Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kvasnice

patria do surovej stravy?

30. 06. 2014 Stravovanie Vitamíny Potraviny  Jana Klimanová
Kvasnice

Potravinárske droždie nie je nič iné, ako jedna z najstarších foriem života na tejto planéte. Obsahuje živé, zlisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Tieto jednobunkové huby vajcovitého tvaru, ktoré môžete vidieť len pod mikroskopom, premieňajú cukor na oxid uhličitý.

Čerstvé alebo sušené?

Neviete, či máte dať prednosť čerstvej kocke potravinárskeho droždia alebo jeho sušenej, dehydratovanej podobe? Obidve formy sú rovnako živé a obsahujú také isté množstvo prospešných mikroorganizmov. Thiamín - vitamín B1, ktorý je potrebný pre srdcovú a nervovú činnosť, riboflavín - B2 ovplyvňujúci zdravie pokožky, zraku a tráviaceho ústrojenstva, niacín - vitamín B3, ktorý priaznivo vplýva na pokožku, tráviaci trakt i nervovú sústavu. Celkovo sa vitamíny typu B podieľajú na uvoľňovaní energie zo sacharidov a tým priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Z minerálov sa v droždí vyskytuje chróm, ktorý uľahčuje prisvojovanie glukózy a jej prenikanie do buniek.

Čerstvé aj sušené kvasnice obsahujú živé mikroorganizmy.

Čo obsahujú

  • vitamíny skupiny B
  • vitamín D
  • enzýmy
  • proteíny
  • sacharidy
  • lipidy
  • stopové prvky, železo, meď
  • esenciálne mastné kyseliny
  • minerálne soli

S čím vám pomôžu?

Ak podľa amerického lekára Henryho G. Bielera, konzumujete čerstvé droždie v kombinácii s vodu, najlepšie ráno alebo tesne pred spaním, prinesie vám množstvo benefitov - absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu kyseliny mliečnej a octovej, ktoré poškodzujú tkanivá. Neutralizuje dráždenie v pečeni, pomáha predchádzať zápche a obnoviť normálne pohyby čreva a pri pravidelnej konzumácii odstraňuje nadúvanie. Podľa amerického lekára Henryho G. Bielera je mierne zásadité droždie vhodné aj pre pacientov s krvácajúcim žalúdkovým vredom, kedy je akékoľvek iné jedlo príliš „žieravé“. Plynatosť, na ktorú sa väčšina konzumentov droždia sťažuje, je podľa tohto odborníka prechodná.

Čersvé kvasnice
  • Upravujú trávenie, zlepšujú vylučovanie stolice, pomáhajú pri nechutenstve.
  • Pomáhajú pri kožných problémoch, zlepšia stav nechtov a vlasov.
  • Priaznivo ovplyvňujú imunitný systém, regenerujú telo, pôsobia protizápalovo a hojivo.
  • Pomáhajú pri zvýšenej únave, depresiách, nespavosti a nervozite.
  • Podporujú funkciu pečene a obličiek, znižujú tvorbu žlče.

Kvasnice si môžete kúpiť ako čerstvú kocku o veľkosti približne 40 gramov, dostanete ich aj v sušenej podobe. Ako výživové doplnky sa predávajú v kombinácii s chlorellou, echinaceou či hlivou ustricovou. Prášok aj čerstvé kvasnice (1/3 až ½ kocky) si môžete rozdrobiť v nápoji. Najviac sa odporúča teplá voda. Nekombinujte ich s rajčinovou či ovocnými šťavami, lebo spôsobujú nadúvanie a vedú k produkcii toxických alkoholov a kyselín, ktoré škodia pečeni aj obličkám. Ak sa chcete vyhnúť problémom s nadúvaním, jedzte ich nalačno, hodinu pred jedlom a pred spánkom.

Lahôdkové nie sú raw

Siahnuť môžete aj po pivovarských kvasniciach, ktoré v živej forme premieňajú cukor na alkohol. Dostanete ich kúpiť v sušenej forme spracovanej fermentovaním. Podľa Henryho G. Bielera je však pivovarské droždie, ktoré sa suší pri teplote 120 stupňov, mŕtve a ťažko stráviteľné: „Teplota zredukuje v droždí obsah vitamínov a zmení organické soli na anorganické, ktoré telo ťažko spracováva.“ Podotýka však, že aj keď pivovarské droždie nie je také účinné ako čerstvé droždie, určitú hodnotu predsa len má a je lepšie ako žiadne.

Nie všetci vitariáni však považujú kvasnice za prospešné organizmu. Ich odporcovia tvrdia, že naopak, množenie kandidy v organizme zhoršujú, spôsobujú nadúvanie a tráviace problémy. Milovníci surovej stravy svoj jedálny lístok peto obohacujú lahôdkovým droždím v bio kvalite (tebi droždie). Keďže sú to neaktívne kvasnice sušené pri vysokej teplote, nie sú raw. Napriek tomu sa medzi vitariánmi tešia veľkej obľube ako dochucovadlo, aj preto, že kvasením nenarúšajú črevnú mikroflóru a nespôsobujú nadúvanie. Okrem chuti pripomínajúcej syr a orechy obsahujú vitamíny skupiny B, kvalitné bielkoviny, stopové prvky aj aminokyseliny. Používajú sa do nátierok či na šaláty.

Urobte si pleťovú masku z kvasníc.

Zbavia vyrážok a vyhladia pleť

Máte problémy s pleťou a pubertu už dávno za sebou? Nekvalitná pleť plná vyrážok môže poukazovať na problémy s trávením, pečeňou alebo na premnoženie plesní v organizme. Detoxikačný účinok droždia sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pokožkou. Droždie pomáha pečeni oxidovať tuky nachádzajúce sa v potrave, ktoré, ak sú nedokonale oxidované, môžu významne prispievať k vzniku vyrážok a upchávaniu mazových žliaz. Droždie môžete použiť aj ako pleťovú masku. Rozmiešajte ich s vodou alebo s medom a zmesou si potierajte problematické miesta. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno sa umyte obyčajnou vodou. Kvasnice vám pomôžu aj pri suchej či svrbiacej pokožke. Kombinácia kvasníc s ružovou vodou je podľa Henryho G. Bielera základom kvalitnej pleťovej masky.

Pre svieži vzhľad pokožky je dobré zmiešať kocku kvasníc s pár kvapkami citrónovej šťavy, pridajte lyžičku medu a 1 vaječný bielok. Hustejšiu zmes naneste na očistenú pleť, nechajte pôsobiť 15 minút. Zmyte vlažnou vodou, prípadne šalviovým odvarom. Pleť bude napätá a žiarivá.

Preč od soli!

Zatiaľ čo sušené droždie vydrží neporušené aj mimo chladničky, pri teplote do 20 °C, čerstvé skladujte pri teplote nižšej, do 10 °C, pri ktorej nepracuje. Nemalo by sa dostať do kontaktu s inými potravinami, najmä so soľou, ktorá kvasinky zabíja. Kvasnice nekonzumujte, ak zmenia farbu, zapáchajú, sú suché alebo mazľavé. Pokiaľ ich budete opakovane vystavovať nižším či vyšším teplotám, ich schopnosti budú oslabené. Aj teplota nad 55°C droždie ničí.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency