Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Egreš - Ďalší z ovocných superhrdinov

Účinný proti rôznym chorobám

05. 10. 2015 Muž Bylinky Ovocie Krv  Ján Hegyi
Egreš - Ďalší z ovocných superhrdinov

Sladký a liečivý

Divo rastúcu ríbezľu egrešovú (egreš) nájdete rásť v celej Európe, juhovýchodnej Ázii a v Severnej Amerike. Prvé záznamy o pestovaní egrešov pochádzajú z 15. storočia z oblasti pri Moskve.

Egreš obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, A, kys. listovej, ďalej vitamíny zo skupiny B, z minerálov je to hlavne železo, draslík, horčík, mangán, meď a vápnik. Obsahuje aj rozpustnú vlákninu, ktorá efektívne znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu.

Plody na kríku

Egreše prečisťujú črevá od toxínov, zbavujú telo ťažkých kovov (hlavne mozog), majú odvodňujúce, močopudné účinky a podporujú obličky. Egreš sa tiež odporúča na zápchu, vďaka vysokému podielu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke, nachladnutiu a ochoreniam dýchacích ciest.

Toto liečivé ovocie spevňuje steny buniek a väzivové tkanivá, čím pomáha predchádzať cievnym ochoreniam, ktoré sú v dnešnej dobe najviac rozšírené. Konzumáciou egrešov tiež zlepšíte svoj zrak, podporíte rast vlasov a zlepšíte stav vašej pokožky.

Egreše sa odporúčajú aj mužom, ktorý majú problémy s prostatou.

Inografika-egres

Využitie egrešov

Možete ich jesť surové ako sladkú pochúťku. Takisto je možné z nich pripraviť lahodný džem, želé, sirup, šalát a víno. Čerstvá šťavá z egreša je výborná pri problémoch s pečeňou.

Pleťová maska z egrešov :

Stači ak vytlačíte dužinu a potriete si ňou pokožku na tvári alebo kdekoľvek inde. Nechajte pôsobiť 10-15 minút. Vyhladí vám vrásky, hydratuje a pokožku budete mať žiarivejšiu.

Základná charakteristika

Slovenský názov: Ríbezľa egrešová
Latinský názov: Ribes uva-crispa
Čeľaď: Grossulariaceae/Egrešovité
Jedlé: Bobule.
Chuť: Líši sa od kyslej po sladkú.
Popis: Egreše rastú na štíhlych vzpriamených kríkoch. Na stonkách a konároch kríka sa nachádzajú drevnaté tŕne. Listy egreša sa podobajú na päťlaločné javorové listy. Bobule sú veľké, okrúhle, pruhované a majú na jednom konci tvrdú špičku. Bobule sú často lepkavé a sladké. Kríky ríbezle egrešovej produkujú jedlé plody egreše v zelenej, žltej alebo červenej farbe podľa odrody a pestujú sa na komerčné a domáce použitie.
Obdobie zberu plodov: Jún - September.

Zelené bobule

Tip Vitariána

Pridajte egreše do vašich obľúbených smoothies, zvýšite ich nutričnú hodnotu a zlepšíte chuť. Určite vyskúšajte aj egrešovú pleťovú masku. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency