Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Riasy

superpotravina z hlbín oceánu

09. 12. 2013 Stravovanie Superpotraviny Detox Minerály Energia  Katarína Mikulová
Riasy

Čo sú to vlastne riasy? Aj keď na oko pripomínajú rastliny, radia sa do kategórie baktérií. Riasy nemusia byť totiž vždy na oko viditeľné dlhé vlákna, v mnohých prípadoch sa jedná o jednobunkové organizmy, ktoré v podobe planktónu slúžia vodným živočíchom ako potrava.  Riasy patria medzi najstaršie organizmy na planéte, pretože sú zložené z prapôvodnej bunky prokaryoty.  Hoci sa nejedná o rastliny,  ich telo pokrývajú chloroplasty, a teda - sú schopné fotosyntézy. Vďaka tomuto nezvyčajnému pôvodu sú pre človeka superpotravinou, ktorá ho ihneď po konzumácií obdarí celým kvantom pozitívnych účinkov.

Bohaté na minerály a vitamíny

Riasy a to najmä tie morské ponúkajú človeku celú paletu minerálnych látok. Dokážu absorbovať všetko, čo im podvodný svet ponúka, a tak sú doslova nasiaknuté minerálnymi látkami a stopovými prvkami rôznych druhov. Za zmienku stojí najmä vysoký obsah vápnika a železa. Hladiny týchto prvkov sú tak vysoké, že s kľudným svedomím nahradia hovädzie mäso alebo mlieko.

Ozajstný prínos ponúkajú riasy aj v podobe dlhého zastúpenia vitálnych látok. Čudovali by ste sa, ale táto nenápadná baktéria obsahuje vysoko kvalitné bielkoviny tvorené rôznymi druhmi esenciálnych aminokyselín. Riasy vedia v tomto ohľade opäť nahradiť ingrediencie tradičnej kuchyne – výbavou bielkovín „schovajú do vačku“ vajcia aj strukoviny.

Nemožno nespomenúť takisto celú armádu vitamínov a antioxidantov. Betakarotén, vitamín A, vitamín E a pre človeka nenahraditeľný vitamín C sú jedny z mnohých ďalších, ktoré spadajú do výbavy tohto vodného organizmu.  Je to všetko? Ani náhodou! Bonus na záver predstavuje informácia, že riasy sú zdrojom aj vitamínu B12, a sú teda ideálne pre vegetariánov, veganov a vitariánov.

Riasy sú delikatesou, ktorá je súčasťou najmä tradičnej japonskej kuchyne. Vitariánska kuchyňa však bohatstvo rias dokáže oceniť tiež! Zelené vlákna sa pridajú do šalátov alebo polievok.

Zbavia jedov

Riasy sú ozajstným pomocníkom človeka na ceste za zdravím, pretože ho efektívne a rýchlo dokážu zbaviť jedov. Viažu do svojej bunkovej steny toxíny a neblahé antigény ľudského tela. Sem spadajú ťažké kovy, ale aj chemické prísady tak často používané v potravinárskom priemysle. Riasy na seba všetky jedy naviažu a berú ich so sebou, keď ich človek prirodzenou cestou vylúči z tela von.  Riasy teda vedia intenzívne detoxikovať - a tak niet divu, že pomáhajú v boji proti dlhému radu civilizačných ochorení.

Zoštíhlia a vyliečia

Niektoré zdroje udávajú, že riasy sú ideálnou súčasťou redukčných diét. Zásobujú ľudské telo vlákninou, ktorá v čreve posilňuje pocit nasýtenia. Vďaka spomínanej zásobe vitamínov, antioxidantov, minerálov a stopových prvkov pomáhajú riasy dopĺňať vyčerpané zásoby vitálnych látok, a tak ľudskému telu dodávajú energiu, ba dokonca - doslova predlžujú jeho životnosť. Nie nadarmo sa Japonci pýšia ešte stále prvým miestom v rebríčku dlhovekosti vo vyspelých krajinách – súčasťou ich jedálneho lístka sú už od vekov práve zázračné riasy! Niektoré zdroje udávajú, že riasy efektívne bojujú dokonca aj proti rakovine.

Delikatesa na tanieri?

Existujú tisíce a tisíce druhov rias – nie všetky sú jedlé, no mnohé áno a sú neraz aj veľmi chutné. Najznámejšou je riasa nori, ktorá sa už tradične používa v japonskej kuchyni na prípravu sushi.  Riasy rôznych druhov sú vhodné na prípravu polievok, dusených pokrmov či dokonca placiek. Nás však zaujímajú najmä zelené morské riasy, ktoré sa konzumujú surové a predstavujú tak pre vitariánov to pravé orechové. Zelené morské riasy rastú na pobreží Veľkej Británie, Írska a Škandinávie. Ich prínos oceníme najmä v príprave šalátov alebo exotických polievok.

Keďže sú riasy ozajstným energetickým nábojom, netreba to s nimi v žiadnom prípade preháňať. Jeden pokrm s riasami behom týždňa by mal telu úplne stačiť.

Preparáty chlorelly či spiruliny takisto nie sú na zahodenie. Sladkovodné riasy dokážu rovnako efektívne detoxikovať telo ako morské.

Preparáty zo sladkých vôd

Iste ste zvedaví na azda najznámejšie a najpredávanejšie sladkovodné riasy – chlorellu a spirulinu. Ak ste si zakúpili preparát z týchto rias, neurobili ste zle. Aj sladkovodné riasy sú obrovským bohatstvom pre telo človeka a to najmä vzhľadom na ich detoxikačné účinky. Kto sa chce teda očistiť od jedov, sú preňho tieto baktérie tou správnou voľbou – vedia na seba naviazať jedy oveľa viac ako akákoľvek iná zeleň.

Pozor na pôvod

Predsa je tu však jeden výkričník, na ktorý by ste mali dbať – riasy čistia od toxínov aj prostredie, v ktorom žijú, a preto je nutné zaoberať sa ich pôvodom. Žiaľ, voľné vody sú dnes vo veľkej miere znečistené, a tak je výnimočne vhodnejšie kupovať riasy, ktoré boli vypestované v rezerváciách určených len na tento účel. Rozmnožovanie rias nie je totiž žiadna veda, ktorá by si vyžadovala chemický zásah. Riasy sa totiž množia samy od seba neuveriteľne rýchlo. Pestovateľom tak stačí zaobstarať len tú správnu lagúnu s prvotriednou vodou, a baktéria majú raj – množia sa a rastú priamo pre nás.

Predsa len sa vám zdá, že by ste radšej uprednostnili riasy, ktoré vyrástli prirodzenou cestou? Potom sa poobzerajte po riasach z okolia Írska. Írske vody sa môžu pochváliť tými najčistejšími vodami a celým húfom prvotriednych rias ...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency