Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Oregano

tradičná chuť Talianska

02. 12. 2013 Ochorenia Stravovanie Trávenie Bylinky Nápoje  vitarian.cz, Katarína Mikulová
Oregano

Krík vhodný aj na parapetu

Oregano (Origanum vulgare)  sa slovensky nazýva pamajoran obyčajný a je to aromatická bylinka, ktorá v ideálnych podmienkach dorastie až do výšky viac ako 50 cm. Tento drevnatý krík je charakteristický svojím kompaktným rastom, a preto sa hodí aj pre pestovanie v nádobách. Poteší aj ako izbová rastlinka, pretože má drobné zelené lístky a v lete kvitne drobnými ružovými alebo fialovými kvetmi. Takto máte rastlinku aspoň vždy na dosah, pripravenú na použitie v kuchyni v tej najčerstvejšej podobe!

Na trávenie i kašeľ

Z liečivého hľadiska je pamajorán výborný na trávenie, ktoré dokonale podporí.  Používa sa taktiež k liečbe kašľa a pri bolestiach hrdla - má totiž antiseptické účinky. Takisto sa odporúča žuvať jeho listy, a to pri bolestiach zubov. Menej známe, no nie menej účinné je jeho priaznivé pôsobenie na psychiku. Bylinka svojím zložením totiž zlepšuje kondíciu mozgu a stará sa o stav „pohodovej mysle“.

Oregano je rastlinka, ktorú môžete pestovať doma. Dokáže vyrásť do výšky 50cm a kernatie.

Chuť Talianska

Pamajorán obyčajný je spojovaný s talianskou kuchyňou, kde je spolu s bazalkou neoddeliteľnou súčasťou pokrmov z paradajok. Nájdeme ho tiež spoločne s rozmarínom, saturejkou, tymiánom a majoránkou v zmesi byliniek označované ako tzv. provensálske korenie. V Mexiku tvorí súčasť korenia "chilli", čo je zmes rôznych druhov štipľavých papričiek a vonných bylín.

Využitie v kuchyni

Z bylinky užívame celé listy, pokojne aj  s kvetmi,  buď čerstvé alebo vysušené v tieni. Vysušené bylinky skladujeme v uzavierateľných nádobách, nie na priamom slnku, aby sa ich aróma uchovala čo najdlhšie. Využitie oregana v kuchyni nemá hraníc. Perfektné a veľmi obľúbené sú jedlá zo surových paradajok a paprík, dochutené práve oreganom. Domáci „kečup“ alebo pesto, aj tu sa voňavá bylina uplatní tak, že sa budete zalizovať!

Oregano je ideálne do paradajkových pokrmov.

Nech posypete oreganom skrátka čokoľvek - keksy zo sušených rastlinných semien, alebo ho čerstvý rozmixujete v zeleninovom smoothie, dosiahnete vždy fantastickú chuť. Na zdravie! 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency