Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Paradajky

11. 12. 2003 Vitamíny Zelenina  Vitarian.sk
Paradajky

História

Dlhé stáročia boli paradajky v Európe považované za nepožívateľné. Prvé rastliny objavili španielski dobyvatelia v Mexiku koncom pätnásteho storočia. Paradajky pochádzajú zo západnej časti Južnej Ameriky. Existovalo asi deväť divokých odrôd so zelenými, trpkými a nejedlými plodmi. Začiatkom pätnásteho storočia doviezli prvé semiačko paradajky do Európy. Názov, ktorý získala v mnohých jazykoch (tomato, tomate), pochádza z aztéckeho názvu tomatl. Mexickí Indiáni začali paradajku kultivovať a neskôr sa stala ich hlavnou poľnohospodárskou plodinou popri kukurici, fazuli a papriky.    

Paradajkové premeny

Väčšina ľudí si pod pojmom paradajka predstaví guľatý sýto červený plod. V skutočnosti existuje na svete viac než dve stovky odrôd najrôznejších tvarov a farebných kombinácií. V Ázii sú obľúbené napr. paradajky ružové, ktoré sú sladšie ako červené. Existujú tiež paradajky biele (odroda White Beauty), čierne, oranžové alebo zelené. V USA vypestovali paradajky dokonca aj s modrým zafarbením. Iné druhy vynikajú neobvyklým tvarom alebo štruktúrou šupky. Americká paradajka Befsteak už svojím názvom naznačuje, že sa farbou a textúrou podobá na surovú hovädzinu. Broskyňová paradajka má šupku porastenú jemnými chĺpkami. Cieľom vedcov je predĺžiť paradajkám dobu zrenia a zvýšiť ich trvanlivosť. Prvá modifikovaná paradajka pomenovaná Mac Gregor sa dostala na americký trh v roku 1994. Objavuje sa ale nový, závažný problém. Paradajky strácajú chuť. Niet divu! Ich dozrievanie, ktoré má pre chuťové kvality kľúčový význam už takmer neprebieha prirodzene. 

Červený zázrak

Podľa tradície a taktiež podľa vedeckých výskumov sú paradajky vhodné pre cholerikov a sangvinikov, pre ľudí, ktorí trpia hemoroidmi alebo, ktorí majú ťažkosti s trávením. V niektorých oblastiach sa používajú na liečbu hnilobných horúčok a vo forme odvarov pri očných zápaloch. Paradajky pôsobia priaznivo na prečistenie organizmu a na regeneráciu buniek. Zrniečka a vláknina obsiahnutá v šupke podporuje vylučovanie škodlivých látok a znižujú cholesterol v krvi. Paradajky sa odporúčajú aj pri reumatických problémoch. Pôsobia aj proti kardiovaskulárnym ochoreniam a obsahujú účinné látky slúžiace ako antioxidanty. Paradajky obsahujú tiež množstvo karotenoidov, najmä lycopen, ktorý sa podieľa na ich sfarbení a pôsobí ako účinný antioxidant. Podľa amerických vedcov, ktorí sledovali 1300 ľudí vyššieho veku, môže dostatok karotenoidov znížiť riziko infarktu až o 75 percent. Lycopen je látka, ktorej lekárske štúdie prisudzujú pozitívny efekt na pôsobenie proti rakovine mnohých typov - rakovina prostaty, prsníka, maternice, pľúc a čriev. Táto látka má tiež antioxidačné účinky a je schopná chrániť bunky. Ďalej sú paradajky výborným zdrojom vitamínu A, vitamínu C a beta-karoténu. Tieto ďalšie antioxidanty putujú telom a neutralizujú nebezpečné voľné radikály, ktoré môžu ničiť bunky a spôsobovať aterosklerózu, komplikácie s cukrovkou, astmu a ďalšie. Paradajky sú tiež slušným zdrojom vitamínu B6, B1, B5, riboflavínu (B2), niacínu (B3), vitamínu E, vitamínu K, chrómu, draslíka, horčíka, fosforu, molybdénu, mangánu, železa a medi. Paradajka je celkovo bohatá na obrovské množstvo minerálov a vitamínov.

Tip vitariána

Keďže paradajka je jedna z najrozšírenejších plodín pestovaných v našich podmienkach, môžeme ju používať v kombinácii so všetkými druhmi surovej zeleniny a ovocia. Uplatnenie nachádzajú aj v kozmetike. Užitočné sú tiež iné časti rastliny. Listy upokojujú kožu po bodnutí hmyzom. Na kolieska nakrájané plody predstavujú vynikajúcu masku pre mastnú pleť. Paradajky sú výborné na prípravu šalátov 

Súvisiace články

Karob

Karob

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency