Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Cukor

O tajomstve úspechu bieleho prášku a jeho tienistá stránka pre naše telo.

08. 06. 2012 Ochorenia Drogy  Katarína Mikulová
Cukor

Azda najzásadnejším zistením vo svete zdravovedy je fakt, že cukor je nezdravý. Forma a množstvo, v akom ho dnes bežne príjmame, sú pre ľudský organizmus škodlivé a vedia spôsobiť ozajstnú galibu: Hypertenzia a cukrovka sú len jedny z celého množstva následkov, ktoré svet vedy pomenúva. Okrem ochorení je tu však ešte jeden strašiak: Závislosť. Chorobná závislosť na sladké!

Neviete sa dojesť sladkých maškŕt? Pravdepodobne si vás cukor už podmanil!

To, že človek má prirodzene rád sladké, nie je žiaden problém.  No, prečo nám to sladké tak neuveriteľne chutí a zjedli by sme ho na kilá? Odpoveď sa schováva v biochémií. Aby si ľudský rod zachoval svoju existenciu, bol pre človeka počas evolúcie nutný dostatok energetickej potravy. Táto si obvykle niesla sladkú chuť.  Ako náhle sa konzumovalo sladké, dvihla sa hladina cukru v krvi a v mozgu sa udiala zásadná vec - začal sa uvoľňovať serotonín, hormón šťastia.  Ľudia tak pre pocit "blaženosti" boli ochotní putovať za sladkou, a teda energeticky bohatou potravou, čím sa udržiavali pri živote.  Ako však informuje nemecký biochemik Udo Pollmer, sladké je dnes pre obľúbený serotonín skôr používaný ako ľahké antidepresívum. Keď zjeme kocku čokolády, odrazu sa cítime menej vystresovaní. Niektorí dokonca priamo hovoria, že sladké je „ balzam na nervy“. Nie sú veru ďaleko od pravdy! Serotonín je látka, ktorá sa bežne v syntetickej podobe podáva ľudom trpiacim na depresívne poruchy. Z tohto dôvodu sa potierajú ústočká bábätiek medom, alebo sa maturantom v deň skúšky pribaľujú sladkosti. Spomeňte si na situáciu, kedy ste naposledy povedali „Mám chuť na sladké!“. Nebolo to náhodou v deň, ktorý bol pre vás náročný?

Kedysi sme si spájali so sladkosťami len pokazené zuby. No za sladkým sa skrýva oveľa viac.

Problémom je, že z jednorazového pôžitku sa môže stať nadmerná konzumácia cukrov každý deň a dosiahne sa stav závislosti. To, že cukor spôsobuje závislosť, svojím výskumom dokázal aj americký profesor a vedec Robert H. Lustig z univerzity Kalifornia. Lustig vysvetľuje závislosť na cukre rôznymi smermi. Podľa jeho štúdií zasahuje cukor do uvoľňovania niektorých hormónov, ako sú ghrelín, leptín a dopamín, čím vyvoláva pocit „pôžitku“, ale zároveň zamedzuje pocit nasýtenia. Z tohto dôvodu je cukor lákadlom, ktorý na chvíľu uľaví na duši, no motivuje stále k ďalšiemu a ďalšiemu sústu.

Cukrením (nielen) k cukrovke.

Vedecké pramene varujú aj pred cukrom ako pred spúšťačom najrôznejších ochorení. Výskumnej činnosti na túto tému sa venoval aj Harvard a zistilo sa, že konzumácia sladkých vôd nenávratne zvyšuje riziko výskytu cukrovky.  Teóriu potvrdzuje aj fakt, že v Amerike, kolíske všetkých kolových nápojov, sa enormne zvýšil počet chorých na diabetes typu 2. Len v roku 2010 bolo z hľadiska zdravotného stavu vyhodnotených až 79 miliónov Američanov za rizikovú skupinu, u ktorej je len otázkou času (alebo zmeny stravovania), kedy u nich diabetes naplno prepukne.

Profesor Lustig viní cukor aj z iných ochorení. Vo svojej štúdií z roku 2012 opisuje mechanizmus, ako pod vplyvom cukru dochádza k zvýšeniu krvného tlaku. Hovorí, že fruktóza podnecuje nárast hladiny kyseliny močovej, ktorá sa priamo podieľa na zvýšení tlaku krvi.

Osladené je aj pečivo, ktoré sladko nechutí.

Cukor aj tam, kde ste to ani netušili!

Problém tvorí potravinársky priemysel, ktorý chce primárne ušetriť na nákladoch, no zisky chce mať čo najvyššie. Cukor je jednoduchá a lacná alternatíva, ako zvýšiť predajnosť výrobkov. Sladké najmä v kombinácií s tukmi doslova balamutí ľudský mozog. Predstavte si zmrzlinu! Tak sladká a tak lahodná, že ju neviete prestať jesť! Za úspechom tejto kalorickej bomby pritom stoja len dva „zázraky“, ktorými sa v potravinárskom priemysle doslova čaruje: Cukor a tuk!

Vedeli ste, že cukor sa dnes pridáva aj do pečiva? Veru tak. Chlieb, ktorý zjete s masťou a cibuľou má takisto veľa cukru. Cukrom "napchaté" výrobky nemusia vôbec chutiť sladko!

Všetko máte vo svojich rukách!

Nemusíte sa pre toto všetko cítiť bezmocne. Skúste sa viac oboznámiť s tým, koľko cukrov vaše telo denne naozaj spotrebuje a potom podľa toho nakupujete. Isté tabuľky s návodom ako na to, vám prinesie aj tento portál!

Naša rada: Nezabudnite mať oči na stopkách. Nenakupujte chaoticky! Poriadne sa poobzerajte po etiketách a zadných stranách výrobkov a prezrite si obsah sacharidov. Takisto sa zamyslite nad každým „cukrením“, ktoré sa stalo vašou rutinou. Sladíte si kávu?  Jedno „café latté grande“ zo Starbucksu obsahuje až neuveriteľných 17 gramov cukru. Priemerná denná dávka cukrov pre dospelého človeka nemá prekračovať 70 gramov. Koľko káv denne pijete?

Jedno veľké latté obsahuje až 17gramov cukru, čo je takmer tretina dennej odporúčanej dávky. Koľko káv denne pijete?

Rozumné je takisto miesto polotovarov a hotových výrobkov nakupovať viac ovocia a zeleniny. Ak sa vám aj zdá, že nejaký keksík je lacnejší ako jablko, zamyslite sa nad naozajstnými nákladmi, ktoré sa prejavia až neskôr a odrazia sa na vašom zdraví. Neporovnávajte preto len cenu napolitánky a jablka, ale aj cenu, akú má pre vás vaše zdravia a náklady, ktoré by vám priniesla potenciálna choroba.

Pustite si z nostalgie túto starú pieseň od Patrície Jariabkovej! Určite si ju pamätáte, je to óda na sladké! Spievá slová ako "s makovým závinom nie je nám clivo! Tie sladké zážitky sú vždycky skvelé! Sladké je na nervy, nehľadaj vedu!" Akosi sme vždy intuitívne vedeli, že sladké upokojuje. No už menej sme vedeli o tom, že môže byť tak škodlivé...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency