Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Striedmosť sa vypláca

striedmym stravovaním si predĺžite mladosť

19. 03. 2014 Diéta Nervy Detox Mladosť Viera  Katarína Mikulová
Striedmosť sa vypláca

Akoby ste to sami nepoznali! Prídu sviatky a so sviatkami aj návštevy vašich tiet, krstných mám, babičiek, svokier a sesterníc. Každá pripraví to isté: obložené chlebíčky, obložené misy, samá šunka a syr, vajíčko a majonézový šalát. Kto má „šťastie", vyfasuje k tomu tonu bieleho pečiva, prepchatý žalúdok zaleje litrom kokakoly a môže sa ísť - na ďalšiu návštevu!

Maratón s návštevami je na konci a po týždni obžerstva sedíte doma v obývačke. Nohy ležia široko od seba, na nohaviciach ste si rozopli gombík. A v tom sa ozve! Vaše svedomie: „Čo som to zase urobil? Zase som sa prejedol, pribral a som ťažkopádny!“ Nebudeme vás chlácholiť, pretože výnimočne sú vaše výčitky svedomia na mieste. Prečo? Pretože ste si práve ohrozili zdravie, oslabili imunitu a svoj život skrátili o pekných pár rokov.

Malé porcie znížia riziko ochorení starnutia až o 50%.

Striedmosť omladzuje!

Možno sme si kedysi mysleli, že najzdravšie bude, keď budeme celý život neprestajne jesť  - päťkrát denne a sedem dní do týždňa. Doba sa však mení  a ako to už býva zvykom, veda nám odhalila úplne iné skutočnosti: ak sa behom života stravujeme striedmo, podstupujeme pravidelne pôst či hladovku, naše starnutie sa značne spomalí a v pokročilom veku budeme v skvelej kondícii. Nemeckí vedci už niekoľko desaťročí pozorujú tento fakt na primátoch: šimpanz, ktorý bol vystavený hladu a striedmosti, bol na sklonku života štíhly, energický a mal krásnu srsť. Naproti tomu jeho kolega, ktorý mal naopak počas celého života dostatok potravy, bol na sklonku života pribratý, značne zostarol, obmedzil pohybovú aktivitu a jeho srsť zaznamenala taktiež jasné známky starnutia.

Stály a istý prísun potravy akoby dostal človeka do zbytočného pohodlia, ktorý má za následok istú ťažkopádnosť a klesajúcu životaschopnosť.

Aby bol vedecký poznatok kompletný, rozhodli sa vedci pozorovať vplyv striedmeho stravovania aj u ľudí – veda dnes s istotou hovorí, že ľudia, ktorí sa stravujú striedmo a navyše sa pravidelne postia, majú organizmus v oveľa lepšej kondícii ako ich rovesníci na bežnej strave. Nemajú problémy s nadváhou, tlakom a aj v pokročilom veku vyzerajú veľmi mlado. „Cením si najmä príval životnej energie“, priznáva sa pre nemecký Spiegel Američan Paul McGlothin, umelec a zároveň fanúšik striedmej stravy, ktorý v rámci osvety na túto tému založil pre ľudí centrum dlhovekosti (pozn.: The CR Way Longevity Center) v New Yorku.

Kto jedáva v malých množstvách a málo, predlžuje svoju mladosť.

Menej je viac – a v stravovaní dvojnásobne

Nemecký expert na problematiku pôstu a hladovania, Prof. Dr. med Andreas Michalsen, jasne vysvetľuje, prečo nám stály prísun potravy neprospieva:

„Evolúcia so stálym prísunom jedla vôbec nerátala.“

Práve preto znamená podľa Michalsena pôst pre organizmus žiadanú pauzu, kedy môže každá telová bunka podstúpiť vlastnú rekonvalescenciu a nabrať energiu. Odborník vyzdvihuje pozitívny vplyv striedmeho stravovania a pôstu na imunitu a rezistenciu organizmu voči stresu. Pôst pôsobí podľa slov odborníka kladne najmä na črevnú mikroflóru, čo má hneď niekoľko pozitívnych vplyvov na zdravie človeka:

„Počas pôstu sa upravuje črevná mikroflóra, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri vzniku nadváhy, cukrovky typu dva, metabolického syndrómu a rôznych iných ochorení.“

Na záver treba poznamenať, že človek nemusí byť v skutku len na vode, aby takto pozitívne nasmeroval svoj organizmus.

„Kto nechce podstúpiť žiadnu pôstnu kúru, dosiahne rovnaký liečivý efekt, keď bude jesť každý deň striedmejšie – to znamená o 20% až 30% menej, akoby jedol, aby bol sýty.“,

radí opäť Michaelsen. Ak sa človek dlhodobo stravuje striedmo, zredukuje pravdepodobnosť všetkých ochorení, ktoré sú spôsobené starnutím, až o 40-50%. Takže? Striedmym stravovaním nielen ozdravíme telo a zhodíme kilogramy, ale predĺžime aj svoju mladosť... :-)

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency