Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glutaman sodný

Chuť, za ktorú sa platí.

30. 10. 2013 Ochorenia Potraviny Alternatívna medicína Zlúčeniny  Katarína Mikulová
Glutaman sodný

Čínska kuchyňa je fantastický kompromis pre tých, ktorí chcú jesť zdravo a chutne. Veľa zeleniny, ryža a lahodné kúsky kuraťa sľubujú len to najlepšie pre naše telo. Je tomu však skutočne tak? Prevažná väčšina bistier, kde sa dosýta najete za necelých päť eur, ochucuje svoje jedlo glutamanom – špeciálnou soľou, ktorá má v očiach verejnosti nelichotivú povesť.

Čo je glutaman?

Glutaman je soľ kyseliny glutamovej, jednej z dvadsiatich aminokyselín nášho tela. V prirodzenej forme je takáto aminokyselina nápomocná,  pretože udržuje správne fungovanie neurologických centier mozgu. Ako neurotransmiter prenáša informácie o bolesti a takisto pomáha regulovať  telesný rast a náš apetít. Kyselina glutamová však nefunguje ako vitamíny, nemusíme sa starať o jej stály príjem – naše telo si ju dokáže vyrobiť úplne samo.

Tu práve nastáva kameň úrazu, pretože nášmu telu sa glutaman „z vonku“ vôbec nemusí pozdávať. Najmä na príliš veľké množstvá tak reaguje spustením obranného mechanizmu, ktorý má za následok dlhý zoznam nepríjemných prejavov.

Čínska kuchyňa je chutná. Skúsme si ju pripraviť doma - bez glutamanu.

„Pomsta“ za skvelú chuť: vyrážka, búšenie srdca a úzkosť

Ako udáva nemecký portál focus.de, za skvelú chuť glutamanu platíme celým radom možných vedľajších účinkov. Najčastejším prejavom bývajú podráždenia kože, svrbenie, ale aj hnačka, sucho v ústach, pocity úzkosti, búchanie srdca, slabosť a otupno. Výskumy preukázali neblahý vplyv glutamanu aj na detský organizmus: tu sa okrem spomínaného môže vyskytnúť horúčka, zmätenosť alebo návaly strachu. Prvé príznaky sa môžu ozvať už 10-20 minút po prvom súste. Väčší pozor by si však mali dávať astmatici, ktorých glutamanom vyvolaný záchvat môže prekvapiť ešte 1-12 hodín po jedle.

Glutaman spôsobuje najčastejšie nepríjemné kožné reakcie.

Prečo sa teda glutaman vôbec používa? Lebo vie nahradiť drahé koreniny a značne znížiť náklady na výrobu. Aj preto je veľmi častou súčasťou rôznych ochucovadiel, konzerv, balíčkov s chrumkami a mnohých iných výrobkov. Čo teda robiť, keď nám to kung-pao tak veľmi prirástlo k srdcu?

Nemusíte sa nadobro vzdávať ázijskej kuchyne. Stačí nakúpiť zopár kvalitných potravín, nájsť na webe ten najľahší recept a Áziu si užijete aj doma. Pár kvapiek sójovej omáčky a drevené paličky sa postarajú o tú správnu atmosféru.

Takže:  mànmànchi1, priatelia!


1dobrú chuť (čínsky)

Súvisiace články

Kôpor

Kôpor

Domáce maceráty

Domáce maceráty

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency