Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Liči

čínska jahoda

27. 12. 2013 Stravovanie Potraviny Ovocie Detox Vitariánstvo  Vitarian.cz, Katarína Mikulová
Liči

Čínska jahoda

Liči rastie na strome, ktorý dorastá do výšky až 15-20 metrov. Silný košatý strom je obsypaný kožovitými listami a kvetmi, ktoré rastú v trsoch. Opelením včiel a iným hmyzom sa kvet mení na srdcovité plody, ktoré sú zhruba dva centrimetre široké a štyri centimetre dlhé. Šupka liči je tenká, kožovitá, dá sa ľahko olúpať. Šťavnatá dužnina je priesvitne biela, sivastá alebo ružová s kôstkou veľkosti fazule a chutí sladkokyslo.

Voňavé plody ukryté pod drsnou šupkou vyrástli prvýkrát na území Číny. Francúzsky prírodovedec Pierre Sonnerat zočil počas svojej ďalekej cesty Áziou strom liči prvýkrát a svoje poznatky o ňom spísal aj pre starý kontinent. Takto sa liči dostalo začiatkom 19. storočia do Európy, hlavne do Anglicka a Francúzska. Liči pre svoju náramne sladkú chuť označujú niektorí ako čínsku jahodu – ktorá však narozdiel od európskej rastie divoko v korunách stromov a ukrýva svoju lahodnú chuť v drsnej šupke ako gaštan.

Liči rastie na stromoch, ukryté v šupke zo starorúžovej farby. Plod je biely a nesmierne chutný.

Dosť céčka na celý deň

Liči obsahuje v priemere celkom 72mg vitamínu C na 200 gramov ovocia. Tým je liči veľmi dobrým zdrojom vitamínu C. Nasypte si do misky 9kúskov liči a vedzte s istotou, že už táto dávka pokryje dennú spotrebu céčka dospelého človeka.  Liči však nie je bohaté len na C-vitamín. Vo svojom repertoári výživných látok ponúka taktiež meď, fosfor, draslík, vitamín B, tiamín. Plody majú znížený obsah nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka.

Liči lieči

Ak zbierame ovocné plody pre ich liečivé účinky, spomínajú sa v tejto súvislosti nielen plody ovocia, ale takisto aj šupka či kôstka. Čínska tradícia vyzdvihuje liečivé účinky liči na kašeľ a na žalúdočné vredy, nádory a zväčšené žľazy. Kôstkam sú pripisované analgetické účinky, a teda tlmia bolesť. Čaj zo šupiek sa užíva proti hnačkám a v Indii aj proti neuralgickým bolestiam. Z výťažkov z kôry, koreňov a kvetov prebiehajú v súčasnej dobe v USA laboratórne pokusy. Majú byť využité pri liečení niektorých rakovinových nádorov.

Šup s ním do zmrzliny!

Liči má mimoriadne sladkú a šťavnatú dužinu. Preto stačí plody olúpať, vybrať z nich kôstku a takto ich jesť čerstvé. Liči je výborné do ovocných šalátov alebo koktailov. Varenie mu neprospieva, dreň by zhúževnatela, najviac ho preto konzumujeme čerstvé.
Olúpané a nakrájané na kúsky je obľúbenou súčasťou zmrzlinových a ovocných pohárov. Nakrájané na plátky v želatíne sa používajú pri zdobení šalátu. Olúpané liči nakladané v cukre je významným čínskym aj indickým vývozným artiklom. Liči sa nakladá aj do octu a korenených nálevov a robia sa z nich omáčky a dresingy. Použitie je veľmi široké.

Liči je krásnym doplnkom do bytu. Starorúžová farba dodá obývačke romantický nádych a plod ovocia sa postará o zdravé chrúmanie pred TV.

Doplnok do bytu?

Plody liči nielen famózne chutia, ale aj skvele vyzerajú. Naservírujte guľôčky na ozdobnú misku a prekvapte nimi svoju partnerku. Starorúžová farba pripomína ruže, chuť plodu zase jahody a bazu. Drsný povrch šupky je exotický a dodáva ovocnému zážitku ten správny šmrnc! Liči tak vkusne doladí byty v zenovom štýle. A čo je na tom najlepšie? Romantický večer s partnerkou je sprevádzaný sladkou chuťou a omamnou vôňou, ktoré navyše blahodarne pôsobia aj na zdravie.

Tip vitariána:

Ovocie nakrájame a necháme odležať v chladničke v šťave, ktorú plody pustili. Nepridávame nič, len ozdobíme kúskom mäty alebo medovky a podávame vo vychladenej sklenenej mise. Kôstky skúsime zasadiť do zeminy v kvetináči, za pár týždňov vyklíčia.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency