Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Psyllium

Prírodná čistička

15. 11. 2013 Trávenie Potraviny  Jana Klimanová
Psyllium

Každý človek má iné trávenie. Niekomu stačí ísť na veľkú raz za dva dni, iný sa musí vyprázdniť každý deň, dokonca v rovnakom čase, inak premárni šancu. Mnoho ľudí má lenivé črevo. V mnohých prípadoch tento problém súvisí s nedostatkom vlákniny v strave. Na svedomí má zápchu, ktorá prináša problémy s pokožkou, migrénou a hemoroidmi. 

Psyllium, zdroj prírodnej vlákniny, poznajú v Indii už dvetisíc rokov. Je ideálna pre ľudí, ktorí zle znášajú obilnú vlákninu. Dostanete ju v lekárni aj v obchodoch so zdravou výživou a biopotravinami. Prírodná vláknina zo šupiek skorocelu indického nie je návyková, preto ju môžete užívať aj dlhodobo. Má zjemňujúci účinok na citlivé črevá, pre ktoré môže byť obilná vláknina priveľmi abrazívna. Keďže neobsahuje lepok ani mlieko, do svojho jedálneho lístka ju môžete zaradiť aj vtedy, ak vás trápi celiakia alebo intolerancia laktózy.

Odzátkujte sa

Medzi prírodnými zdrojmi vlákniny psyllium skutočne vyniká. V 100 g výrobku sa nachádza až 85 gramov rozpustnej vlákniny. Absorbuje až styridsaťkrát viac vody ako je jeho hmotnosť. Po zmiešaní s tekutinou vytvorí mäkký gél. Vďaka absorbčnej schopnosti pomáha odstraňovať toxické látky z tela a zabraňuje ich priveľmi dlhému zotrvávaniu v črevách. Tým eliminuje zápchu, pomáha pri liečbe dráždivého čreva a predchádza rakovine hrubého čreva. Okrem toho znižuje hladinu zlého cholesterolu.

Trápia vás kilá navyše? Po psylliu siahnite aj pri redukcii telesnej hmotnosti. Pridaním vlákniny do potravy sa zníži glykemický index potravín. Práve potraviny s vysokým glykemickým indexom obsahujú cukor, ktorý sa rýchlo štiepi a vstrebáva, prudko zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlejšie vedie k pocitu hladu. Keďže hladina cukru v krvi pri konzumácii psyllia rastie pomalšie, pomáha aj pri cukrovke. Organizmus vďaka tejto rozpustnej vláknine získa viac energie, zlepší sa vstrebávanie rôznych živín.

Psyllium vám pomôže, ak chcete:

  • Zbaviť sa zápchy
  • Vyčistiť tráviace ústrojenstvo
  • Dať do pohybu lenivé črevá
  • Schudnúť
  • Znížiť riziko rakoviny hrubého čreva
  • Znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi

Pite vodu

Keďže vláknina viaže veľké množstvo vody, strážte si pri jej konzumácii pitný režim. Inak vás môže potrápiť dehydratácia a zápcha. Ak sa chcete vyhnúť bolesti žalúdka, nafukovaniu a kŕčom, dávku psyllia zvyšujte pozvoľne. Pol hodinu pred jedlom rozmiešajte dve kávové lyžičky vo vode, ihneď vypite a zapite ešte dostatočným množstvom vody. Ak ste alergik alebo astmatik, pred konzumáciou tejto vlákniny sa poraďte s lekárom.

Tip vitariána

Psyllium použite aj na zahusťovanie dezertov či pudingov namiesto kukuričného škrobu. Trápi vás celiakia? Pri bezlepkovej diéte ho pridajte do cesta – udrží ho vláčne a nevyschne hneď na druhý deň.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency