Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Bez komárov a bez chémie ?

Zopár prírodných zbraní na vnútorné aj vonkajšie použitie.

19. 06. 2014 Kozmetika Zvieratá  R.T.
Bez komárov a bez chémie ?

Ponúka sa nám možnosť využiť potraviny, čo komárom "nevoňajú". Tieto sa z časti dostanú na povrch kože potením. Medzi látky priťahujúce komáre patrí: 1-oktén-3-ol, kyselina mliečna, oxid uhličitý a draselné soli. Repelentný účinok môže spočívať v prekrytí pachu týchto látok, ale aj v schopnosti hmyz usmrtiť. Priamo na povrch kože nanesieme esenciálne oleje rozmiešané v olivovom oleji v prípade, ak chceme dosiahnuť vyššiu účinnosť a okamžitý efekt. Kombinácie a pomery volíme tak, aby výsledný roztok pôsobil harmonicky a nedráždil pokožku.

Grapefruit a Vetiver:

 Grepfruit   Vetiver   tráva Vetiver

Jedna takáto látka sa volá nútketón (nootkatone) alebo α-Vetivón (α-Vetivone). Nachádza sa v grapefruite. V šťave je cca 0.003 % a 0.3 % je v oleji z grapefruitových šupiek. Repelentne pôsobí dokonca aj kyselina citrónová, hojne zastúpená v citrusoch. Alfa-Vetivón nachádzame aj v koreňoch indickej trávy - Vetiver (Vetiveria zizanioides). Indovia ju volajú Khus a destiláciou jej koreňov získavajú esenciálny olej používaný ako fixátor do voňaviek. Obsahuje ho až 90% všetkých západných parfumov. Extrakciou koreňov vzniká esencia Khus. Hustý tmavozelený sirup z nej vyrábajú pridaním vody, cukru a kyseliny citrónovej. Má typickú drevnatú chuť a vôňu, charakteristickú pre nealkoholický nápoj - Khus. Ideálny by bol čistý nútketón, viskózna žltá kvapalina s teplotou topenia 36 °C. Je to účinný repelent (odpudzuje komáre) aj insekticíd (zabíja komáre), netoxický pre človeka, schválený ako potravinárska prídavná látka  a "je bežne používaný v potravinách, kozmetike a liečivách". Svoj názov nútketón dostal po Cypruse nutkanskom, ktorý ho tiež obsahuje. Vzľadom k nízkej toxicite je používaný vnútorne aj zvonka.

Kocúrnik obyčajný:

Kocúrnik

Ďalšou rastlinkou, ktorú môžme využiť je Kocúrnik obyčajný, liečivka z čelade hluchavkovitých. Priťahuje mačky a odpudzuje komáre, vďaka obsahu nepetalaktónu (nepetalactone). Získava sa z kocúrnika destiláciou vodnou parou. Používame ho aj proti kŕčom, hnačke, črevnej plynatosti, zápalom dýchacích ciest a pri chronickej bronchitíde. Arómou sa podobá mäte piepornej. Zápar pripravíme z 30 g rastliny na 1 liter vody, pijeme 3-4 šálky denne. Okrem komárov, odpudzuje ešte šváby aj termity. Na vonkajšie použitie sa hodí esenciálny olej, silica bohatá na účinnú látku - destilovaný nepetalaktón, ktorý in vitro účinnejšie odpudzuje komáre než  DEET .

Zelerové semená:

Zelerové semená

Podľa výskumov University of Maryland Medical Center, môžu semená zeleru odpudzovať komáre, ak sa konzumujú čerstvé alebo aj sušené. Okrem toho, esenciálny olej zo semien zeleru možno aplikovať na kožu alebo oblečenie. Treba ale podotknúť, že môžu spôsobovať alergie.

Pivovarské kvasnice:

Pivovarské kvasnice

Superpotravina obsahujúca všetky esenciálne aminokyseliny, 14 minerálov a 17 vitamínov, je jedným z najlepších prírodných zdrojov B-komplexu vitamínov: tiamín, riboflavín, niacín, B6, biotín plus kyselina listová. Vzhľadom k tomu, že vitamín B1 - tiamín sa považuje za látku, ktorá sa vylučuje tiež cez kožu a komárov vôbec neláka, stojí to za vyskúšanie.

Cesnak:

Cesnak siaty

Je jedným z najpopulárnejších alternatívnych prostriedkov, ako odradiť komáre. Keď budete jesť cesnak, jeho vôňa sa uvoľní cez póry v pokožke. Dokonca aj ľudia môžu rozpoznať tento silný odor, takže hmyz rozhodne tiež. Ak je to spoločensky únosné, môžme ho použiť aj zvonka.

"Green

Tip Vitariána

Doporučujem pridať cesnak do takejto rajčinovej polievky a rozmixovať ju na teplotu 45 °C :

  • 1 ks papriky 
  • 6 ks čerstvých rajčín
  • 3 ks sušených paradajok v oleji
  • 3 tabletky pivovarských kvasníc Pangamin
  • 1 čajovú lyžičku červenej mletej papriky
  • 1 čajovú lyžičku zelerových semien
  • 3 strúčiky cesnaku
  • štipka sušeného alebo čerstvého oregana
  • štvrť čajovej lyžičky soli
  • pár kvapiek olivového oleja

Esenciálne oleje:

esenciálny olej

Levanduľový olej obsahuje terpénový alkohol – linalool, odpudzujúci komáre. Eukalyptový olej, bobkový list, šalvia a rozmarín obsahujú cyklický éter – Eukalyptol s rovnakým účinkom. Podobne pôsobí aj vanilkový extrakt, aníz a klinčeky. Dajú sa použiť zvonka a v menších množstvách aj zvnútra. Na vonkajšie použitie je vhodný macerát orechových listov v octe, ktorý pripravíme v mixéri a prefiltrujeme.

Množstvá a koncentrácie odporúčam zistiť experimentálne, každý človek je totiž inak zaujímavý pre komáre či kliešte, takže jednému postačí menšia dávka, inému väčšia.

Tip našich Prarodičov
Ak chceme odstrániť hmyz zo spálne, nalejeme na tanierik trocha terpentínového oleja (vyrába sa destiláciou živice borovíc) a pol hodinu ho necháme pôsobiť v uzavretej izbe. Potom hmyz pozametáme, vyhodíme a izbu vyvetráme pri vypnutom svetle.

Súvisiace články

Oregano

Oregano

80-10-10 (1. časť)

80-10-10 (1. časť)

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency