Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vinná réva

12. 12. 2013 Trávenie Vitamíny Ovocie Nápoje Minerály  vitarian.cz, Katarína Mikulová
Vinná réva

Pohľad pre bohov

Vinnú révu videl už asi každý z nás. Nádherný drevnatý ker robí z každej vínnej oblasti Toskánsko. Táto popínavá drevina rastie najmä na severnej pologuli a prevažne v miernom pásme. Kde sa však objavila prvýkrát, sa dnes už nedá určiť – hrozno sprevádza ľudstvo už tisícky rokov a rastie takmer na všetkých kontinentoch Zeme.

Symbol hedonizmu

Isto poznáte obraz starorímskeho boha vín – Bakchusa. Do tógy zabalený muž je omámený vínom a hlavu mu zdobí čerstvý vinič. Hrozno poznali už staré národy, od nepamäti sa pestovalo na území Malej Ázie a Kaukazu. Hoci si vinič obľúbili už Babylončania, Asýrčania a Semiti, základy vinohradníctva postavili práve Rimania. Chlieb a víno! Takýmto spôsobom hasili nespokojnosť ľudu rímski cisári. Víno očarilo staré národy na toľko, že sa hrozno v minulosti užívalo ako bežná potravina len zriedka. V dnešnej dobe, kedy je ho dostatok a navyše poznáme jeho výnimočné zloženie, by malo byť neoddeliteľnou súčasťou našej stravy. Berme si príklad od okolitých národov! Vo Francúzsku a Švajčiarsku tvorí hrozno v dobe zberu až 60 percent podielu celodennej stravy.

Už samotný pohľad na vinnú révu má liečivý účinok. Čo poviete?

Bohatstvo v každej bobuľke

Hoci sme väčšinou fixovaní na víno, to pravé bohatstvo sa skrýva v čerstvom nespracovanom viniči. Hrozno je totiž zdrojom viacerých cenných látok. Obsahuje minerály  vápnik a železo a najvyššie zastúpenie má draslík – tento pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, ale aj pri riadení srdcového rytmu a tej správnej psychickej kondícií.
Hrozno ponúka aj celú paletu vitamínov  a to najmä vitamín A, C, B1, B2, a B6. Obsahuje veľké množstvo vody a navyše pektíny, ktoré priaznivo ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. Už jednou bobuľkou hrozna tak zlepšíme kondíciu svojho tela, zlepšíme funkciu nervov a znížime obsah cholesterolu v krvi. Za zmienku stoja taktiež kyseliny, ktoré sa v hrozne bežne nachádzajú. Priaznivo ovplyvňujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla!
Všetky tieto látky obsahuje aj hroznový mušt - známe sú jeho účinky pri ochorení žlčníka, pečene a čriev a využíva sa aj v rôznych formách redukčných diét. Vysoko hodnotné sú tiež látky obsiahnuté v semienkach hrozna, z ktorých sa lisuje olej. Semienka však v mnohých hybridizovaných odrodách chýbajú, takže siahajte len po kvalitných prirodzene rastúcich strapcoch!

Je víno raw?

Ak vezmeme do úvahy proces výroby vína, patrí víno do skupiny tepelne nespracovaných, prírodných produktov. Je to však skutočne tak? Dnešné víno prechádza taktiež istou priemyselnou metamorfózou a je týmto znehodnotené. Okrem toho, že sa opäť chemicky „vylepšuje“, pridávajú sa doňho látky živočíšneho pôvodu. Verte či nie, ale pre správny lesk sa do vína pridáva vaječné bielko a pre lahodnejšiu chuť zase mliečny proteín. Pre fanúšikov zdravého životného štýlu preto existujú špeciálne vína označené slovami „vegan“ a „organic“. Tieto vína sľubujú, že vinič nebol pestovaný pod vplyvom umelých hnojív, pesticídov a iných mimo-prírodných zásahov, nebolo taktiež vylepšené žiadnou chémiou a neobsahuje žiadne živočíšne látky.

Ak alkohol - tak víno a to najmä červené. Údajne chráni pred infarktom a inými srdcovo-cievnymi ťažkosťami.

Na záver ešte otázka na zamyslenie: Je víno vôbec zdravé? Alkohol nie je zdravý, no ak sa s alkoholom nemienime rozlúčiť navždy, potom je práve kvalitné víno tou správnou voľbou. Ľudová tradícia verí najmä červeným odrodám, ktoré vďaka flavonoidom chránia pred infarktom. Netreba však nič preháňať! Najmä na vitariánskej strave stačí pohár a alkohol už „udrie“ do hlavy...

Tip vitariána:

Z hrozna môžeme vyrábať šťavy, ktoré sú základnou zložkou mnohých osviežujúcich nápojov. Hrozno môžeme skladovať vo vhodných podmienkach od zberu až do Vianoc, no najvhodnejšia je priama konzumácia čerstvých plodov bez akéhokoľvek spracovania. Strapce hrozna možno využiť naozaj rôzne: sú vhodnou prísadou do šejkov, smoothies alebo môžeme chrúmať jednotlivé bobuľky len tak k orechom.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency