Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kokosové maslo

Nahradí chémiu v kozmetike

06. 06. 2014 Potraviny Kozmetika Kokos Oleje  Jana Klimanová
Kokosové maslo

Neviete, ktorému dať prednosť? Kokosovému oleju či maslu? Alebo medzi nimi nie je vôbec žiaden rozdiel a tuhé, polotuhé či kvapalné skupenstvo závisí len od teploty, v ktorej ho skladujete?

To, čím sa najviac olej a maslo z kokosu líšia, je obsah vlákniny. Kokosový olej sa získava z dužiny zrelého kokosu lisovaním za studena. Keďže je veľmi stabilný, používa sa najmä v kuchyni, ale nájdete ho aj v mnohých prírodných produktoch starostlivosti o pleť.

Kokosové maslo sa vyrába pomletím dužiny do smotanovej konzistencie. Obsahuje asi 65% oleja. Má plnšiu chuť aj vôňu, obsahuje vlákninu, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Ani ich použitie v receptoch nie je totožné. Hoci, sami výrobcovia niekedy nás spotrebiteľov mätú, keď výrobok s označením kokosový olej je vlastne kokosové maslo...

Kokosový olej sa získava z dužiny zrelého kokosu lisovaním za studena.

Nezvyčajná kombinácia

Tak ako všetky tuky, aj kokosové maslo či olej sú zmesou mastných kyselín. Avšak – v nezvyčajnej kombinácii. Obsahujú predovšetkým kyselinu laurovú (44%) a myristovú (17%). Zatiaľ čo živočíšne tuky majú dlhé reťazce nasýtených tukov, kokosový olej obsahuje zdravé, stredne nasýtené triacylglyceroly (triglyceridy). Sú dôležitým stavebným kameňom každej bunky v ľudskom tele, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám. Tým, že stimulujú metabolizmus, podieľajú sa aj na chudnutí. Dôkazom je aj skúsenosť amerických farmárov, ktorí dobytku pridávali do krmiva kokosový olej. Miesto toho, aby kravy priberali, strácali potrebné kilá. Je to preto, že mastné kyseliny  so stredne dlhým reťazcom sa okamžite spália na energiu.
Kyselina laurová, ktorá sa nachádza aj v materskom mlieku (je to jedna z potravín ktorá sa mu svojím zložením najviac podobá), posilňuje imunitu, ničí škodlivé baktérie a vírusy. Tým, že podporuje vstrebávanie vápnika, predchádza osteoporóze. Jeho užívanie ničí aj premnožené kvasinky v dôsledku užívania antibiotík či hormonálnej antikoncepcie. Je to preto, že obsahuje kaprylovú kyselinu, ktorá má antimykotické vlastnosti. Vedci na Filipínach dokonca potvrdili priaznivé účinky kokosového oleja a kyseliny laurovej pri liečbe pacientov s vírusom HIV. S čím všetkým vám kokosové maslo či olej ešte pomôžu?

  • So zníženou funkciou štítnej žľazy, ktorá reguluje metabolizmus, zvyšuje energiu, vytrvalosť a spája sa s depresiami.
  • V tehotenstve a pri dojčení. Ak čakáte dieťatko, jeho pravidelnou konzumáciou mu zabezpečíte potrebné tuky.  Tri až štyri lyžice oleja počas dojčenia zvyšujú množstvo mlieka a živín, ktoré obsahuje.
  • S prechladnutím. Lyžica oleja do čaju urýchli liečbu prechladnutia. Zmierňuje tiež príznaky alergie.
  • S krvným obehom. Upravuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje stav kŕčových žíl.

Kokosové maslo prospieva pokožke aj vlasom.

Na pokožku aj na vlasy

Kokosové maslo odstraňuje z pokožky odumreté bunky, redukuje jej začervenanie, vyhladzuje, podporuje hojenie rán a vyrážok. Bonus navyše – neobsahuje žiadne bieliace prísady, parfémy ani rafinované látky.

Okrem toho vašu pokožku hydratuje, najmä v lete. Keďže má ochladzujúce účinky, pomôže vám spať v horúčavách. Ak ho zmiešate so soľou, máte vždy poruke píling, s kokosovým maslom si jednoducho odstránite aj očný make-up. Na svoje si prídu aj páni, keď ním nahradia gél na holenie. Spálili ste sa na slniečku? Kokosové maslo zmierňuje bolesť, ochráni vás pre pľuzgiermi a olupovaním pokožky. Je vhodné aj ako balzam na vlasy. Posilní ich štruktúru, pri pravidelnom masírovní pokožky hlavy zvlhčí a zjemní vlasové folikuly. Malým množstvom tiež skrotíte neposlušné kučery. Kokosový olej môžete použiť aj na výrobu zubnej pasty. Zmiešajte ¼ šálky kokosového oleja a rovnaké množstvo jedlej sódy, plus niekoľko kvapiek tekutej stévie, alebo mätového oleja, pridajte vodu na dosiahnutie želanej konzistencie. Ajurvédska medicína  odporúča kokosový olej na mlganie – prevaľovanie v ústach, ktoré vaše telo detoxikuje, pomôže vám s migrénami aj alergiou a privodí pokojnejší spánok.

Kokosové maslo môžete pridať do raw koláčikov.

Aj v kuchyni

Každý recept, ktorý si pýta olej, maslo alebo dokonca margarín môžete pozmeniť kokosovým olejom či maslom. Ich štruktúra sa nemení ani pri vysokej teplote, a hoci sa to vitariánov netýka, sú najvhodnejším na fritovanie. Kokosové maslo môžete pridať do raw koláčikov, smoothies, nahradíte ním aj smotanu do kávy. A ešte jeden tip na záver:  ak je vaše ruky cítiť cesnakom alebo cibuľou, kokosový olej tento zápach zneutralizuje.

Tip Vitariána

Kokosové maslo si môžete vyrobiť aj doma. Potrebujete:

  • 250 g strúhaného kokosu
  • 1 lyžicu kokosového oleja
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu (môžete si ho kúpiť, aj vyrobiť)
  • štipku soli

Všetko vložte do výkonného mixéra, mixujte dohladka, asi 5 minút na najvyšších otáčkach. Maslo uchovávajte v uzatvorených nádobách v chlade.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency