Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zázvor

lgsvsaghaslfkhas

03. 01. 2004 Bylinky Superpotraviny Koreniny  Vitarian.sk
Zázvor

Účinky zázvoru

Bol účinne používaný pri gastrointestinálných problémoch ako je zápal hrubého čreva a ďalších. Stimuluje kvalitné trávenie, zmierňuje zápchu, znižuje zahlienenie a dokonca pomáha pri astme. Rôzne výťažky zo zázvoru majú taktiež vplyv na kardiovaskulárny systém a jeho zdravie.

Zázvor ničí 5-LO enzýmy bez ktorých "rakovinové bunky prostaty zahynú". Dokonca má schopnosť zastaviť niekoľko druhov rakovinových metastáz. Niektorí onkológovia využívajú extrakty zo zázvoru k toxickým terapiám a tým umožňujú skrátenie dĺžky utrpenia pacienta pri chemoterapii a ožarovaní.

Zázvor je tiež vynikajúcim prírodným protizápalovým prostriedkom. Denná konzumácia zázvoru pomáha znížiť bolesti pri artritíde a iných chronických bolestivých ochoreniach. Dokonca je ním možné zmierniť aj zápal mozgových blán.

Jedna lekárska správa tvrdí, že zázvor bol porovnateľný s ibubrofenom pre zmiernenie bolesti pri artritíde. Ale ibubrofen má mnoho vedľajších škodlivých účinkov, ktoré ovplyvňujú obličky, pečeň, črevá a ničí imunitný systém.

A ešte jedna zaujímavá vlastnosť zázvoru: ponúka značnú ochranu pred rádioaktívnym žiarením. Ale musí sa konzumovať denne.

Ako ho použiť?

Najlepšia forma je čerstvý koreň. Koreň by mal byť krehký a hladký. Vyhnite sa vlhkému a zvráskavenému koreňu.

Buď ho nakrájajte na plátky a uvarte si čaj alebo ho pridávajte do varenia čohokoľvek podľa chuti. Alebo ho používajte pri odšťavovaní ako súčasť štiav. (Pozn.prekl.: Ja osobne si ho nastrúham a vytvorím si zálievku na šalát- vytlačená zázvorová šťava, surový med a citrón- môže sa pridať aj olej).

Popis

Rastlina sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité hrubé korene. Tie bývajú až 10cm dlhé. Pestuje sa na plantážach, hlavne v Indii, Číne, Japonsku ale aj na Jamajke a v západnej Afrike. Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovú silicu a štipľavo ostrú látku zvanú gingerol. Je to jedno z najstarších korení, pôvodom z ázijského kontinentu. Korene sa používajú čerstvé, sušené a mleté. Nakladá sa, kandizuje a pripravujú sa z neho oleje a esencie. Je veľmi obľúbený v sladkej kuchyni. Ochucujú sa s ním limonády i pivo.

Konzumácia a jeho účinky

Štipľavá a prenikavá chuť  nezahrieva len telo, ale je aj antibakteriálna. Celkovo pôsobí proti nevoľnostiam, plynatosti a nadúvaniu. Je účinný pri rozpúšťaní hlienov. Má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh a rozpúšťanie krvných zrazenín.

Tip vitariána

Využite zázvor pri dochucovaní čerstvo vylisovaných štiav.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency