Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Púpava

zázračná burina

02. 12. 2013 Stravovanie Trávenie Vitamíny Bylinky  Jana Klimanová, Vitarian.cz
Púpava

Púpava (Taraxacum officinale), je trvalka s vretenovitým koreňom. Na vrcholoch bezlistej byľe sa vyníma jediný zlatožltý kvet. Listy sú v prízemnej ružici. Koreň, stvol a listy ronia typickú, horko-mliečnu tekutinu. Plodom je ochlpená nažka, ktorej súbor tvorí guľovitý útvar. Kvitne od apríla do júla, ale kvety objavíte aj oveľa neskôr.

Na zjedenie

Všadeprítomná burina je doslova na zjedenie. Všetky jej časti – koreň, listy, stopky i kvety sú totiž jedlé. Vo vitariánskej kuchyni sa najčastejšie používajú zdravé listy a kvety. Z mladých jarných listov je výborný šalát a korene sa pripravujú podobne ako špargľa. Odporúčajú sa najmä diabetikom, pretože namiesto škrobu obsahujú inulín, prirodzene sa vyskytujúci druh rozpustnej vlákniny s pozitívnym účinkom na hladinu cukru v krvi. Inulín okrem toho zvyšuje vstrebávanie vápnika a podporuje rast probiotických baktérií. Pri odšťavovaní na princípe lisovania môžete použiť nielen nadzemnú časť rastliny, ale aj koreň. Púpava má, rovnako ako ostatné divoké byliny, niekoľkokrát vyšší obsah minerálov a vitamínov ako kultúrne plodiny. Bonusom navyše je, že nie je chemicky ošetrená. Nezbierajte ju však na poliach, prípadne na pastvinách medzi poliami, ktoré bývajú kvôli vyššiemu výnosu hnojené. 

Šalát z púpavy

V medicíne starých amerických Indiánov, ako aj v čínskej medicíne, stáročia používali púpavu ako liečivo. Táto zázračná burina pomáha pri:

  • chorobách pečene a žlčníka
  • problémoch s pankreasom
  • čistení čriev, obličiek a celého tela
  • zbavovaní toxínov z krvi
  • trávení
  • pálení záhy
  • únave a celkovej slabosti
  • zvyšovaní chuti do jedla
  • problémoch s močovými cestami
  • rozpúšťaní žlčníkových kameňov
  • zlepšovaní stavu pleti s akné, či vyrážkami
  • reume a cukrovke

Už v stredoveku liečil slávny arabský lekár Avicena „mliekom“ z púpavových stoniek zápal očí. Ľudoví liečitelia ju používali pri problémoch s pečeňou, žlčníkom a obličkami. Jedna z jej zložiek,  taraxacín, stimuluje tráviace orgány a podnecuje vylučovanie žlče pečeňou a žlčníkom, čo je užitočné pri zápche a tráviacich ťažkostiach. Na rozdiel od farmaceutických laxatív môžete púpavu  užívať celé mesiace. Púpava sa používa pri detoxikácii pečene, takisto je výborným pomocníkom pri žltačke typu C. Púpava je prírodné diuretikum. Zaberá pri opuchoch a zadržiavaní tekutín v tele. Oproti iným má však nezapríčiňuje straty draslíka. Výťažky z listov zmierňujú zadržiavanie vody, ktoré je súčasťou premenštruačného syndrómu a edémoch dolných končatín.

Čaj rozpustí kamene  

Čaj z púpavových listov

Listy púpavy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a takmer toľko provitamínu A, ako mrkva. Okrem toho má táto rastlina množstvo minerálov – draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponiny a horčíny. Používa sa preto pri očistných kúrach. Už dlho je známe, že púpava povzbudzuje metabolizmus a podporuje rast červených krviniek, a tým tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Čistením krvného riečiska znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca. Používa sa aj pri liečbe ekzémov a rakoviny. Nedoceniteľný je tiež jej vysoký obsah chlorofylu.

Čaj z púpavy pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu žlčových kameňov. Aj na boľavé kĺby a reumatické ochorenia je podľa bylinkárov púpava ako stvorená. Počas šiestich týždňov denne zjedzte za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.  Pri reume a dne uľaví tiež zápar z listov. Na jeho prípravu môžete použiť aj sušený koreň z púpavy. 

Tip Vitariána:

Smoothie z čerstvo nazbieraných bylín vás postaví na nohy. Pri mixovaní pridajte jablká alebo uhorku, aby jeho chuť nebola taká horká. Pri prechádzkach prírodou môžete chlieb so salámou pokojne nechať doma. Ak dostanete chuť na niečo zelené, odtrhnite si zopár listov púpavy.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency