Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Poklad v tekvici

Olej na pokožku, jadierka proti depresii aj ako afrodiziakum

02. 12. 2013 Zelenina Oleje Semienka  Jana Klimanová
Poklad v tekvici

Pôvod tekvice je v Strednej a Južnej Amerike. Pestovala sa už v roku 4500 pred naším letopočtom. Jej účinky poznali a využívali Indiáni. Jedli však nielen plody, ale aj listy a semienka. Vedeli totiž, že práve v nich sa ukrýva tajomstvo kvalitného sexu a štíhlosti. Tieto časti tekvice pôsobia totiž ako afrodiziakum a majú tiež diuretické účinky.

V 15. storočí sa tekvica dostala do Ázie a dodnes je jednou z hlavných ingrediencií orientálnej kuchyne. V Európe ju začali používať až o sto rokov neskôr. 

Z univerzálnej tekvice si vyrobíte svetlonosa aj misku na polievku.

Multifunkčná

Tekvica sa používala aj na výrobu riadu. Slúžila ako taniere, naberačky, či nádoby na uskladnenie jedla. No nielen Indiáni boli vynaliezaví. Aj v južných oblastiach Slovenska vinári používali tekvicu ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Tekvice sa tiež používali na výrobu hudobných nástrojov.

Je veľa druhov tekvíc od maličkých až po obrovské, ktorých plody vážia okolo 25 kilogramov. Na území Slovenska sa pestujú štyri druhy – tekvica obyčajná, veľkoplodná (sem patrí aj obľúbená Hokkaido), figolistá a muškátová. 

Vedeli ste?

Medzi odrody tekvice obyčajnej patrí aj patizón a cuketa.

Je veľa druhov tekvíc.

Vitamíny aj vláknina

Dužina tekvice obsahuje okrem veľkého množstva vody vitamín C a beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento antioxidant spolu s ďalším – vitamínom E - bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi a predchádza rakovine. Ak žijete vo veľkom meste, potraviny bohaté na vitamín E sú skvelou cestou, ako dostať toxíny z tela.

Vitamíny skupiny B (kyselina pantoténová a niacin) posilňujú cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak aj hladinu zlého cholesterolu. Vitamín B1 (thiamín), posilňuje nervovú sústavu, vitamín B2 (riboflavín) podporuje štiepenie tukov a cukrov, a zlepšuje stav očí a pokožky.

Tekvica obsahuje aj veľa minerálov. Drasík so silným močopudným účinkom vyplavuje z tela prebytočnú soľ, čím zlepšuje stav pri reumatizme a dne. Okrem toho je tekvica bohatá na meď, železo a horčík. Selén pomáha pri ochoreniach močových ciest. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka, tekvica pôsobí tiež ako jemné preháňadlo. Tekvica by sa mala pravidelne objavovať na vašom tanieri, ak máte problém s pečeňou a potrebujete ju regenerovať. 

Jadierka sú tmavozelenej farby, ploché a veľké približne jeden centimeter.

Jadierka

Jadierka, aké dostanete v predajniach so zdravou výživou, majú orieškovo sladkastú chuť. Sú tmavozelenej farby, ploché a veľké približne jeden centimeter. V tejto podobe sú zbavené tvrdého svetlého obalu. Samozrejme, kupujte len nepražené.

Tekvicové semienka ocení prostata. Obsahujú totiž cucurbitacíny (odvodené od názvu čeľade Cucurbitaceae), ktoré zabraňujú premene hormónu testosterón na jeho aktívnejšiu formu dihydrotestosterón. Ten stimuluje bunky prostaty k ďalšiemu rastu a zapríčiňuje ich nežiaduce zväčšenie. 

Nezanedbateľnú úlohu v prevencii rakoviny prostaty zohráva aj zinok, ktorý sa v tekvicových jadierkach nachádza vo väčšom množstve. Tiež horčík, mangán, meď a železo. Priaznivý je aj obsah vitamínov skupiny B s protinádorovým efektom. 

Semená tekvice sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryprofán. Keďže ju poškodzuje tepelné spracovanie potravín, väčšina ľudí trpí jej nedostatkom. Pritom práve ona ovplyvňuje vyplavovanie serotonínu v mozgu, čím môže priaznivo ovplyvniť náladu a eleminovať sklony k drepresii. Tekvicové jazdierka sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Kyselina linolová, palmitová a steatorová sú nevyhnutnými stavebnými prvkami pri tvorbe vitamínu D, hormónov a bunkových stien. Selén pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a stopové množstvá jódu zabezpečujú správne fungovanie hormonálneho systému. 

Tmavozelenou farbou a orechovou chuťou sa pýši aj olej z tekvíc.

Olej

Tmavozelenou farbou a orechovou chuťou sa pýši aj olej z tekvíc. Samozrejme, panenský, lisovaný za studena. Okrem toho, že je veľmi chutný, povzbudzuje krvný obeh a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Môžete ho používať na pokožku aj zvonka. Lieči ekzémy, hydratuje pleť a dodáva jej pružnosť. Spevňuje nechty a vlasy.

Obsahuje až deväťdesiat percent nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým kyseliny olejovej, linolovej, palmitovej a stearovej. Prirodzene v ňom nájdete aj vitamíny E, A a K, síru a draslík, zinok, chróm a selén. A tiež jód, ktorý si váš organizmus nedokáže vyrobiť. Ak vám chýba, výsledkom bude lenivá štítna žľaza, labilné nervy a oslabená imunita. Nedostatok jódu sa vyskytuje aj pri osteoporóze, chronických zápaloch močových ciest, kôrnatení tepien a problémoch s vlasmi a nechtami. 

Listy

Sú bohaté na vitamíny A, C, vápnik a železo. Sú účinnou prevenciou osteoporózy a pomáhajú pri anémii a cukrovke, dokážu tiež účinne zabojovať proti parazitom. Nemusíte ich variť ani dusiť, stačí ich pridať do vášho zeleného smoothie. Vyvrtli ste si členok? Priložte si na boľavé miesto listy tekvice. 

Vymixujte si chutnú tekvicovú polievku.

Čo s ňou?

Hoci sa výdatne používa v teplej kuchyni, aj surová má veľké výživné hodnoty. Čo všetko sa dá z tekvice urobiť? Nielen svetlonos a pekná jesenná dekorácia. Na internete nájdete mnoho raw receptov na tekvicový koláč, krém, či tekvicové wrapy. K chutným patrí aj polievka z tekvice vymixovanej výkonným mixérom. Ak chcete tekvicu spracovať a jesť ju neskôr, mrazenie sa neodporúča. Obsahuje veľa vody a po rozmrazení sa spolu  s ňou odplavia chuť aj živiny 

Z tekvice si však môžete urobiť chutné pickles. Kvasením sa znásobí objem vitamínu C, komplexu béčok a k živinám pribudnú cenné probiotické baktérie. Tekvicový olej pridávajte po kvapkách do šalátov a vymixovanej tekvicovej polievky. 

Tip Vitariána

Jadierka tekvice môžete jesť samostatne (hrsť dvakrát denne), ale perfektne sa hodia aj do zeleninových šalátov. Pred pridaním do dresingov a omáčok ich na niekoľko hodín namočte do vody. Aktivuje sa tak život, ktorý v nich drieme v podobe enzýmov.

Súvisiace články

Kokosový orech

Kokosový orech

Dajte vírusu cukor

Dajte vírusu cukor

Zdravo po celý deň

Zdravo po celý deň

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency