Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vitamín D v zime vymrzne!

Načerpajte dostatok slnečných lúčov pokiaľ je čas!

12. 09. 2014 Vitamíny Leto Minerály  Lucia Bolfová
Vitamín D v zime vymrzne!

„V našich zemepisných šírkach ma až 68 percent obyvateľstva nedostatok vitamínu D a to predovšetkým na jeseň a v zime. Z toho dôvodu môžeme považovať tvrdenie, že treba využiť posledné slnečné lúče v týchto mesiacoch, je správne. Aby sme zvýšili celkový efekt slnenia, mali by sme si ho užiť s minimom oblečenia, bez opaľovacích krémov s UV faktorom a v ležiacej polohe,“ povedal pán Barvencik, hlavný lekár na inštitúte pre osteológiu a biomechaniku na univerzite v Hamburgu pre nemecký magazín DER SPIEGEL.

Toto však neznamená, že by sme mali dlhé hodiny ležať v letných mesiacoch na plážach, aby sme si zvýšili rezervy vitamínu D. Týmto spôsobom sa dostaví len rýchlejšie starnutie kože a zvýšime riziko výskytu rakoviny kože. Na ,,výrobu“ dostatočného množstva vitamínu D nám stačí denne stráviť 20-30 minút na slniečku. Telom vytvorená zásoba vitamínu D vystačí na dva až tri mesiace. Z toho vyplýva, že samotné slnko nestačí na vytvorenie dostatočného množstva vitamínu D na celý rok. Najmä počas zimných mesiacov, keď nie sme vystavení dostatočnému množstvu UV B žiarenia, by sme mali uvažovať o doplnení vitamínu D inou formou.

Vitamín D sa zúčastňuje na regulácii metabolizmu vápnika

V čreve a obličkách sa aktiváciou receptorov vitamínu D zvyšuje absorpcia týchto minerálov. To znamená, čím viac vitamínu D, tým lepšia absorpcia vápnika v tele. Keď klesajú hodnoty vitamínu D, znižujú sa aj hodnoty vápnika v krvi. Následne nato prištítne teliesko vylúči parathormon, ktorý spôsobuje uvoľnenie vápnika z kosti. Optimálne hodnoty vitamínu D v krvi by sa mali pohybovať v rozmedzí od 30 do 100 ng/ml. V priemere však ľudia dosahujú hodnoty len okolo 18 ng/ml. Pri hodnotách nižších ako 10 ng/ml sa prejavuje ťažká rachitída tak zvaná krivica, osteomalácia - mäknutie kostí, osteoporóza - rednutie kostí. Ak sú hodnoty vitamínu D pod 10 ng/ml po dobu 10 až 20 rokov, nastanú zdravotné problémy s väčšou pravdepodobnosťou ako u niekoho s dostatočným množstvom vitamínu D.

Samozrejme sú aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú pevnosť kosti. Genetické predispozície zohrávajú v tomto prípade veľkú úlohu a taktiež pravidelný pohyb je dôležitý pre zdravý vývoj a udržiavanie kostnej sily.

 Optimálne hodnoty vitamínu D v krvi by sa mali pohybovať v rozmedzí od 30 do 100 ng/ml.

Aby sme predišli zdravotným problémom, ktoré sú spôsobené nedostatkom vitamínu D, odporúča sa ho užívať vo forme výživového doplnku s vitamínom D. Denná potrebná dávka sa však určuje na základe zdravotného stavu pacienta, keďže u pacientov trpiacich zvýšenou funkciou prištítnych teliesok a zvýšenom vápniku, môže prísť k predávkovaniu a negatívnym účinkom na celkove zdravie organizmu.

Tip Vitariána

Ak nechceme užívať výživové doplnky, tak odporúčame „načerpať“ zásoby vitamínu D cez zimné mesiace tým, že vycestujeme za slnkom to tepla aspoň na 1 týždeň v novembri a ešte raz vo februári.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency