Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rakytník

10. 11. 2013 Trávenie Vitamíny Ovocie antioxidanty  Jana Klimanová
Rakytník

História

Účinky rakytníka rašetliakového na organizmus sú známe viac ako dvetisícpäťsto rokov. V tých časoch rástol najmä v Sibíri, nenáročnú drevinu využívali v ľudovom liečiteľstve na území dnešného Mongolska, aj v Číne, ktorá je doteraz jej najväčším pestovateľom. Veľkú pozornosť venovali v sedemdesiatych rokoch rakytníku vedci bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Cenný zdroj vitamínu C sa dostal do klinického výskumu, vznikli inovatívne druhy sadenia a vyšľachtili sa nové druhy.

Po výbuchu atómovej bomby v Hirošime a havárii atómovej elektrárne v Černobyle bol práve tento ker a jeho plody najcennejším liečivom ožiarených ľudí. Aj ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Juščenkovi pomohol po otrave dioxínom čaj z rakytníka, ktorý si dal dokonca doviezť zo Slovenska. 

Bobuľka denne

Ak si rakytník zasadíte, úžitok budete mať z celého kríka – korene, drevo, kôra, listy, plody aj semená sú nevídanou kombináciou zdraviu prospešných látok. Bývate v paneláku? Rakytník dostanete aj v bio obchodoch ako prírodnú šťavu, šťavu s fruktózou, sterilizované plody, sušené plody, marmeládu aj olej.

Jednotlivé druhy rakytníka sa líšia nielen veľkosťou, farbou, ale aj obsahom vitamínu C. Niektoré druhy ho majú 25-krát viac ako pomaranč! Jedna bobuľka pokryje dennú dávku vitamínu C, vďaka tomu si posilníte imunitu a predídete prechladnutiu či chrípke.Vitamín C tiež pomáha hojiť rany a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podľa výskumu publikovanom v European Journal of Clinical Nutrition, denná dávka rakytníka stabilizuje hladinu cukru v krvi a ochráni vás proti cukrovke 2. typu.

Pre ženy

Rakytník obsahuje pestré spektrum vitamínov. Okrem céčka dôležitý vitamín K. U niektorých žien s osteoporózou sa zistila nízka hladina práve tohto vitamínu. Jeho pravidelný príjem znižuje straty vápnika močom, zmierni aj silnú menštruáciu.

Betakarotén, vďaka ktorému majú plody žltú, oranžovú a červenú farbu, zlepší vašu pokožku aj nočné videnie, vitamíny skupiny B prospejú psychike. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika z potravy. Antioxidant vitamín E zohráva rolu pri obnove poškodených tkanív, podporuje imunitu, pomáha pri mužskej sterilite, svalovej dystrofii a tiež pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Antioxidačné účinky zabezpečujú tiež karotenoidy lykopén a zeaxantín.

Ďalšou cennou zložkou rakytníka sú omega-3, 6 a 7 mastné kyseliny, ktoré si vaše telo nedokáže vyrobiť a preto ich musí prijímať v strave. Trpíte chudokrvnosťou a neviete sa sústrediť? Rastlina vám pomôže obsahom železa, hladinu cukru pri cukrovke vám upraví mangán, vstrebávanie vápnika podporí bór.

Naštartuje trávenie

Triesloviny v rakytníku dajú do poriadku vaše trávenie. Pomáhajú pri pažerákových, žalúdkových a dvanástnikových vredoch. Šťava z bobúľ zlepšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a žlče a mierni pálenie záhy. Ak užívate antibiotiká, desať minút pred ich prehltnutím vypite lyžičku oleja, ochráni steny vášho žalúdka.

Rakytník nie je zázračný liek proti rakovine, ale pomáha regenerácii kože a slizníc po chemoterapii a ožarovaní. Vo výskume publikovanom v Journal of Nutritional Biochemistry sa uvádza, že pri pravidelnom užívaní rakytníkového oleja sa výrazne zlepší akné. Urýchli tiež hojenie popálenín, omrzlín, preležanín, bercových vredov a hemoroidov.

Olej z rakytníka má aj baktericídne účinky. Obsahuje látky, ktoré významne brzdia aktivitu baktérií, kvasiniek a plesní. Pomôže zničiť zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a baktériu Helicobacter pyroli, ktorá je pôvodcom žalúdkových vredov. Zapálená sliznica hrtana, hltana a ďasien sa poďakuje pravidelnému potieraniu olejom z rakytníka.

Kôra vďaka obsahu serotonínu pomáha v boji s depresiou. Ak ju použijete na oplachovanie vlasov po umytí – spevní ich a spomalí vypadávanie. Vysušené vlasy sa poďakujú olejovému zábalu z rakytníka.

Tip vitariána

Pri šetrnom spracovaní sa účinné látky uchovajú v šťave, v sirupe aj v oleji. Najviac, pochopiteľne, v produktoch spracovaných za studena – v šťave vyrobenej na šnekovom odšťavovači, či v oleji lisovanom za studena a v plodoch sušených pri nízkej teplote. Hoci v surovom stave vás horká chuť plodov môže odradiť, rakytník je skvelou prísadou smoothies, ktorým dodá horkokyslý chvostík. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency