Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Chia

Poklad Aztékov zaženie hlad

08. 11. 2013 Vitamíny Potraviny Superpotraviny  Jana Klimanová
Chia

História

Amarant, fazuľa, chia a kukurica tvorili v čase Kolumbových výprav hlavnú zložku jedálnička Aztékov a Mayov, muselo však prejsť ďalších päťsto rokov, kým si chia našla svoje miesto v Európe. Obyvatelia Mexika, Strednej a Severnej Ameriky doteraz obľubujú citrónový nápoj “chia fresca”. Keďže potrebuje určitú nadmorskú výšku, u nás rastlinu nedopestujete. Najčastejšie sa dováža zo Strednej a Južnej Ameriky. Jej výhodou však je, že ju môžete roky skladovať bez toho, aby trpela jej kvalita a nutričná hodnota.

Pre diétu aj šport

Bojujete s kilami navyše? Vonkajší obal semienka chia je bohatý na rozpustnú vlákninu. Pri kontakte s vodou semienka napučia, zväčšia objem až dvanásťkrát a vytvoria ľahko stráviteľný gél. Vďaka nemu sa budete cítiť sýti oveľa dlhšie. Úžitok z rastliny oceníte aj pri športe. Keďže semená uvoľňujú v tele vodu pomaly, pred dlhým behom sa môžete hydratovať do zásoby. Navyše ich vaše telo ľahko strávi, preto ich môžete konzumovať tesne pred záťažou, počas nej aj po skončení výkonu. Dve lyžičky semienok rozmiešajte s jeden a pol decilitrom vody a nechajte dvadsať minút odstáť. Výsledkom bude jemný energetický gél, ktorý vám pomôže aj pri detoxikácii.

Okrem toho, že rozpustná vláknina skracuje transport odpadu z hrubého čreva, chia gél vytvára bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje ich premenu na jednoduché cukry. Tým, že sa zmenšujú výkyvy hladiny glukózy v krvi, neprepadnú vás záchvaty hladu a chuti na sladké. Túto vlastnosť rastliny ocenia aj diabetici, neprítomnosť lepku poteší zase celiatikov. 

Dve lyžice denne

Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 (amygdalín), ktorý má protirakovinové vlastnosti. Majú vyšší obsah omega-3 mastných kyselín ako produkty z rýb. Na rozdiel od rýb neobsahuje toxíny dioxín a ortuť.

V semienkach nájdete päťkrát viac vápnika ako v mlieku. Vápnik z chia sa rýchlejšie vstrebáva vďaka prítomnosti ďalšieho minerálu - bóru. Bór je dôležitý pre metabolizmus magnézia a fosforu v kostiach, aj pre rast svalov. Zvyšuje tiež hodnoty prírodného estrogénu. Proteíny s vyváženým zložením aminokyselín podporia regeneráciou a hojenie drobných poraní svalov a väzov.

Hoci vám konzumácia chia semienok pomôže zlepšiť celkové zdravie, aj pri tejto rastlinke platí: všetko s mierou. Denne sa odporúča zjesť dve polievkové lyžice. Vyhnite sa im, ak máte nízky krvný tlak alebo používate lieky na riedenie krvi. 

Tip vitariána

Chuťovo neutrálna chia sa hodí do šalátov aj na klíčenie. Účinok rozpustnej vlákniny v semienkach oceníte tiež v kuchyni. Stačí vhodiť zopár do vitamixu a polievka sa krásne zahustí. Budete sýti bez toho, aby ste telu dodali zbytočné kalórie.  

Súvisiace články

Púpava

Púpava

Sladené nápoje

Sladené nápoje

Chlorella

Chlorella

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency