adaptogén povzbudzuje a spevňuje organizmus, zatiaľ čo pomáha telu ľahšie sa vysporiadať so stresom podporou nadobličiek. V čínskej medicíne je goji známe harmonizovaním a zvyšovaním jing energie nadobličiek a obličiek, čo má za následok zvýšenú odolnosť, silu, dlhovekosť a sexuálnu energiu.

Celkovo bobule goji posilňujú imunitu, zvyšujú zásaditosť a vitalitu, poskytujú ochranu pečene, zlepšujú zrak a kvalitu krvi, dodávajú zlúčeniny proti starnutiu a majú mnoho ďalších úžasných vlastností.

Aj keď sa často odporúčajú na také chronické ochorenia ako poruchy pečene alebo obličiek, slabé kĺby a nohy, problémy dolnej časti chrbta, nevoľnosti a hučanie v ušiach, bolesti hlavy, nespavosť, vysoký tlak, tuberkulóza a impotencia, bobule sa nepoužívajú na liečenie chorôb alebo slabého zdravia ako takého. Ich hlavným zdravotným prínosom je vyživiť telo – podporiť telo v samostatnej liečbe poskytnutím prekvapujúceho radu mimoriadnych živín.

Goji je možno na živiny najbohatším bobuľovitým ovocím na planéte. Chutí vynikajúco a je dobre vyvážené pre takmer všetky telesné typy, krvné skupiny a metabolizmy. Je kompletným zdrojom proteínov a obsahuje 19 rôznych aminokyselín (je na rovnakej úrovni s včelím peľom) a všetkých 8 esenciálnych aminokyselín (ako nadobličky podporujúci fenylalanín a serotonín budujúci tryptofán). Bobule goji môžu obsahovať 21 a viac stopových prvkov (hlavnými sú zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), ako aj vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E.

V protiklade s internetovými marketingovými tvrdeniami, sušené goji nie je bohatým zdrojom vitamínu C. Kvôli vitamínu C dával David Wolfe v laboratóriách trikrát testovať rôzne dávky sušených organických goji a zistil, že jeho obsah je takmer nulový.

V závislosti od druhu a podmienok rastu, zrelé goji môže obsahovať okolo 11mg železa budujúceho krv na 100 gramov (2-3 hrste), ako aj beta-sitosterol (protizápalové činidlo), kyselinu linolovú (esenciálnu mastnú kyselinu), sesquiterpenoidy proti starnutiu (cyperone, solavetivone), pečeň liečiaci betaín (0,1 percenta) a antioxidačné tetraterpenoidy (zeaxantín, physalin). Goji je jednou z potravín s najvyšším obsahom antioxidantov na svete. Obvykle obsahujú dva až štyrikrát viac antioxidantov ako čučoriedky.

Goji obsahuje cukry s dlhým reťazcom známe ako polysacharidy, ktoré posilňujú imunitný systém. K cukrom s krátkym a dlhým reťazcom, ktoré goji obsahuje, patria: D-ramnóza, D-xylóza, D-arabinóza, D-fukóza, D-glukóza a D-galaktóza. Z cukrov nachádzajúcich sa v zdomácnených goji tvoria približne 36% tie zaujímavé cukry s dlhým reťazcom – polysacharidy. Percento je väčšie pri divých odrodách goji.

Keď starneme, produkujeme menej a menej ľudského rastového hormónu (ĽRH). Klesajúca hladina ĽRH sa spája s príznakmi starnutia. Goji je jedinou známou potravinou, ktorá pomáha stimulovať ľudské telo, aby si prirodzene tvorilo viac ĽRH. Tento faktor aj sám robí goji možno najvýznamnejšou superpotravinou proti starnutiu na svete.

Goji sa vynikajúco hodí práve s kakaovými bôbmi.

Ako užívať goji

Vzhľadom na ich históriu môže byť goji a výrobky z goji ako posilňujúca adaptogénna superpotravina konzumované denne. Primeraný denný príjem sušených bobúľ goji je 15-45 gramov (hrsť). Obvykle to vychádza na štyri až šesť sušených bobúľ na gram.

Od začiatku dejín ľudia používali goji na prípravu čaju, polievky a vína, alebo ho len jednoducho žuli ako hrozienka. Goji sa môže používať ako iné sušené ovocie, ako občerstvenie alebo primiešané do receptov alebo smoothies.

Zdá sa, že je niečo pravdy na tradičnom čínskom názore, že ak sa sušené goji pridá do iných jedál alebo pokrmov, zlepší sa trávenie. Zdá sa, že goji priťahuje tráviace šťavy do žalúdka a čriev. Dr. Iichiroh Ohhira, japonský vedec, ktorý sa venoval štúdiu baktérií takmer 40 rokov, zaraďuje priaznivé baktérie spoločne s goji do svojich vynikajúcich probiotických receptov.

Organické goji sa môžu miešať s kakaovými bôbmi a/alebo mnohými inými superpotravinami, sušeným ovocím, orieškami a semienkami na prípravu goji cestovnej zmesi. Obzvlášť dobre sa k bobuliam goji hodia kakaové bôby. Kakao a goji tvoria vďaka ich kombinovanému antioxidačnému obsahu vynikajúce občerstvenie do lietadla.

Sušené goji môžete priamo primiešať do smoothies, štiav a elixírov. Dostatočne silný mixér úplne rozmixuje sušené goji na nápoj.

Goji sa môžu namočiť do vody, čím sa znovu hydratujú. Goji voda je úžasne hydratačným nápojom a môže sa tiež použiť ako základ na polievkový vývar.

Bobule goji sú výbornou prísadou do čajov. Akýkoľvek čaj robíte, hoďte do zmesi 10 až 20 bobúľ goji a všimnite si, ako odoberú z liečivých bylín horkosť a ako zdôraznia a synergizujú všetky čajové prísady. Tiež vyskúšajte pitie čaju z goji úplne samotne. V lete je ľadový goji čaj veľmi príjemný. Pitie čaju je jednoduchým spôsobom, ako spraviť polysacharidy z goji pre ľudské telo dostupnejšími, pretože sa z bobúľ vylúhujú do horúcej vody.

Ak goji namočíte, znovu sa hydratujú a polysacharidy z nich sa uvoľnia do vody.

Tip Vitariána

Goji voda podľa Davida Wolfa
1 veľká hrsť goji
3 šálky vody
Namočte aspoň na 2-4 hodiny do vody izbovej teploty a príležitostne zamiešajte. Prelejte cez sitko, aby ste odstránili bobule. Ako základ smoothie použite vodu z goji.
Do vody z goji pridajte:
1-2 šálky vášho obľúbeného bobuľovitého ovocia
1 PL surového medu alebo jakonového sirupu
½ vanilkového struku bez semienok
Zmiešajte všetky prísady vo vysokovýkonnom mixéri, kým nie sú jemné. Môžete tiež pridať vaše obľúbené superpotraviny ako konopné semienka, čokoládový prášok, proteínový prášok alebo zelený superpotravinový prášok. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency