Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Akné a strava

Myslíte, že spolu nesúvisia?

07. 11. 2014 Ochorenia Stravovanie  martina strihová
Akné a strava

Uvidíte, aký zostane váš vyučený profesionál zaskočený a bez argumentov, pretože tieto nesprávne informácie pochádzajú z jediného článku starého takmer 35 rokov (1969) od Dr. J. Fultona. Okrem toho, výsledky tejto štúdie boli zaslúžene kritizované a odmietané už vyše 25 rokov. Napriek tomu, ešte stále milióny ľudí trpia.

Dr. Fulton sledoval 30 mladistvých (14 dievčat a 16 chlapcov) navštevujúcich akné kliniku a 35 mladých dospelých väzňov mužského pohlavia s miernym až stredne ťažkým typom akné. Účastníci mali nasledujúce 4 týždne dostávať 2 druhy sladkých tyčiniek - jedna skupina a druhá bez čokolády. Oba druhy však obsahovali prevažne tuk a cukor, a podobné množstvo kalórií. Okrem tohto doplnku stravy, ich jedálniček jedálniček nezmenený. Nakoniec experimentu Dr. Fulton a jeho kolegovia spočítali vyrážky na mladých tvárach a zistili, že 45 zo 65 ľudí mali rovnaké výsledky, 10 ľuďom sa pleť zlepšila a 9 zhoršila. A ako sa dalo očakávať, rýchlosť vylučovania mazu sa zvýšila o 60%, či už v jednej alebo druhej skupine (s tyčinkou s vysokým obsahom tuku a cukru s alebo bez čokolády). Napriek tomu sa výsledky tejto irelevantnej štúdie (ktorá sa zameriavala len na účinky čokoládových tyčiniek) považujú za dôkaz tvrdenia, že „strava nemá nič spoločné s akné“.

Akné sa nachádza len tam, kde sa nachádza aj ťažká strava

Akné sa prejavuje vtedy, keď sa póry v pokožke (mazové folikuly) upchajú odumretou kožou. Tukový materiál, teda maz, sa hromadí v upchatých póroch a tieto preplnené póry sa nakazia baktériami, z čoho tak vzniká zápal – vyrážka. Baktérie sa živia mazom a bujnejú. Prevencia a liečba bývajú teraz nasmerované na odblokovanie póru, zredukovanie hromadenia mazu, zmiernenie zápalu a vyhubenie baktérií rôznymi liekmi. Ako je to aj so všetkými západnými chorobami, existuje lepší spôsob, a tým je odstránenie príčiny a vyvolanie liečby zdravou stravou.

Výskyt akné v západných krajinách:

  • Mladiství: 79 - 95 %
  • Starší ako 25 rokov: 40 - 54%
  • Stredný vek: 3 - 12 %

Nerozvynuté krajiny: často 0 %

Veľa štúdií o ľuďoch žijúcich na tradičnej domorodej strave, z ktorej takmer každá potravina má nízky obsah tuku a je založená na škroboch, zelenine  a ovocí, zistilo, že títo ľudia nemajú akné vôbec alebo majú len veľmi slabé akné. Keď sa títo zdraví ľudia začnú stravovať západnou stravou, ich akné sa stane nákazlivým tak, ako je to aj s ostatnými chorobami modernej civilizácie (obezita, srdcové choroby, cukrovka, rakovina prostaty a prsníka). Príkladmi dobre študovaných populácií sú obyvatelia ostrovu Kitava z Papuy Novej Guiney, ktorí žijú na strave zloženej zo 70 % cukrov z rastlinnej stravy a obyvatelia Aché z východného Eastern Paraguayu so stravou, z ktorej 70 % kalórií pochádza z manioku (koreň škrobovitej zeleniny).Tieto dve populácie žijúce prevažne na nespracovanej nízkotučnej rastlinnej strave vôbec netrpia akné - ani jeden z nich!

Afričania žijúci na rastlinnej strave sú podobne oslobodení od akné. U mladých Bantu sa akné vyskytuje so 16 % pravdepodobnosťou, zatiaľ čo u bielych ľudí žijúcich v Afrike je to 45 %. Výskyt akné u Zulu bol zaznamenaný len vtedy, ak sa obyvatelia presťahovali z dedín do miest a začali sa stravovať západným spôsobom. Ľudia z Kene a Zambie majú oveľa menej akné ako černosi v USA. U obyvateľov Malajzie, ktorých stravu tvorí hlavne ryža, neboli zaznamenané žiadne problémy týkajúce sa akné. Strava založená na ryži je tiež dôvodom, prečo ľudia z japonského vidieka majú len veľmi málo problémov s pleťou. Dokonca, Európania na nízkotučnej strave (Kréta, Južné Taliansko) majú oveľa menej akné v porovnaní so stravou západnej Európy bohatej na tuky. Židia v Jemene dodržiavajúci zdravšiu nízkotučnú stravu ako európsky židia majú tiež menej akné. Odkaz je jasný: prejdite z rastlinnej stravy na západnú stravu s vysokým obsahom tuku, s mäsom a mliečnymi výrobkami a vaša tvár sa rozsvieti. 

Západná strava teda obsahuje zložky, ktoré zapríčinia, že sa pleť stane škaredou. To nie je normálny a prirodzený stav – to je choroba.

Akné a strava

Možnosti, prečo strava spôsobuje akné

  • Strava s vysokým obsahom tuku zvyšuje množstvo tukov (mazu) v a na pokožke. Zistilo sa, že pri extrémnych zmenách príjmu potravy ako úplné vyhýbanie sa tuku (napríklad McDougallova diéta) alebo zaradenie tuku ako jediného zdroju potravy sa množstvo tvorby mazu veľmi mení. Všimnite si, že u citlivých ľudí netreba príliš veľa tuku, aby sa upchali póry, nakŕmili baktérie a vzniklo akné. Tiež si všimnite, že baktérie sa živia tak rastlinnými tukmi, ako živočíšnymi.
  • Ťažká západná strava zvyšuje množstvo pohlavných hormónov spôsobujúcich predčasnú pubertu (dievčatá dospievajú v 12-tom a nie v 16-tom roku veku, a chlapci taktiež oveľa skôr). Skoršie dospievanie žien sa spája s ťažším akné. Nadbytok mužských hormónov (androgénov) u mužov aj žien spôsobuje akné a zvyšuje tvorbu mazu.
  • Nárast hormónov nepriaznivo vplýva na mazové žľazy a zapríčiňuje, že sa ľahko upchávajú. Inzulínu podobný rastový hormón-1 (IGF-1) narastá bielkovinami prijímanými potravou (mäsom, hydinou, atď.) a hlavne mliečnymi výrobkami. Výskumy ukazujú, že zvýšené úrovne tohto hormónu sa spájajú so zvýšeným akné.

Ďalšie faktori zohrávajúce menšiu úlohu

  • Akné je podporené nedostatkom antioxidantov a iných živín získaných z rastlín, ktoré pomáhajú udržiavať pleť zdravú.
  • Slabý obeh kvôli strave s vysokým obsahom tuku umožňuje pokožke, aby bola na akné náchylnejšia.
  • Tuky a oleje, nanesené na pleť z rúk chytajúcich mastné hranolky a burgery, spôsobujú akné. Tento priamo aplikovaný tuk zapcháva póry a kŕmi baktérie.

Prevencia a liečenie akné

Každý vie, že akné sa spája s návalom hormónov v období dospievania, ale viniť pubertu kvôli akné je ako zhadzovať vinu za srdcovú chorobu na starobu. Čím sú ľudia starší, tým je pravdepodobnosť srdcovej choroby vyššia, ale len ak sa nesprávne stravujú. Srdcová choroba neexistuje tam, kde sa ľudia stravujú zdravo, ako na vidieku v Afrike a Ázii. Srdcová choroba sa tiež dá vyliečiť, ak chorí ľudia prejdú na zdravú stravu. Rovnako je to s akné.

Akné môže byť najlepším dôvodom, ako nahovoriť deti v puberte na zdravú stravu. Po prechode na rastlinné a nízkotučné potraviny by ste mali očakávať vy (a oni) výrazne menej mastenia pokožky a vlasov do 4 až 7 dní. Vyrážky sa začnú rozpúšťať krátko potom, ale niekedy to trvá až mesiac, kým začne byť vidieť zlepšenie. Prísne dodržiavanie stravy je absolútny základ. Malé nerozvážnosti majú za následok úrodu vyrážok do 1 - 2 dní. Vyraziť si v jeden večer do pizzerie bude znamenať tvár plnú vyrážok a potom si môžete povedať: „Nemal som si objednať extra syrovú a s feferónkami“. To znamená, že musíte dodržiavať stravu založenú na škroboch, ovocí a zelenine, prísne sa vyhýbať všetkým pridaným tukom, vrátane orechov, semiačok, avokád, olív, sóje a rastlinných olejov – dokonca aj takzvaným „dobrým“ tukom. Umyte si všetky oleje z rúk predtým, ako sa dotknete tváre, vlasy si umývajte denne a dôkladne si čistite pleť. Ak sa vaša pokožka nezlepšuje, potom náš prvý tip znie: svoju stravu a starostlivosť o pokožku dostatočne nedodržiavate. Koniec koncov, milióny ľudí žijúcich v krajinách ako Papua Nová Guinea, Paraguay a na africkom, či ázijskom vidieku, ktorí sa živia rastlinnou stravou sú bez akné po celý život. Tak prečo by ste tiež nemohli byť vy od akné oslobodení, ak budete robiť to, čo robia oni?

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency