Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Céder - Liečivý ihličnan

Má citrónovú chuť

30. 11. 2015 Vitamíny Príroda Bylinky Superpotraviny  Ján Hegyi
Céder - Liečivý ihličnan

U nás ho nájdeme hlavne v parkoch a botanických záhradách

Existuje veľa druhov cédrov a najznámejšie sú céder libanonský, atlantský, sibírsky a himalájsky. Prírodná liečiteľka a spisovateľka Susanne Fischer­Rizziová o cédri napísala: „Tým, čím je lev vo svete zvierat, je céder medzi stromami.“

Céder je bohatý na vitamíny A a C. Živica, ktorú obsahuje vždyzelené ihličie, je prospešná pri dýchacích problémoch. Živica z cédra je tiež výborná pri odstraňovaní cukrov zo zubov a ihličie môže byť použité ako provizórna zubná kefka. Peľ je bohatý na proteín. Tinktúra z cédra je používaná na boj proti zápalom a bolestiam v krku, ako aj na liečenie kožných problémov. Cédre taktiež podporujú naše trávanie.

Neďaleko Jokošimy v Japonsku sa údajne nachádza jeden z najstarších stromov sveta ­ céder ­ starý vraj až 7 tisíc rokov!

Cédrový les

Použitie

Čaj pripravený z ihličia pomáha po nanesení na pokožku hlavy pri lupinách a zlepšuje kvalitu vlasov. Keď strom kvitne a púčiky sú plné peľu (na jar), môžete zakryť koniec konára plastovou taškou a intenzívne s ním potriasť. Taška sa vám rýchlo naplní peľom. Premiestnite peľ do sklenenej nádoby a uchovávajte na studenom, suchom mieste. Pridávajte ako doplnok do vašich smoothies.

Užitočné rady

Cédre majú vnútornú kôru (kambiovú vrstvu), ktorá je sladká a lahodná. Nesprávny zber tejto vrstvy však môže zabiť celý strom. Namiesto odlupovania kôry z kmeňa stromu zberajte vnútornú kôru z jednotlivých konárov.

Ihličie

Základná charakteristika

Upozornenie: Nejedzte vždyzelené ihličie v tehotenstve alebo pri kojení, pretože oleje v ihličí sú známe svojím negatívnym vplyvom na dojčatá. Takziež, ak trpíte sezónnymi alergiami, mali by ste sa vyhnúť zberu peľu zo stromov, pretože vaše telo môže dostať nepríjemnú reakciu. Na všetky ostatné účely je céder absolútne bezpečný.
Latinský názov: Calocedrus spp.
Čeľaď: Cupressaceae/Cyprusovité
Jedlé: Vnútorná kôra, miazga, vetvičky, jahňady, svetlozelené špičky, ihličie, šišky, peľ a orechy.
Chuť: Trochu citrónová, ale vnútorná kôra (kambiová vrstva) je sladká.
Popis: Ihličnatý, vždyzelený strom s červenohnedou kôrou. Listy sú guľaté a prekrývajú sa, striedavo rastúce. Vyzerajú ako skladačky, ktoré sa na seba napájajú. Šišky cédru sú maličké a rastú v skupinách na špičkách konárov.

Tip Vitariána

Ochutnajte svetlozelené špičky rastúceho ihličia alebo ich v malom množstve pridajte do vašich smoothies. Takisto nimi môžete dochutiť ktorékoľvek jedlo. Peľ z cédrov je bohatý na proteín, takže je výborným doplnkom do proteínových nápojov. Môžete si pripraviť aj čaj z čerstvého ihličia, napríklad po dlhom dni turistiky a pocítite, aké má uvoľnujúce účinky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency