Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vybanánujte si náladu

s banánom budete šťastnejší a múdrejší

05. 02. 2014 Potraviny Ovocie Zlúčeniny Minerály  Jana Klimanová
Vybanánujte si náladu

Zdravé, sýte a prakticky zabalené banány sú ideálnou pochúťkou, ktorú nám darovala príroda. Rastú vo väčšine oblastí tropického pásma. Jeden plod váži od 125 do 200 gramov, z čoho 20% hmotnosti patrí šupke. Rozdeľujú sa na múčne alebo škrobové, určené na tepelné spracovanie a na ovocné, ktoré poznáme my. Tie sa oberajú zelené a dozrievajú počas prepravy. Často nie sú zrelé, ani keď ich kupujete v obchode.

Nie do chladničky

Hoci nezrelé banány obsahujú menej kalórií, sú plné škrobu, ktorý šťavy v tenkom čreve nedokážu rozložiť. Ten potom v hrubom čreve kvasí a spôsobuje plynatosť. Počas dozrievania sa škrob mení na sacharózu a banán sa stáva ľahko stráviteľnejším. Ak ste banánovo pozitívny a vo vašom obchode mali len zelené kúsky, nechajte ich dozrieť doma. Stačí pár dní pri izbovej teplote a ony pekne zožltnú. Nenechávajte ich v trse, oddeľte ich od seba tak, aby sa nedotýkali. Ak ich dáte do chladničky, zhnednú a zmäknú.

Snívajte s banánom

S pomocou banánu dokážete prekonať mnohé ochorenia a nepríjemné stavy. A bude sa vám lepšie učiť. Čo všetko dokážu banány?

Energia: Stačí vám zjesť dva banány a budete mať energiu na to, aby ste dokázali intenzívne cvičiť až 90 minút. Ak sa cítite unavení a telu potrebujete dodať energiu, zabudnite na kávu a čokoládu. Z banánov získate energiu, ktorá sa uvoľňuje pomaly, bez dramatického poklesu krvného cukru.

Tryptofán v banáne vás urobí šťastnými.

Depresia: Mnoho ľudí trpiacich depresiou sa cíti lepšie po zjedení banánu. Je to preto, že obsahuje tryptofán, aminokyselinu, ktorú vaše telo premení na serotonín, hormón šťastia.

Nespavosť: Mlieko proti nespavosti? Skutočným liekom proti tejto civilizačnej chorobe je banán. Nezabudnite ho jesť pravidelne a sladké sny sa vďaka tryptofánu vrátia.

Predmenštruačný syndróm: Vitamín B6 reguluje hladinu glukózy v krvi, čo ovplyvňuje vašu náladovosť pred menštruáciou. Uľahčuje tiež spoluprácu svalov a nervov, podporuje tvorbu červených krviniek. Keďže sa podieľa na metabolizme cholesterolu, preventívne pomáha v boji proti srdcovým chorobám. Jeden banán obsahuje 34% odporúčanej dennej dávky Vitamínu B6.

Anémia: Vysoký obsah železa v banánoch dokáže stimulovať tvorbu hemoglobínu v krvi a pomáha pri chudokrvnosti.

Vymeňte ho za preháňadlá

Krvný tlak: Draslík pomáha cievnemu systému dopraviť kyslík do mozgu, reguluje tep, a hospodárenie s vodou v organizme. Vďaka nemu predídete kŕčom svalov pri cvičení. Tým, že rozťahuje cievy, znižuje krvný tlak, aj riziko srdcových infarktov a porážky. Draslík pomáha pri trávení sacharidov a stimuluje vylučovanie inzulínu. Vďaka nemu sa zbavíte stresu, únavy a podráždenosti. Spolu s magnéziom a vitamínmi skupiny B vám pomôže prestať fajčiť.

Trávenie: Trápia vás hnačky? Zabudnite na komerčné preháňadlá a dajte si banán. Ak do jedálnička zaradíte jeden až dva denne, vaše trávenie sa zlepší. Banán je bohatým zdrojom prebiotík fruktooligosacharidov, ktorými sa živia priateľské baktérie v tráviacom trakte.

Vláknina: Banán je hotová záhada. Nielenže pomáha pri hnačke, ale aj pri zápche. Môže za to vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Podporí pohyb čriev a vaše telo zbaví škodlivých látok.

Banán a smoothie? Skvelá kombinácia.

Žalúdkové vredy: Pre svoju jemnú textúru sa banán používa ako diétne jedlo pri ochoreniach žalúdka. Dokáže neutralizovať nadmernú kyselinu a znižuje podráždenie tým, že jemne obalí steny žalúdka.

Dna: Banány alkalizujú krv, čo pomáha neutralizovať a odstraňovať nadbytočnú kyselinu močovú, ktorá spôsobuje artritídu a dnu.

Nutričné hodnoty v 100 g banánu

Tip Vitariána

Jeden banán denne vám dodá 470 mg draslíka, čo je 10% odporúčanej dávky. Šup s ním spolu so špenátom do ranného smoothies a miesto tuku vám porastú svaly.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency