Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zelená v zime?

17. 11. 2013 Stravovanie Vitamíny Potraviny Zima Recepty  Katarína Mikulová
Zelená v zime?

„Raw“ Chlorella

Moderná doba priniesla našťastie aj možnosť zadovážiť si rastliny v práškovej forme, a to v surovej kvalite. Ak sa Vám žiada zelene viac, ako si ju máte možnosť počas zimy zadovážiť, poobzerajte sa po preparátoch z chlorelly a spiruliny. Na trhu je výrobkov mnoho, nezabúdajte však na „raw“ kvalitu!

Chlorella v raw kvalite je tým správnym dobíjačom energie a vitálnych látok počas celého roka.

Sušené byliny

Sušené rastliny chutia veľmi dobre, najmä keď nimi posypeme čerstvý šalát! Pokrm obohatia svojou vôňou a dodajú aj v tejto dehydratovanej forme dostatočné množstvo živín. Nezabúdajte preto pred príchodom zimy sušiť! Žihľava, púpava, medvedí cesnak a bylinky Vám budú tak slúžiť aj vtedy, keď bude za oknom vyvádzať treskúca zima.

Šalát zo zimnej záhrady

Čerstvá zeleň prvou zimnou pokrievkou nevymizne úplne! Kapustovité rastliny a poľné šaláty sa dajú dobre pestovať aj počas zimy. Záhradkári im pomáhajú tak, že prvé výhonky pokryjú fóliou. Takto sú chránené pred mrazmi a lepšie sa spod snehu vyberajú. Kapustový či poľný šalát tvoria skvelú bázu pre prípravu chutného jedla. V kombinácií s bylinkami a koreninami Vám bude zeleň nesmierne chutiť aj na Vianoce.

Kapustovitým rastlinám a šalátom sa darí aj v zime. Za pomoci fólie mladá rastlinka nezamrzne.

Divá zeleň spod snehu

Vo voľnej prírode sa ukrýva pod bielou perinou takisto veľa bohatstva. Nájsť a v kuchyni zužitkovať sa dajú listy černíc, púčiky na stromoch, machy či lišajníky a rastlinka hviezdica prostredná (stellaria media).

Kyslá kapusta

Fermentovaná zelenina na čele s kyslou kapustou zohráva pre naše zimou unavené organizmy dôležitú úlohu. Trvanlivosť, čerstvosť a vysoký podiel vitamínu C sú vlastnosťami, ktoré z takto pripravenej zeleniny robia hotové bohatstvo. Naložená zelenina by mala dozrievať aspoň dva týždne a nemala by sa nikdy vystaviť mrazom. Naplnené poháre treba uskladniť v pivnici alebo v chladnej špajze. Uvidíte, ako často sa budú dvere do špajzy otvárať a ako rýchlo poháre aj s obsahom zmiznú! Urobte si bohaté zásoby, nech máte radosť z kyslej zeleniny počas celej zimy.

Fermentovaná zelenina má v tunajších geografických šírkach dlhú tradíciu. Cez zimu nás obohatí vitamínom C.

Chutné pesto

Keď príde jar, spomeňte si, že treba pripraviť cesnakové pesto! Postup je jednoduchý: natrháme medvedí cesnak a zomelieme ho spolu s bylinami, ako sú žihľava čí kozonoha, pridáme trochu soli a olivového oleja, koreniny a byliny podľa chuti, na príklad aj kurkumu. Takáto zmes sa naplní do pohárov, schová do pivnice a bude fantasticky chutiť ešte ďalšie tri roky!

Na jar je dobré robiť si pesto z cesnaku - buď medvedieho alebo obyčajného. Vydrží tri roky a ozvláštni náš jedálny lístok aj počas zimy.

Rastlinky na balkóne

Nežijeme v stredoveku, v našich domácnostiach je krásne teplo a útulne. Podeľte sa o toto pohodlie aj s rastlinami a zeleň Vám bude rásť celý rok! Či bývate v paneláku alebo v dome, už v lete môžete do črepníkov zasadiť divú trávu, púpavu,rebríček obyčajný a rôzne iné byliny – rastlinky sa Vám krásne chytia a keď príde prvý mráz, stiahnete ich z balkóna do vnútra bytu. Na parapetnej doske sa im dožičí dosť svetla a uvidíte, aká zelená úroda Vás poteší aj počas zimných večerov.

Klíčky Vás zachránia

Vynikajúce, výživné a plne dostupné aj v zime sú klíčky všetkých druhov. Čistú špaldu, raž či pšenicu a taktiež strukoviny môžeme rad radom nakladať do „naklíčovadla“ a čakať, kým sa semienka prebudia do života. Niektorí výmyselníci naklíčené semená zasadia do zeme, počkajú, kým vyrastú do dĺžky 5-18cm a takéto mladé rastlinky rozmixujú, či dokonca odšťavia. Je to vynikajúci nápad, vyskúšajte ho aj Vy!

Klíčky si môžeme na šťastie pripravovať celý rok. Predstavujú pre naše telo hotovú výživovú bombu!

Sušené hríby – to pravé na Vianoce

Netreba zabúdať na sušené hríby – tieto obsahujú vysoký podiel vitamínu D a nemali by na zimnom stole chýbať.

Sušené hríby sa postarajú o dostatočný prísun vitamínu D.

 Tak čo poviete? Zima Vás už určite neprekvapí! Popri lyžovaní, sánkovaní a vyvádzaní v snehu sa môžete pokojne dobiť energiou zelene. Ak na konci februára zistíte, že sa zásoby minuli, vedzte, že to tak malo byť. Kmene Hunzukuc, ktoré žijú v súlade s prírodou na úpätí Himalájí, volia na sklonku zimy krátky pôst. Po očiste tela a ducha sú tak opäť pripravení privítať dary prebúdzajúcej sa prírody ...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency