Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako jesť zdravo, keď sa rodina stravuje inak?

5 spôsobov, ako jesť zdravo, keď rodina jedáva nezdravo

04. 10. 2015 Stravovanie Láska Životný štýl  Martina Strihová
Ako jesť zdravo, keď sa rodina stravuje inak?

Je to nepríjemná situácia, ktorú odborníčka na výživu Sarah Krieger počuje príliš často. „To, že vaša rodina vás podporuje, je dôležité ako pomoc dosiahnuť vám vaše ciele,“ tvrdí. Dobrou správou je, že môžete vašu domácnosť do toho zapojiť s vami. A ak stále odmietajú? Potom vám ukážeme, ako to môžete robiť sami.

Ako naučíte svoju rodinu jesť zdravo

Ak vás celá vaša rodina prijíma, zdravé návyky sú proste jednoduchšie. V jednej predbežnej štúdii osoby držiace diétu, ktoré sa zúčastňovali aktivít cvičenia a výživy s dvoma až siedmymi priateľmi alebo s členmi rodiny schudli viac a zbavili sa väčšieho množstva brušného tuku v porovnaní s tými, ktorí jednoducho dostali informácie o tom, ako schudnúť. Dajte sa na to so svojou rodinou - vybudujete si povzbudzovanie a podporu, ktoré spravia prechod na zdravý životný štýl zábavnejším. „Buďte vzorom. Začnite žiť svojím zdravým životným štýlom a nerozprávajte o tom alebo netlačte na problém.“

Samozrejme, zmena spôsobu stravovanie môže byť prinajmenšom výzvou. „V neutrálnom čase predstavte v rozhovore s rodinou alebo partnerom svoje ciele – nie pri jedle,“ tvrdí Krieger. Neobviňujte ostatných, ale povedzte im radšej „nechcem to robiť sám“ alebo „potrebujem pomoc“. To môže otvoriť konverzáciu o tom, ako vybudovať zdravší domov bez toho, aby sa vaši milovaní cítili, že sa na nich útočí.

Čo robiť, ak vaša rodina odmieta skončiť s nezdravou stravou

Ak je už vaša myseľ nastavená na šalát, ale váš partner stále navrhuje „poďme von a objednajme si niečo na jedenie“, môžu neúmyselne ničiť vaše úsilie. Ale ak čipsy a zmrzlina na vás stále číhajú z vašej špajze, odstráňte ich.

Namiesto toho, aby ste boli vystresovaní a/alebo frustrovaní, povedzte svojmu partnerovi alebo deťom, že chcete zdravo jesť sami pre seba a že oni sa nemusia zapojiť. „My hovoríme ľuďom, že ak sú pripravení, ale ich domácnosť nie, potom nech sú vzorom. Začnite žiť svoj zdravý životný štýl a nehovorte o tom a nevytvárajte problémy,“ hovorí Krieger. Dokonca aj ak sú najskôr neochotní, vo väčšine prípadov začnú nasledovať po tom, ako vidia príklad – a ako dobre sa tá osoba cíti.

Aj ak vaša rodina nevyzerá byť pripravená a nemá pozitívny prístup k zdravej strave, vo väčšine prípadov sa to časom zmení!

5 tipov na spoločné zdravé rodinné jedlá

  1. Spravte z prípravy jedla rodinnú aktivitu. Ak sa vaše deti len začínajú učiť o potešení z ovocia a zeleniny alebo ohŕňajú nos nad všetkým, čo nevyzerá ako kúsok pizze, zapojte ich do plánovania a prípravy jedál. Jeden člen rodiny môže vybrať večeru v jeden deň, druhý človek na druhý deň, odporúča Krieger.
  2. Vyhnite sa pomenovaniam "zdravý". Radšej vašej rodine rozširujte chuťové poháriky, vyskúšajte raz alebo dvakrát týždenne nové výživné jedlo, ale nenazývajte ho zdravým, tvrdí Krieger. Zdravie môže ľudí vystrašiť. Namiesto toho pomenujte dnešnú večeru ako vynikajúcu chutnú omáčku na cestoviny (ibaže cestoviny budú cuketové špagety).
  3. Postupujte pomaly. "Toľko ľudí chce spraviť kopu zmien v rovnakej dobe, ale tieto vysoké očakávania v rodinách vyhoria naozaj rýchlo," tvrdí Krieger, ktorá ponúka hodiny zdravého stravovania. "Na mojich deväťtýždňových hodinách robíme jednu zmenu týždenne," dodáva. Možno jeden týždeň zameníte cukrové cereálie za voľbu s nižším obsahom cukru. Alebo si dáte dva týždne na to, aby ste pomali vyradili sódu a sladené čaje. Prijmite kompletnú generálku a nastane vzbura.
  4. Naberte novú posádku. Ak sa k vám váš partner alebo vaša rodina nechcú pripojiť, pripojte sa k inej komunite. Podľa štúdie Northwestern University ľudia, ktorí držali diétu a mali online sociálnu podporu od iných, ktorí sa prihlásili tiež, schudli viac (aspoň 8 pecent svojej telesnej váhy) ako tí, ktorí to dodržiavali sami.
  5. Nevzdávajte sa! Nie každé jedlo sa vám podarí perfektne. Vaše deti vám môžu povedať, že celozrnný chlieb chutí zle v porovnaní s bielym alebo si môžete vymixovať nový nízkokalorický recept, ktorý nie je zrovna víťazom. Stále však pokračujte - vy a celá vaša rodina s toho budete mať dlhodobý prospech. Jedenie aspoň troch jedál týždenne ako rodina sa spája s deťmi, ktoré jedia výživnejšiu stravu a majú zdravšiu hmotnosť, podľa výskumu University of Illinois. Dajte tomu čas a vaši blízki vás začnú nasledovať. "Tak dlho, ako budete jesť výživné potraviny každý deň, budete vyhrávať," tvrdí Krieger.

Skúste začať tým, že začnete jedávať zdravé raňajky.

Tip Vitariána

Skúste začať tým, že svoje raňajky zameníte za živé raňajky: za ovocie alebo za veľké čerstvé smoothie. Postupne zameňte aj obed a k večeri si pridajte veľkú misu zeleninového šalátu.

Súvisiace články

Noni

Noni

Pupalka dvojročná

Pupalka dvojročná

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency