Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Žihľava dvojdomá

27. 11. 2003 Stravovanie Vitamíny Bylinky  L.R.
Žihľava dvojdomá

Popis 

dvojdomá je trváca bylina. Má dlhé plazivé podzemky. Stonky sú väčšinou rovné a sú vždy výrazne štvorhranné a tuhé. Žihľava má listy vajcovité až kopijovité a dosahujú dĺžku od 5 do 10 cm, výnimočne aj 20 cm. Listy sú na spodnej strane chlpaté a chĺpky sú pichľavé. Žihľava kvitne nenápadne. Kvety sú usporiadané do súkvetia. Môžeme nájsť rastliny dvojdomé ale aj jednodomé. Plodom je nažka. Žihľava je určite jednou z našich najznámejších a najrozšírenejších bylín. To z nej robí spolu s púpavou ľahko dostupné a zároveň veľmi hodnotné potraviny.

Žihľava – potravina aj liek

Ako liek sa žihľava používaná už odpradávna. Pretože sa vyskytuje takmer po celom svete (okrem tropických pásiem), spôsobov použitia je mnoho. V prípade pravidelnej konzumácie žihľavovej šťavy ide však predovšetkým o prevenciu a výživu samotnú. Žihľava obsahuje značné množstvo chlorofylu, ktorý celkovo podporuje metabolizmus a činnosť žliaz, pôsobí proti parazitom, proti zápalom, dodáva telu energiu. Význam chlorofylu v ľudskej výžive je ale zatiaľ nedocenený, rovnako ako jeho účinky. Chlorofyl je svojím zložením takmer zhodný s hemoglobínom v ľudskej krvi. Žihľava ďalej obsahuje vitamín C, vit. B1, provit. A, minerály vápnik, draslík, železo, fosfor, mangán, síru a patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom kremíka. Vzhľadom k obsahu minerálov je žihľava silne alkalická a neutralizuje a rozpúšťa kyslé odpadové látky v krvi, navyše má močopudné účinky čím pomáha vyplachovať odpadové látky z tela. Táto kombinácia z nej robí vynikajúci čistič krvi! Pomáha tak čistiť pleť, redukovať hmotnosť, a vôbec celkovo oživovať organizmus. Ďalšie obsiahnuté látky sú histamín, acetylcholín, Serotina, glukokiníny, triesloviny, kys mravčia, kys kremičitá, kys pantoténová. Toxicita a vedľajšie účinky nie sú pri terapeutických dávkach známe.

Tip vitariána

Rovnako ako zeleno listovou zeleninou je žihľava významná hlavne kvôli obsahu minerálov a chlorofylu, pričom zelené listy sú pre výživu človeka tá najúžasnejšia a najviac blahodarná záležitosť. Navyše sa nám žihľava ponúka v divokej, nešľachtený forme a nebýva cielene chemicky ošetrovaná. Listy z mladých rastlín môžeme použiť do šalátov - sliny neutralizujú prhlivosť, takže si nepopálite jazyk. Efektívnejšie je ale odšťavovanie (potrebujeme odšťavovač na princípe lisu – Green Star). Konzumovateľné množstvo šťavy je individuálne, odporúčame začať s malou dávkou. Chuť žihľavy môže byť pre mnohých odpudivá a treba si na ňu zvyknúť. Dobre nám poslúži kombinácia s čerstvou šťavou z jabĺk. To navyše vhodne upraví aj hustotu. Žihľavy majú, podobne ako ostatné divoké byliny nižší obsah vody než kultivovaná listová zelenina a čistá šťava z nich je dosť hustá. Žihľavová šťava je veľmi obľúbená medzi vitariánmi vo Veľkej Británii.

Súvisiace články

Sladké drogy

Sladké drogy

7x za deň

7x za deň

Paradajky

Paradajky

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency