Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Moringa

Liek na nadváhu aj podvýživu

10. 12. 2014 Stravovanie Superpotraviny  martina strihová
Moringa

Moringa oleifera je superpotravina, ktorá pomáha zlepšovať zdravie a odstraňovať hlad po celom svete.

Strom moringa oleifera sa považuje za zeleninu s najvyššou výživovou hodnotou spomedzi mnohých študovaných typov potravín. Ľahko sa pestuje, je odolná voči suchu a produkuje veľa listov s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov.

100g čerstvých listov poskytne takú istú dávku bielkovín ako vajce + také množstvo železa ako steak + toľko vitamínu C ako pomaranč + rovnaké množstvo vápnika ako pohár mlieka.

100g sušených listov moringa vám dodá 10 krát viac vitamínu A ako mrkva + ½ krát viac vitamínu C ako pomaranč + 17 krát viac vápnika ako mlieko + 15 krát viac draslíka ako banány + 25 krát viac železa ako špenát + 9 krát viac proteínu ako jogurt.

Moringa

Moringu často nazývajú zázračným stromom pre jej jedinečnú rozmanitosť rôznych živín, liečivých a čistiacich schopností.

Bielkoviny

Moringa obsahuje vysoké dávky bielkovín. Jej listy sú bohaté na aminokyseliny – obsahujú ich 18, pričom obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, sú teda kompletnou bielkovinou, čo je vzácnosťou medzi rastlinami. Proteíny stromu moringa sa tak vyrovnajú proteínom z mäsa, preto je moringa vynikajúcim zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov.

Vápnik a horčík

Rastlina obsahuje celé spektrum vitamínov a minerálov, veľké množstvo fytochemikálií a antioxidantov. Jedna porcia moringa listov vám poskytne približne 125 % doporučenej dennej dávky vápnika61 % horčíka. Tieto 2 minerály spolupracujú, zatiaľ čo vápnik spevňuje kosti a zuby, horčík ho pomáha absorbovať. Preto je moringa účinná pri osteoporóze a problémami s kosťami.

Moringa lieči podvýživu, zápaly, pomáha zdravému prietoku krvi, slúži ako prevencia infekcií, atď.

Každá časť stromu – listy, kvety, kôra a korene - má určitú zdravotnú úlohu

Listy

Vyživujú pokožku – sušený prášok z listov vyživuje vďaka minerálom našu pokožku, preto sa moringa využíva aj v kozmetických prípravkoch.

Pravidelná konzumácia moringy znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie a náladu, posilňuje imunitný systém a vďaka vysokému obsahu vlákniny a nízkemu obsahu tuku a kalórií pomáha pri chudnutí.

Listy sa v Ázii konzumujú ako zelená zelenina, varené, smažené, v polievkach alebo ako korenie. Sušený prášok z listov môžeme pridávať do akéhokoľvek jedla ako výživový doplnok.

Struky

Struky stromu moringa sa v Indií varia ako zelenina.

Koreň a semienka

Koreň stromu sa používa ako náhrada chrenu a semienka sa pražia a jedia ako arašidy.

Tip Vitariána

Moringa je veľmi univerzálna potravina a dá sa pridať naozaj do všetkého, sladkého aj slaného, do smoothies, šalátov... Môžete ju pridávať bez obmedzení!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency