Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Olivy

chuť Stredomoria

02. 12. 2013 Potraviny antioxidanty Oleje  Vitarian.cz, Jana Klimanová
Olivy

Kvalitu olív a olivového oleja poznali už starí Gréci. Hippokrates, najznámejší starogrécky lekár, odporúčal olivový olej na liečbu vredov, cholery a bolesti svalov. Dnes sa olivy pestujú hlavne v Stredomorí.

Olivovník, stále zelený strom, pochádza z Ázie. Má rozvetvenú korunu a tuhé listy v tvare hrotu kopije, ktoré vyrastajú znovu každé tri roky. Nízky strom s uzlovitým kmeňom a vetvami ľahko rozpoznáte. Keďže vzdoruje vetrom, suchu, aj plesniam, prezývajú ho aj "večným stromom". Trvá mu sedem rokov, kým začne rodiť. Ako dvadsaťročný je na vrchole plodnosti, v sezóne má dosť olív na vylisovanie dvoch litrov oleja. Po stopäťdesiatych narodeninách začne jeho produktivita mierne klesať.

Pasterizácia škodí

Obsiahnuté látky urobili z týchto plodov hviezdu zdravej výživy. Ktoré sú najzdravšie? Väčšina olív na trhu je, žiaľ, pasterizovaná. Zaváranie a konzervácia olív ničí enzýmy, vitamíny a oberá ich o  výživnú hodnotu. Ďalšou skupinou olív na trhu sú zelené. Nie je to odlišná odroda, len nezrelé čierne olivy. Pasterizácia je v tomto prípade nutnosťou, inak by boli príliš tvrdé. Niektoré zavarené čierne olivy sú len zafarbené zelené plody. Ako súčasť dokonalého vitariánskeho jedálnička sú najvhodnejšie čierne nepasterizované olivy, spracované tradičnou receptúrou v slanom náleve.

Odborníci odporúčajú 25 gramov olív denne, čo je asi sedem plodov. Pomáhajú pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika. Olivový olej stimuluje vylučovanie žlče, a tak sa podieľa na uvoľňovaní a vyplavovaní menších žlčníkových kameňov. Obsahuje aj látku, ktorá sa podobá na bežný nesteroidný protizápalový liek. Dlhodobou konzumáciou mierneho množstva sa znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb. Olivový olej posilňuje každú bunku v tele, robí membrány odolnejšími proti voľným radikálom. Veľký význam má najmä pre ľudí s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, Alzheimerovou chorobou, so srdcovo-cievnymi ochoreniami a s rakovinou, najmä hrubého čreva. Olivy a olej z nich sú jedným z najvýdatnejších prírodných zdrojov vitamínu E, ktorý lieči obehový systém a regeneruje spojivové tkanivá. Niekoľko plodov pred hlavným jedlom vám uľahčí a urýchli trávenie. 

Odhlieňujú

Olivy sú perfektné pre budovanie tela. Majú podobný pomer tukov a proteínov ako hovädzie mäso. Olivový tuk je pritom kvalitnejší a na rozdiel od mäsa a väčšiny olejnatých semien pôsobia olivy v tele alkalicky. Samozrejme, že im chýbajú všetky negatívne stránky konzumácie mäsa, ako je prítomnosť toxínov a zvyškov liečiv, zložité a neefektívne trávenie živočíšnej bielkoviny a nakoniec nasýtené tuky. 

Olivy obsahujú polyfenoly, vo vode rozpustné antioxidanty, účinné proti baktériám a plesniam. Ďalšou úžasnou vlastnosťou je ich schopnosť rozpúšťať v tele hlieny. Pre ľudí, ktorí roky konzumovali tepelne upravenú potravu a mliečne výrobky, je to veľmi dôležité. Olivy sú pritom trikrát silnejšie rozpúšťadlo hlienu ako vysoko odporúčané pomaranče.

Najlepší je panenský

Deväťdesiat percent plodov sa vylisuje na olej – liter z piatich kíl olív. Nie každý je skutočným olivovým olejom a prospieva zdraviu. Na trhu sú aj lacné varianty vyrobené zo zvyškov olív, zo šupiek a ostatného odpadu. Tieto oleje, označené „olio d´oliva“ bývajú zmesami rôznych olejov a môžu obsahovať aj chemické látky. Vyrábajú sa z olejových výliskov za pomoci použitia rozpúšťadiel. Sú preto veľmi lacné a balené väčšinou v plastových obaloch.

Najlepší olej je extra panenský.

Pri kupovaní olivového oleja sa ubezpečte, že je extra panenský a lisovaný za studena. Ešte lepšie, keď je balený v tmavej fľaši a označený certifikátom BIO. Iba tieto oleje vášmu telu prospievajú. V zahraničí dostať olej spracovaný tradičným spôsobom - olivy sú drvené veľkými mlynskými kameňmi. Nedochádza tak ku kontaktu s kovom, ktorý na kvalitu oleja vplýva negatívne. Navyše máte stopercentnú istotu, že pri drvení nedochádza k žiadnemu zahriatiu. Výsledkom je vysoko kvalitný olej označený "Stone Crushed". Ak ste niekedy ochutnali domáci olivový olej, napríklad na dovolenke v Stredomorí, určite ste si všimli rozdiel v chuti, vôni a farbe v porovnaní s olejom z obchodu. Veľkovýrobcovia totiž kvôli dlhšej životnosti olej filtrujú. Aj takýto olej je však stále kvalitný.

Olivový olej je skvelý pri starostlivosti o pokožku celého tela, tiež o poškodené nechty a vlasy. Pozitívny účinok oleja na ľudský organizmus dokázali aj vedci. Obyvateľom severnej Európy našli v moči výrazne viac produktov oxidácie ako južným národom, ktoré denne konzumujú olivový olej. Po troch týždňoch pravidelnej konzumácie 25 mililitrov kvalitného extra panenského olivového oleja denne starli pomalšie a zdravšie aj Nemci, Dáni a Fíni. Ešte váhate?

Tip Vitariána

Olivy sú neoceniteľnou súčasťou zeleninových šalátov. Nahradia tiež rôzne kalorické pochutiny, ako sú lupienky, čokoláda, či slané oriešky. Do zobkania!

Súvisiace články

Prázdne kalórie

Prázdne kalórie

Mrkva

Mrkva

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency