Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Batolka sibírska - Obsahuje veľa vitamínu C

Veľmi chutná rastlinka

23. 11. 2015 Vitamíny Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Batolka sibírska - Obsahuje veľa vitamínu C

Pôvodne zo Sibíra

Batolku sibírsku nájdeme hlavne na Sibíri a západnom pobreží Ameriky. V 18. Storočí bola dovezená do Anglicka, kde sa hojne rozšírila po celom území. Môžete ju nájsť aj v severnej Európe, a to najmä vo Fínsku. Uprednostňuje tienisté miesta a vlhkejšiu pôdu, takže sa nezabudnite pozrieť aj pod stromy.

Batolka je známa pre svoj vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje ho viac ako citrusy, jahody, ríbezle, čerešne alebo kivi. Má diuretické (močopudné) účinky, takže je výborná pre ľudí s ochoreniami srdca, obličiek a pečene. Čerstvá šťava z tejto rastliny sa používa aj pri začervenaných očiach. Aplikovaná čerstvá šťava je výborná aj pri ranách, vredoch, preležaninách a vyrážkach.

V minulosti bola hojne využívaná indiánskymi kmeňmi, ktoré jej pripisovali rôzne liečivé účely. Prví osadníci ju zas používali, aby predišli skorbutu.

Batolka sibírska - kvet

Použitie batolky sibírskej

Výborne sa hodí do šalátov a zelených smoothies. Je sladká a šťavnatá, takže ju môžete jesť surovú ako pochúťku. Pridáva sa aj do pomazánok. Macerát zo stoniek batolky si údajne veľmi dobre poradí s lupinami.

Záhon batoliek sibírskych

Základná charakteristika

Upozornenie: Batolka sibírska je absolútne bezpečná na jedenie.
Latinský názov: Claytonia sibirica
Čeľaď: Portulacaceae/Portulakovité
Jedlé: Celá rastlina sa môže jesť surová. Batolka sibírska je krehká, ma miernu chuť, ale hlavne je lahodná.
Chuť: Zeleň a kvety sú trochu sladké a štavnaté.
Popis: Batolka sibírska je jednoročná rastlina, ktorá sa zvyčajne objavuje skoro na jar. Je svetlozelenej farby a má hladké, elipsovité listy a krehké stonky. Batolka sibírska má väčšie kvety ako jej súrodenec (portulák zimný). Rastlinu rozpoznáte hlavne vďaka kvetom. Kvety sú biele, s piatimi korunnými lupienkami, ktoré majú slabo fialové zfarbenie. Všetky korunné lupienky sú na vrchole rozštiepené.
Obdobie kvitnutia: marec – september.

Tip Vitariána

Zamrazte kvety batolky sibírskej v zásobníku ľadu na vytvorenie originálneho ľadu. Je to krásny doplnok do každého nápoja. Môžete ju pridať aj do zeleného smoothie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency