Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Smoothie na piatkový alkoholický reset

Cítite sa po žúrke s prílišnou konzumáciou alkoholických nápojov "šílene down"? Poradíme ako byť na druhý deň fit.

30. 05. 2014 Liečba Drogy Nápoje Chemické látky  R.T.
Smoothie na piatkový alkoholický reset

A keď si takto vychutnávame pocit z dobre vykonanej, celotýždennej práce, doprajeme si nejeden pohár zlatistého moku, prípadne ostrejších kvapalín s povinnou zložkou - etanolom. Tento alkohol sa tradične považuje za spoločensky akceptovanú, relaxačnú drogu do takej miery, až to abstinentom a málo trénovaným spôsobuje traumu. Pre nich a tých, čo majú sklon to preháňať je určený nasledujúci článok:

Dehydratácia je paradoxne hlavným dôvodom, prečo sa po prepitej noci cítime tak strašne. Etanol totiž brzdí v tele tvorbu hormónu vazopresínu, regulujúceho množstvo vody potrebnej v organizme. To v praxi znamená jeden liter vody, ktorý v tele chýba po štyroch pohárikoch tvrdého. Zároveň nás to tlačí k častému močeniu. Keďže treba alkohol aj spracovať, telo nestíha iné funkcie a zabúda vyvažovať hladinu cukru v krvi. No a táto prudko klesá a preto sa ráno budíte s pocitom hladu, nevoľnosti vďaka podráždenému žalúdku a únavy, lebo alkohol narušuje spánok a tým aj schopnosť za cez noc zregenerovať.

Čo je to opica?

V slovenčine tento stav voláme opica, v češtine to je kocovina (od nemeckého slova "kotzen" =  zvracať) a Fíni majú údajne až sedem výrazov – kvalitatívne odlišných. Stav po požití alkoholu (u mnohých osôb aj striedmom) sprevádzajú prejavy, ktoré sú tiež výsledkom akumulácie viacerých procesov, s následnými zmenami hladín celkového metabolizmu. Tieto príznaky zvyčajne pozostávajú

  • z bolestí hlavy (76 %)
  • porúch rozpoznávania (66 %)
  • pocitu celkovej nevoľnosti (60 %)
  • žalúdočných ťažkostí (40 %)
  • hnačky (36 %)
  • straty chuti do jedla (21 %)
  • triašky (20 %)
  • nutkania na zvracanie (9 %).

Pozorované symptómy dosahujú svoj vrchol po 14 až 16 hodinách. Dnes existujú jednoznačné dôkazy, že genetická výbava má podstatný vplyv na individuálne riziko rozvoja alkoholizmu u daného jedinca. Preto je zlá genetika nielen možnou príčinou, ale aj možným následkom alkoholizmu.

Žalúdok je prvým miestom, kde sa začína metabolizmus etanolu. Tu sa štiepi zhruba 10 – 15 % alkoholu enzýmom alkoholdehydrogenáza, ktorého prítomnosť a aktivita je nízka, resp. nulová pri niektorých etnických skupinách, napr. u Japoncov. Tí sa chudáci opijú po jednom-dvoch pohárikoch. Po vstrebaní do krvi sa alkohol odbúrava v pečeni. Činnosťou pečeňovej alkoholdehydrogenázy vzniká acetaldehyd a redukovaná forma koenzýmu - Nikotínamid Adenín Dinukleotidu, (NADH). Nadbytok NADH zasahuje do mnohých enzymatických pochodov v bunkách, ovplyvňujúc tak metabolizmus sacharidov, proteínov, mastných kyselín, ako aj celkovú rovnováhu organizmu, imunitnú odpoveď či uvoľňovanie hormónov.

etanol sa oxiduje až na kyselinu octovú

Akumulácia acetaldehydu taktiež vyúsťuje do série toxických nežiaducich účinkov ovplyvňujúcich také pochody, ako je proteosyntéza, opravy DNA, metabolizmus glukózy či oxidačno-redukčné reakcie. Metabolizmus alkoholu zjavne ovplyvňuje aj geneticky podmienená hladina enzýmu aldehyddehydrogenázy, degradujúceho vznikajúci acetaldehyd. Taktiež dochádza k akumulácii acetátu, ktorý môže mať vplyv na krvný tlak. Mnohé z vyššie uvedených reakcií uvoľňujú vodíkové ióny, čo vedie k zvýšenému prekyseleniu organizmu.

Treba spomenúť aj výrazne zrýchlenie odumierania mozgových neurónov po opici a pri častom chľastaní.

Skúste si zábavný online test svojej reakčnej doby.

Ako si môžme pomôcť ?

Snaha o odstránenie nepríjemných následkov konzumácie alkoholu sa zameriava jednak na zlepšenie narušenej metabolickej rovnováhy v tele, ako aj na viazanie a vylúčenie z tela nahromadených toxínov.

V prvom prípade užitie jednoduchých cukrov (fruktóza a glukóza) zlepšilo reakčný čas a došlo taktiež k poklesu voľných mastných kyselín a ketónov. Ako sľubné sa ukázalo použitie látok viažúcich toxíny, ako je aktívne uhlie či karbonáty. Vedci z Austrálie i Ruska navrhli prípravky vo forme tabliet, ktoré treba konzumovať pred, počas, alebo v prípade potreby aj po alkoholickom dobrodružstve. Austrálsky produkt pôvodne nazývaný AlcodolTM sa z etických dôvodov premenoval na HydrodolTM. Ruský prípravok nesie názov RU21. Jeho základom je hlavne kyselina jantárová, L-glutámová a fumarová. V Hydrodole je najmä komplex aminokyselín, vitamínov, soľ horčíka a sodíka. Ich zloženie sa čiastočne prelína a možno ho nahradiť pomocou ovocia, zeleniny, semiačok, sódy bikarbóny a pivovarských kvasníc.

 rajčiny

Náš smoothie recept - Alkohol killer

Vo vode rozmixujeme do hladka nasledovné suroviny:  

  • rajčiny (kyselina glutámova)
  • jablko (kyselina jablčná,  jantárová)
  • čierne ríbezle (vitamín C, železo)
  • zelený čaj (antioxidanty, kofeín, teanín)
  • špenát a ľanové semienko (kyselina alfa lipoová)
  • pivovarské kvasnice, brokolica (zdroj aminokyselín a vitamínov skupiny B)
  • červená paprika (l-cystein)
  • chilli paprička a zázvor pre chuť
  • trocha jedlej sódy pre lepší pufrovací účinok

Pijeme ho pred i počas opijáša a samozrejme ráno. A pohár vody po každom pive, víne, tvrdom zmierni veľmi pravdepodobné "sucho" na druhý deň.

Na zdravie!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency