Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Matcha - prírodný životabudič

Kráľ zelených čajov z Japonska.

27. 06. 2014 Nápoje  R.T.
Matcha - prírodný životabudič

Pestovanie:

60 % všetkého čaju Matcha (Mača), ktorý sa predáva v Japonsku, pochádza z regiónu Nishio. Leží, v srdci prefektúry Aichi. Z tohoto pestovateľského regiónu s viac ako 800-ročnou tradíciou pochádzajú čajové listy najvyššej kvality. Práve ideálne podnebie Nishio regiónu, čerstvá voda z riek, úrodné pôdy a odľahlosť od hlavných priemyselných zón zaručujú, že čajové listy sú žiarivo zelené a bohatšie na živiny ako tie, ktoré rastú v ostatných čajových oblastiach Japonska. Akonáhle nastanú prvé aprílové dni, tak pestovatelia skontrolujú prvé rašiace púčiky čajovníka, aby ich krátko potom zakryli. Zakrývajú sa prakticky celé plantáže, aby sa zabránilo prenikaniu svetla k rastlinám. Dôvodom pre zakrývanie je ubrať čajovníku na približne dvadsať dní 90% svetla, ktorému by inak boli rastliny vystavené. Vďaka týmto zmeneným svetelným podmienkam dochádza k mohutnému obmedzeniu fotosyntézy, s čím je spojený intenzívny nárast produkcie chlorofylu. A práve chlorofylu vďačíme za vznik sýto zeleného zafarbenia matchy, podľa ktorého tento druh čaju vždy iste rozpoznáme. Nejde však iba o farbu, ale výsledkom niekoľkých týždňov zatemnenia je tiež vyššia koncentrácia theanínu v každom čajovom lístku. A theanín je aminokyselina priamo zodpovedná za typickú plnú chuť čaju matcha. Na začiatku mája začína krátke obdobie zberu, ktoré prebehne iba raz za rok. Ak chcete dostať do ruky tú úplne najlepšiu Matchu, potom hľadajte tzv. "First Flush" z každej úrody, čo je hneď prvá várka zozbieraných lístkov v danej sezóne.

Príprava:

Tradícia prípravy siaha do čínskej dynastie Song (960-1279), kedy začala byť populárna metóda šľahania práškového čaju a teplej vody v miske. Príprava a konzumácia práškového čaju bola pretvorená do rituálu Zen (Chan) budhistov. (禅苑清规, Pravidlá čistoty kláštora Chan, 1103). Zen budhizmus a čínske metódy prípravy práškového čaju priniesol do Japonska v roku 1191 mních Eisai. V Japonsku ostal čajový obrad dôležitým rituálom Zen kláštorov, a stal sa v priebehu 14. až 16. storočia veľmi populárny medzi samurajmi a v horných vrstvách japonskej spoločnosti. Existujú dva hlavné spôsoby prípravy matcha: silný ( 浓茶 Koiči ) a jemný( 薄茶 Usuča ). Pred použitím sa čaj preoseje cez sito s cieľom rozbiť hrudky. Malé množstvo prášku matcha sa umiestni do misky, tradične pomocou bambusovej lopatky s názvom chashaku a potom sa pridá voda (nie vriaca, max.: 70-85 ° C). Zmes sa potom vyšľahá do rovnorodej konzistencie s použitím bambusového šľahača, známeho ako Chasen. Vzhľadom k tomu, že matcha môže byť horká, je tradične podávaná s malým dezertom wagashi (ktorý má byť konzumovaný pred pitím) avšak bez pridaného mlieka alebo cukru. Podľa tradície 4 g matcha poskytujú 2 misky Usucha alebo 1 misku Koichi. Usucha, alebo jemný čaj, je pripravený s približne 1,75 g (pol čajovej lyžičky) čaju matcha a približne 75 ml teplej vody v jednej porcii s penou alebo bez. Vytvára ľahší a mierne horký čaj. Koichi , alebo silný čaj, vyžaduje oveľa viac matcha (zvyčajne dvojnásobok prášku a menej vody): cca 3,75 g (jedna čajová lyžička) čaju matcha a asi 40 ml horúcej vody na porciu, alebo šesť čajových lyžičiek na 3/4 šálky vody. Vzhľadom k tomu, že výsledná zmes je výrazne hustejšia (asi ako tekutý med), vyžaduje sa pomalšie miešanie, ktoré nevytvára penu. Koichi je obvykle vyrobená s drahšej matchi zo starších čajových kríkov (nad tridsať rokov), a tým, produkuje miernejší a sladší čaj než Usucha. Podáva sa takmer výhradne ako súčasť japonských čajových obradov.

Účinky a zloženie:

Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny, je 10krát silnejší než bežne uvarená šálka zeleného čaju. Nedávne vedecké štúdie prišli k záveru, že Matcha obsahuje 137 krát viac EGCG ako v bežnom zelenom čaji. EGCG je najúčinnejší antioxidant bojujúci proti rakovine a výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri konzumácii čaju Matcha sa zrýchli metabolizmus o 30 – 40% a je často využívaný v boji proti obezite. Matcha obsahuje theofylín a theaníny, rovnako ako množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov, 121 mg/ g katechínov a 66 mg/g EGCG. Čaj Matcha je zároveň používaný ako meditačný nástroj, ktorý prináša pokoj a harmóniu. Vysoko kvalitný Matcha je jemný, hladký a mierne sladko chutiaci s minimálnym náznakom trpkosti. Sladká chuť pochádza z prirodzene sa vyskytujúcej aminokyseliny (L-theanin) a rastlinných vlákien. Matcha vyššej kvality by mal obsahovať minimálne 19,5 mg L-theanínu a 34 mg kofeínu na 1 gram. Kvalitný Matcha má smaragdovo zelenú farbu a v prípade nižšej kvality sa farba mení skôr na žltohnedú. Pri nižších stupňoch kvality sa výrazne mení aj chuť čaju. Oxidáciou nadobúda arómu sena.

Dávkovanie:

Podľa štúdií kanadskej potravinárskej inšpekcie, ktoré boli spracované pre deti do 12 rokov, môžu čaj piť aj deti, ale v obmedzenom množstve.

  • 4 – 6 rokov 1,5 gr čaju Matcha/deň
  • 7 – 9 rokov 2,1 gr čaju Matcha/deň
  • 10 – 12 rokov 3,2 gr čaju Matcha/deň 

Tehotné ženy môžu konzumovať Matcha, ale v obmedzenom množstve max. 4 g za deň. To sa rovná dvom šálkam čaju za deň. Denný príjem čaju Matcha u dospelého človeka, by nemal byť vyšší ako 6 šálok. Zatiaľ nie sú známe žiadne prípady, kedy by čaj Matcha bol spájaný so zdravotným rizikom alebo predávkovaním. Priemerná spotreba čaju sa pohybuje od 1 – 2 šálok denne.

Trvanlivosť:

Čaj je vhodné chrániť pred priamym svetlom, ideálna pre skladovanie je chladnička. Trvanlivosť čaju po zabalení je asi 2 roky a po otvorení približne 2 mesiace.

"Green

Tip Vitariána

Povzbudzujúci nápoj s kvasinkovým pivom  :

  • 20,6 g ( cca 6 čajových lyžičiek ) prášku Matcha
  • 1 polievková lyžica medu
  • 0,5 litra obľúbeného kvasinkového piva

Ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme až teplota stúpne nad 45°C. Pomer etanolu a kofeínu v nápoji je zvolený tak, aby sa dosiahol nootropický (povzbudivý) efekt. Nápoj pijeme v malých dávkach počas celého dňa.

Čaj výbornej kvality si môžete zakúpiť u nás: https://shop.vitarian.sk/matcha-classic-559

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency