Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Enzýmy - základ života

Bez enzýmov by v tele nič nefungovalo

18. 05. 2015 Vitariánstvo Enzýmy  Martina Strihová
Enzýmy - základ života

Enzýmy sú veľkými pomocníkmi pre naše telo.  Keď jete, enzýmy rozkladajú jedlo na drobné čiastky, ktoré sa menia na energiu. Proces sa začína v ústach, kde sa enzým amyláza púšťa do všetkých prichádzajúcich potravinových kúskov (amyláza do škrobov). Ako v dobre zohratom tíme rôzne enzýmy pokračujú v rozklade jedla celou cestou cez žalúdok do čriev. Povedzme, že ste zjedli kúsok mäsa. Spustil by sa enzým proteáza a pomohol by rozložiť peptidové väzby medzi aminokyselinami.  

Enzýmy sú biologické katalyzátory. Pri určitých teplotách a hodnotách pH je ich aktivita najvyššia. Enzýmy sú väčšinou proteíny, ktoré sa zvyčajne znehodnocujú pri teplotách od približne 42-45°C. Sú dôležité pri respirácii (získavaní energie z potravy). Aeróbna respirácia uvoľňuje energiu z glukózy.

Čo sú to enzýmy

Enzýmy sú biologické katalyzátory a katalyzátory sú látky, ktoré zvyšujú rýchlosť chemických reakcií bez toho, aby sa boli spotrebované. Enzýmy sú tiež bielkoviny, ktoré sú poskladané do zložitých tvarov, ktoré umožňujú menším molekulám, aby sa do nich zmestili. Miesto, kde tieto molekuly vojdú, sa nazýva aktívne miesto.

Ak sa však tvar enzýmu zmenil, jeho aktívne miesto už nebude fungovať. Enzým bol denaturovaný. Enzýmy môžu byť denaturované pri vysokých teplotách alebo extrémnych hodnotách pH.

Teplota a enzýmy

Zvyšovaním teploty sa zvyšuje aj rýchlosť reakcie. Ale príliš vysoké teploty denaturujú enzýmy.

Aktivita enzýmov s teplotou postupne stúpa, no po 40°C rýchlo klesá.

Aktivita enzýmov postupne stúpa s teplotou až po 37°C - alebo telesnú teplotu. Potom, keď teplota pokračuje stúpať, rýchlosť reakcie rýchlo klesá a tepelná energia enzým denaturuje.

pH a enzýmy

Zmeny v pH menia tvar enzýmov. Rôzne enzýmy fungujú najlepšie pri rôznych hodnotách pH. Optimálne pH pre enzým závisí normálne na mieste, kde tento enzým pracuje. Napríklad črevné enzýmy majú optimálne pH okolo 7,5. Enzýmy v žalúdku majú optimálne pH okolo 2.

Svoje pH v tele ovplyvňujete tým, čo jete a čo robíte. Ideálne mierne zásadité prostredie vystvára surové ovocie a zelenina. Naopak pečivo, sladkosti, varené jedlá, živočíšne výrobky a stres telo prekysľujú.

Surová strava obsahuje nielen množstvo enzýmov, ktoré by sa teplom zničili, ale v tele aj vytvára ideálne pH, ktoré enzýmom prospieva.

Enzýmy a respirácia

Enzýmy v bunkách katalyzujú fotosyntézu, ďalej spájaním aminokyselín dokopy katalyzujú proteínovú syntézu a katalyzujú aeróbnu respiráciu.

Aeróbna respirácia

Respirácia nie je to isté, čo dýchanie. To by sa mohlo nazývať aj „ventiláciou“. No respirácia je chemický proces, pri ktorom je z potravinových častíc uvoľnovaná energia, ako je glukóza – cukor.

Aeróbna respirácia potrebuje pre svoju prácu kyslík. Väčšina chemických reakcií podieľajúcich sa na procese sa deje v drobných objektoch vnútri bunkovej cytoplazmy, nazývaných mitochondrie. Rovnica aeróbnej respirácie je: 

glukóza + kyslík → oxid uhličitý + voda (+ energia)

Energia uvoľnená respiráciou sa používa na tvorbu veľkých molekúl z malých. V rastlinách, napríklad, sa cukry, dusičnany a iné živiny menia na aminokyseliny. Aminokyseliny sa môžu spojiť dokopy a vytvoriť bielkoviny. Energia sa tiež používa na:

  • na sťahovanie svalov u zvierat
  • udržanie stálej telesnej teploty u vtákov a cicavcov

Záver

Enzýmy sa nachádzajú v tele, ale aj v potravinách - nespracovaných pri vysokej teplote. Ak konzumujete potraviny s vysokým obsahom enzýmov, vaše trávenie a telo fungujú lepšie.

Čerstvé šťavy vylisované na kvalitnom odšťavovači majú množstvo enzýmov.

Ak však konzumujete prevažne varenú stravu, v ktorej sú enzýmy zničené, v tele nefunguje všetko tak, ako má. Varením zničené enzýmy už nepomôžu telu získavať vhodnú energiu a nepomôžu ani pri tvorbe bielkovín. Aj preto sú bielkoviny z rastlinnej stravy omnoho lepšie vstrebateľné.

Aby ste v jedle zachovali enzýmy, jedzte stravu, ktorá nie je tepelne upravená a stravu, ktorá nezvyšuje pH v tele. Najviac enzýmov zo všetkých potravín má kvalitný surový med, na enzýmy je bohatá papája, ananás, čerstvé klíčky a všetko surové ovocie, zelenina, orechy a semienka.

Tip Vitariána

Odporúčame vám kvalitné sušičky Sedona a Excalibur, na ktoré sa pri nastavení teploty do 42°C môžete spoľahnúť, že túto teplotu nepresiahnu a v jedle zachovajú enzýmy.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency