Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Goji

Legenda o elixíre dlhovekosti

17. 12. 2014 Superpotraviny  martina strihová
Goji

Goji tvorí kľúčovú prísadu ich jedálnička a ľudia sú aktívnejší, zdravší a plnší života, než starí ľudia žijúci v západných krajinách. Číňania pevne veria, že toto ovocie môže značne predlžovať život.

Legenda o slávnom Li Quing Yuenovi

Li Quing Yuen sa údajne dožil 252 rokov (1678-1930) a goji konzumoval denne. Jeho život je najviac zdokumentovaným prípadom extrémnej dlhovekosti.

Legenda o Li Quing Yuenovi hovorí, že keď mal Li jedenásť rokov, stretol troch Taoistických mudrcov, ktorí budili dojem, že majú viac ako tristo rokov. Učili ho o pramenitej vode, o vede a umení dlhovekosti, o správnej strave a bylinkách.

Vo veku päťdesiat rokov Li znovu stretol ďalšieho Taoistického mudrca, ktorý mu tvrdil, že má päťsto rokov. Keď sa Li pýtal na tajomstvo jeho extrémnej dlhovekosti, mudrc ho naučil jedávať každý deň polievku z goji.

Li Quing Yuen vraj vo veku dvesto rokov prednášal na univerzite v Pekingu. Keď čínsky cisár objavil vo svojej ríši takú dlhovekú osobnosť, pozval ju na kráľovský dvor. Po niekoľkých mesiacov života v Pekingu Li Quing Yuen zomrel, zrejme z jedenia spracovanej potravy poskytovanej kráľovskou kuchyňou, či z vystavenia sa toxickému prostrediu veľkomesta.

Legenda o slávnom Li Quing Yuenovi je možno len mýtom, ale ten demonštruje v kultúre uznaný vzťah medzi goji a dlhovekosťou.

David Wolfe, ktorý sa zaoberal štúdiou života Li Quing Yuena zistil, že jeho denný čaj pozostával z dnešných superpotravín: goji, ženšenu a húb reishi.

Elixír dlhovekosti

Slávny elixír dlhovekosti v čínskej medicíne pozostáva z ovocia goji a goji kvetov natrhaných na jar, goji listov natrhaných na jar alebo v lete a koreňa kríku goji vybratého na jeseň. O tejto zmesi bolo povedané, že každého udrží navždy mladého.

Tip Vitariána

Nie je goji ako goji. Ako si vybrať správne?

David Wolfe vo svojej knihe Superfoods radí, ako si vybrať kvalitné goji:

  • Má byť organické, pretože iné sú striekané pesticídmi a oxidom siričitým a nechutí tak dobre.
  • Má byť mäkké, ale nie príliš navlhnuté, pretože také môže byť namočené v cukrovej vode a potom znovu usušené. Nemá byť tvrdé a suché, ako bežne dostaneme.
  • Má byť sýto červené, ale nie príliš neobvykle. Veľmi červené konvenčne vypestované goji (predávané za nízke ceny) môžu byť v skutočnosti zafarbené na červeno chemikáliami. Kalné/matné goji bobule sú staré a s nízkym obsahom antioxidantov.
  • Na veľkosti nezáleží. Bobule goji sa často klasifikujú podľa veľkosti (ale nie kvality) do štyroch tried: najvyššia, prvá, druhá a tretia trieda. Najvyššia trieda má najväčšiu veľkosť, ale to sa nie vždy rovná najväčšiemu množstvu živín.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency