Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Cesnak medvedí - Posol jari

Účinná detoxikačná rastlina

30. 03. 2015 Bylinky Zelenina  Ján Hegyi
Cesnak medvedí - Posol jari

Prečisťujúci bojovník

Prišla jar a jej neeodeliteľnou súčasťou je aj cesnak medvedí. Nájdete ho vo vlhkejšom prostredí, a to hlavne v lesoch, pri ich okrajoch, na mokrých lúkach a pri potokoch. Vďaka nemu môžeme začať jar v očistnom štýle a spraviť niečo pre náš tráviaci trakt, krv a imunitný systém.

Cesnak medvedí obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, alicín a množstvo iných prospešných látok, ako napríklad jód, draslík, sodík, vápnik a železo. Má výborné odhlieňujúce a prečisťujúce schopnosti. Ak ste chceli začať s nejakou detoxikačnou kúrou alebo sa dlhšie cítite slabí a vyčerpaní, nečakajte a vyskúšajte cesnak medvedí.

Má protibakteriálne, protiplesňové účinky a používa sa aj na liečbu pri parazitoch v tele. Pomáha pri bolesti hlavy, zápche a hnačke. Zabraňuje vzniku trombózy, účinne prečisťuje krvné riečisko a zlepšuje jej prietok. Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti. Podporuje pamäť, znižuje krvný tlak a pomáha taktiež pri nespavosti.

O liečivých účinkoch medvedieho cesnaku vedeli už starí Slovania. Využívali ho pri liečení rôznych problémov a používali ho aj v kuchyni.

 Medvedí cesnak v košíku

Využitie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak sa hodí do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a výborné je aj pesto vyrobené z tejto aromatickej rastliny.

Jednoduchá je aj príprava tinktúry, ktorú môžete užívať aj neskôr, keď uz medvedí cesnak nerastie: Fľašu až po hrdlo naplňte nadrobno nakrájanými listami medvedieho cesnaku, zalejte pripravené listy 38 až 40% ražným alebo ovocným destilátom (liehom). Na 14 dní pripravený pohár postavte na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja.Kvapky sa užívajú 2x denne po 10 až 30 kvapiek. Aby bol účinok čo najefektívnejši, mali by ste kvapky užívať minimálne jeden mesiac. Kvapky môžete tiež zmiešať s vodou alebo čajom.

Viete ako dostal cesnak medvedí svoje meno? Keď sa medvede po zimnom spánku zobudia, túto rastlinku vyhľadávajú a jedia ju, aby im prečistila žalúdok, črevá, krv a naštartovala metabolizmus.

 Pesto z medvedieho cesnaku

Základné informácie

Latinský názov: Allium ursinum
Čeľaď: Alliaceae/Cesnakovité
Jedlé: Listy a cibuľky.
Chuť: Cesnaková.
Popis: Nadzemná časť cesnaku medvedieho vyrastá z podzemnej podlhovastej, 2 - 6 cm dlhej cibule. Má zvyčajne dva asi 10 cm dlhé a 3 - 5 cm široké listy, podobné konvalinkovým. Trojhranná bezlistá stonka je zakončená riedkym okolíkom bielych kvetov. Celá rastlina prenikavo vonia po cesnaku.
Obdobie kvitnutia: Apríl - Máj. Ak už má kvety, listy sa nezbierajú.

Tip Vitariána

Skúste si spraviť pesto z medvedieho cesnaku.

Na prípravu budeme potrebovať:

1 zväzok medvedieho cesnaku

100ml extra panenského olivového oleja

1 hrsť vlašských orechov (môžu byť aj iné orechy)

morskú soľ a citrónovú šťavu 

Pokrájame listy cesnaku, potom ich vložíme do mixéra, prilejeme olej, orechy a soľ. Rozmixujeme na kašovitú konzistenciu. Ak je to potrebné pridáme ešte olej, orechy alebo cesnak, všetko podľa chuti. Na koniec pesto dochutíme citrónovou šťavou. A chutné jedlo je na svete :-)

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency