Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jablko

flsaôssalôdassadastomasxccx123

27. 11. 2003 Vitamíny Ovocie  L.R.
Jablko

Popis

Jabloň je u nás najrozšírenejším ovocným stromom. Je právom považovaná za najstarší ovocný strom. Zvyšky divokých jabĺk boli nájdené v neolitických stavbách, pričom sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o plody jablone lesnej. V 2. tisícročí p.n.l. sa začali objavovať krajšie tvary jabĺk. Vyšľachtených odrôd jabloní dnes poznáme okolo 10 000 a udržujú sa výhradne štepením.

Konzumácia

Zabudnite na všetky tepelné úpravy, ktoré menia jablká na mŕtvu hmotu. Jablko ponúka široké použitie i v studenej kuchyni. Môžete z nich pripraviť napr. vynikajúce mušty alebo ich pridať do rôznych šalátov. Najideálnejšie na konzumáciu sú pôvodné jablká a nie rôzne šľachtené odrody. Obsahujú menej cukru, vody a je v nich viac minerálov, vitamínov a pektínových látok. Jablká pôsobia komplexne na celý organizmus. Dezinfikujú ústnu dutinu, rozpustná vláknina bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov a vylučujú toxíny z tela. Nerozpustná jablčná vláknina pomáha vylučovať cholesterol z tráviaceho traktu. Vláknina pôsobí proti zápche, prečisťuje črevo a predchádza vzniku rakoviny. Ďalšou dôležitou látkou obsiahnutou v jablkách sú flavonidy - pigmentové látky, ktoré podľa posledných prieskumov výrazne znižujú riziko srdcových chorôb. Sladkou zložkou jablka je fruktóza - jednoduchý cukor, ktorý sa ale rozkladá spolu s jablčnou vlákninou v tele pomalšie a udržiava hladinu cukru v krvi stabilnú. Jablčný mušt tiež pomáha pri problémoch s obličkovými kameňmi.

Tip vitariána

Výhodou jabĺk je, že sú stále dostupné. Z domácej produkcie predovšetkým počas hlavnej sezóny a potom dovážané plody počas celého roka. Dobre uskladnené zimné jablká nám vydržia až do začiatku sezóny jabĺk. Najlepšie sú jablká čerstvo odtrhnuté zo sadu bez chemického ošetrenia. Jablká zrieďujú a zlepšujú chuť smoothie. Samotná šťava z jabĺk je vynikajúca na prečistenie organizmu pri pôstnych kúrach. Pre tieto účely sú vhodnejšie kyslejšie odrody s nižším obsahom cukru, prípadne šťava zriedená s vodou.


Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency