Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Borovica - A hneď sa dýcha ľahšie

21. 12. 2015 Príroda Bylinky Dýchanie  Ján Hegyi
Borovica - A hneď sa dýcha ľahšie

Zdravotné účinky borovíc sú naozaj rozsiahle

Na svete existuje asi 90 druhov borovíc, ktoré sú dnes však na mnohých miestach ohrozené prekyslením pôdy. Môžeme ich nájsť po celom svete, a to hlavne v Európe, Severnej Amerike a Ázií. Najpočetnejšie druhy borovíc v SR sú borovica lesná, borovica limbová a borovica horská.

Borovica je bohatá na vitamíny A a C. Živica vo vždyzelenom ihličí priaznivo pôsobí pri dýchacích problémoch. Konzumácia surového alebo v čaji vyluhovaného ihličia pomáha pri kašli, horúčke a nadmernej tvorbe hlienu. Výhonky sa používajú ako prísada do kúpela pri reumatických ťažkostiach a stavoch vyčerpania. Živica z borovice je výborná pri odstraňovaní cukrov zo zubov a ihličie môže byť použité ako provizórna zubná kefka. Peľ je bohatý na proteín. Tinktúry z borovice sú používané na liečbu zápalov a bolestí v krku, ako aj kožných infekcií. Olej z borovice pôsobí proti mikróbom, podporuje vykašliavanie a tvorbu hlienov a zvyšuje prekrvenie.

Najstarším známym zástupcom borovíc je borovica ostitá, ktorá rastie vo výške 3050 m na kalifornských svahoch Bielych hôr a má viac ako 4 600 rokov

Pretože si ľudia boli vedomí silných antiseptických vlastností aromatických látok obsiahnutých v boroviciach, v časoch moru v 17. storočí bolo nariadené pálenie borovicového ihličia a dreva na uliciach každých 12 hodín.

Borovicový les

Užitočné rady

Borovice majú vnútornú kôru (kambiovú vrstvu), ktorá je sladká a lahodná. Nesprávny zber tejto vrstvy však môže zabiť celý strom. Namiesto odlupovania kôry z kmeňa stromu, zbierajte vnútornú kôru z jednotlivých konárov.

Borovicový peľ je mimoriadne bohatý na bielkoviny. Môžete ho namiesto umelého proteínového doplnku pridávať do vašich smoothies. Keď strom kvitne a púčiky sú plné peľu (na jar), môžete zakryť koniec konára plastovou taškou a intenzívne ním potriasť. Taška sa vám rýchlo naplní peľom.

Rozpoznávanie ihličnatého stromu je zložité. Koniec koncov, väčšina vždyzelených stromov vyzerá ako vianočny stromček. Najľahší spôsob na odlíšenie ihličnatých stromov je ich ihličie. Všetky borovice majú dlhé ihličie, ktoré rastie v skupinách po dvoch, troch alebo piatich.

Silica borovice lesnej:

  • napomáha koncentrácii
  • má antiseptické, protireumatické, prekrvujúce (kúpeľ pri svalovej únave), antiastmatické účinky
  • pomáha pri chrípke a prechladnutí, proti fajčiarskemu kašľu
  • je vhodná do saunových zmesí
  • v kozmetike pomáha pri nečistej mastnej pleti
  • prekrvuje a zlepšuje činnosť vlasovej pokožky

 Ihličie borovice

Použitie borovice

Môže byť tažké predstaviť si jedlo z vianočných stromčekov, ale vhodnou prípravou si vychutnáte, ba budete túžiť po recepte, ktorý obsahuje borovicu. Počas skorej jari na väčšine vždyzelených ihličnanov rastie na špičkách ich konárov nové ihličie a má miernu citrónovú príchuť. Výborne sa tieto krehké zelené časti hodia do šalátov a smoothies, aby im dodali chuť.

Vylúhovaním zeleného ihličia vo vriacej vode si pripravíte úžasne aromatický čaj. Čaj pripravený z ihličia po nanesení na pokožku hlavy pomáha pri lupinách. Môžete ho pridať aj do kúpeľa.

Pozbierajte svetlozelené krehké ihličie (na jar sa nachádza na konci konárov) a jedzte ho v šalátoch, smoothies alebo ako pochúťku na zahrýznutie. Nazbierajte peľ z kvetov na koncoch konárov počas skorej jari a pridávajte do smoothies alebo do rôznych jedál ako proteínovú „bombu.“

Píniové oriešky sú plodom stromu borovica píniová, ktorý dorastá do výšky okolo 28 metrov. Tomuto ihličnanu sa darí prevažne v Stredomorskej oblasti Európy, v Afrike a Južnej Amerike kde je teplejšie a suchšie podnebie.

Drevo borovice lesnej je silno živičné, dobre odoláva vlhku a je výhrevné. Využíva sa v nábytkárstve a stavebníctve.

Borovicový les a západ slnka

Základná charakteristika

Upozornenie: Varením čaju z ktorejkoľvek rastliny sa koncentrujú jej chemické zlúčeniny. Nejedzte vždyzelené rastliny v tehotenstve alebo počas kojenia, pretože oleje v ihličí sú známe pre svoj negatívny vplyv na dojčatá. Taktiež, ak trpíte sezónnymi alergiami, mali by ste sa vyhnúť zberu peľu zo stromov, pretože vaše telo môže dostať nepríjemnú reakciu. Na všetky ostatné účely je borovica absolútne bezpečná.
Latinský názov: Pinus spp.
Čeľaď: Pinaceae/Borovicovité
Jedlé: Vnútorná kôra, miazga, jahňady, vetvičky, svetlozelené špičky, ihličie, šišky, peľ a orechy.
Chuť: Trochu citrónová, ale vnútorná kôra (kambiová vrstva) je sladká.
Popis: Ihličnatý, vždyzelený strom, ktorého ihličie je dlhé 10 až 20 centimetrov. Ihličie vyrastá vo zväzkoch po dvoch, troch alebo piatich. Kôra má oranžovohnedú farbu a skladačkovitý vzor.
Obdobie zberu krekhého ihličia: marec - jún.

Tip Vitariána

Vyskúšajte mladé krehké ihličie v smoothies alebo v šalátoch. Skúste si pripraviť čaj z ihličia po celodennej vyčerpávajúcej túre. Určite neoľutujete. Éterický olej z borovice vám svojou vôňou zútulní každý priestor, a pritom má aj pozitívne účinky na organizmus.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency